Word lid en maak het verschil
Word lid

4 december 2020

Glucagon neuspoeder per 1 januari 2021 vergoed

Goed nieuws! Vanaf 1 januari 2021 wordt glucagon neuspoeder vergoed voor mensen met diabetes ouder dan 4 jaar met kans op hypo’s. Diabetesvereniging Nederland (DVN) en artsen drongen hier op aan bij Zorginstituut Nederland omdat de huidige glucagon ongebruiksvriendelijk is tijdens een hypo. Tot onze blijdschap wordt er gehoor gegeven aan ons verzoek.

Wat is glucagon neuspoeder?

Glucagon is het oranje doosje dat in je koelkast ligt voor noodgevallen. Om dit te gebruiken moet je eerst vloeistof met poeder mengen, dit in een dikke spuit optrekken en vervolgens in een spier injecteren. En dat alles onder de stress van iemand in een diepe hypo. Als het eenmaal is ingespoten, dan is het een levensreddend middel. Glucagon neuspoeder heeft diezelfde levensreddende werking, maar is een stuk makkelijker in gebruik. Het hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, en kan als een ‘simpele’ neusspray worden toegediend. Je kan het dus overal mee naar toe nemen, én het is veel makkelijker te gebruiken. We zijn dan ook erg blij dat dit vergoed gaat worden!

Hoe krijg ik de glucagon neuspoeder?

Informeer bij jouw apotheek hoe je de glucagon neuspoeder kunt krijgen. Mogelijk kunnen ze deze vanaf 1 januari direct meegeven. Het kan zijn dat er de eerste keer een recept nodig hebt van jouw behandelend arts.

Wat was de rol van de DVN?

DVN heeft samen met artsen bij Zorginstituut Nederland aangedrongen op een betere toedieningsvorm van glucagon omdat de huidige manier ongebruiksvriendelijk is voor mensen met een hypo. Dit argument is doorslaggevend geweest om de glucagon neuspoeder te vergoeden. De belangenbehartigers van DVN kunnen zich inzetten voor een beter leven met diabetes dankzij de steun van onze leden. Wordt ook lid en zorg ervoor dat de DVN sterker staat op huidige en toekomstige innovaties vergoed te krijgen!

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid