Word lid en maak het verschil
Word lid

26 juli 2021

Digitaal consult ook bij diabetes goede aanvulling

AD 26-07-’21: ‘Vier keer per jaar moest Angela de Rooij naar de huisarts voor haar diabetes controle. Meestal om te horen dat haar gezondheid ‘prima’ is. Nu houdt ze zelf haar waarden bij en controleert de huisarts die op afstand. “Ik baalde ervan dat ik vier keer per jaar een middag vrij moest nemen.”‘

Angela de Rooij doet de ‘zelfcontroles’ voor diabetes type 2 gewoon thuis. De bloedglucosewaarde wordt opgeslagen in haar telefoon en via een beveiligde verbinding doorgestuurd naar haar arts. Telefonisch bespreekt zij dan de resultaten met haar arts. “Om me heen merk ik dat zowel patiënten als zorgverle­ners hebben gezien dat het zo kan, dat het niet ingewik­keld is.”

De bloeddruk meten, glucosewaarden bijhouden, het gewicht controleren. Drie keer per jaar moest De Rooij zich melden bij de praktijkondersteuner van haar huisarts, één keer bij de huisarts zelf. “Ik hoorde altijd wat ik al wist, want ik kan die controles prima zelf doen. Op een gegeven moment baalde ik ervan dat ik steeds een middag vrij moest nemen”, vertelt ze. De huisarts snapte haar punt en ze mocht haar controles voortaan digitaal doorgeven. “Ik kan die waarden makkelijk uploaden via het patiëntenportaal. Eén keer per jaar ga ik nu nog naar de huisarts.”

Tijdens corona heeft de digitale zorg voor mensen met diabetes een vlucht genomen, merkt De Rooij (die zelf ook belangenbehartiger is bij Diabetesvereniging Nederland). Mensen met diabetes type 1 zijn onder controle in het ziekenhuis en werken al meer met de apps. Bij mensen met diabetes type 2, die vaak bij de huisarts lopen, stond de digitalisering nog meer in de kinderschoenen. Maar door corona zijn ook voor die mensen de digitale mogelijkheden naar boven komen drijven. “Om me heen merk ik dat zowel patiënten als zorgverleners hebben gezien dat het zo kan, dat het niet ingewikkeld is”, zegt De Rooij.

Kiezen

Precies daarom hopen Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Patiëntenfederatie Nederland dat het lukt om de digitale zorg vast te houden. Zij vinden dat patiënten het recht moeten krijgen om te kiezen wat ze nodig hebben: digitaal, live óf een combinatie van beide. “Er zijn al langer digitale ontwikkelingen in de zorg, maar die verliepen vaak traag”, weet ZN-directeur Petra van Holst. Omdat de ziekenhuizen en huisartsenpraktijken tijdens corona zo leeg mogelijk moesten blijven, konden zorgverleners niet anders dan overschakelen op digitale consulten en het digitaal volgen van patiënten thuis.

Daar waren nog wel wat stapjes te zetten. Want zelfs beeldbellen kan niet zomaar. Daarvoor hebben artsen goede apparatuur én een beveiligde omgeving nodig. Noodgedwongen hebben veel zorgverleners stappen vooruit gezet en zijn er zelfs nieuwe apps ontwikkeld. Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, hoopt dat thuisarts.nl nog slimmer wordt, zodat ook huisartsen meer kunnen profiteren van de digitale mogelijkheden. “Nu is er al 10 procent minder huisartsenbezoek doordat patiënten zelf informatie kunnen zoeken. Het zou mooi zijn als patiënten in de toekomst hun klachten kunnen invullen en dat er dan automatisch informatie naar boven komt.”

Meer tijd

Niet alleen voor patiënten zijn er voordelen, maar ook voor de zorgverleners. Zij houden meer tijd over voor patiënten die dat écht nodig hebben. Want ook verpleegkundigen of praktijkondersteuners kunnen een deel van de controles op afstand overnemen. Als de zorgverleners de digitale zorg goed inzetten tenminste, waarschuwt Van Holst: Je moet wel uitkijken dat het beeldbellen niet bovenop de bestaande consulten komt, maar dat het vervanging wordt, zodat het ook echt van meerwaarde is voor patiënt en zorgverlener.”

Al blijven er momenten waarop een bezoekje aan een arts wél noodzakelijk is, zegt ook De Rooij. “Soms moet een arts iemand in de ogen kunnen kijken, zien dat die persoon bleek ziet of is aangekomen.” Maar voor nu scheelt het haar vooral veel tijd. “De digitale controles kunnen ook heel fijn zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Die hoeven hun kinderen niet te vragen om voor ze te rijden of ze hoeven geen taxi te regelen als ze naar het ziekenhuis moeten. Veel mensen zien nu echt de voordelen.”

Lees het gehele artikel Patiënten moeten zelf kunnen kiezen voor digitale zorg met o.a. aanvullende informatie en quotes van Patientenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland in het AD.

Bekijk ook:

Persoonlijke Gezondheids Omgeving

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid