Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland wil einde aan stapeling van zorgkosten en de vele regels rond chronische zorg

18 juni 2024

Diabetesvereniging Nederland wil einde aan stapeling van zorgkosten en de vele regels rond chronische zorg

Op woensdag 19 juni 2024 debatteert de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het zorgverzekeringsstelsel. Diabetesvereniging Nederland heeft in een brief aandacht gevraagd voor een aantal gevolgen van het zorgverzekeringsstelsel in Nederland waar mensen met diabetes tegenaan lopen.

Wat staat er in de brief Input commissiedebat Zorgverzekeringstelsel?

  • Stop de stapeling van regels en zorgkosten

Mensen met een chronische ziekte zoals diabetes lopen tegen enorm veel regels rondom zorg en vergoedingen aan. Dit zorg voor veel brieven, mails, declaraties, aanvragen, digitale systemen en administratie. Deze mensen, maar ook mantelzorgers, naasten en zorgverleners kost dit veel tijd. Ook rond het preferentiebeleid op bijvoorbeeld insuline is er veel onrust, regeldruk en een verhoging van risico’s door andere dosering of een andere toediening. De zorgkosten stapelen zich op deze manier op. Vaak is het wettelijk eigen risico in januari al op gegaan aan behandeling en medicijnen. Daarnaast is er een eigen bijdrage op bepaalde medicijnen die bij veel mensen het maximale bedrag van 250,- haalt.

  • Laat het verzekerde pakket beter aansluiten bij passende zorg voor het individu

Er zijn hulpmiddelen die niet duurder zijn dan wél vergoedde hulpmiddelen waarover mensen niet kunnen beschikken, terwijl die hen wél aan hun streefwaarden kunnen helpen. Nieuwe hulpmiddelen en technologische innovaties worden door onduidelijke afspraken en regels vaak met veel vertraging toegankelijk voor mensen.

Wat wil Diabetesvereniging Nederland?

Wij willen een vermindering van zorgkosten en minder en simpelere regels waarbij je met diabetes te maken krijgt. En wij vragen om een einde aan de ping-pong wedstrijd tussen de organisaties die de vergoedingen van diabetestechnologie bepalen. We willen dat gekeken wordt hoe dit is ontstaan. En we vragen om duidelijke regels en afspraken voor de instroom van medische technologie in de zorgverzekeringen.

Het debat live volgen

Je kunt het debat live volgen op tweedekamer.nl

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid