Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Kinderwens

Wil je graag zwanger worden? De meeste zwangerschappen van vrouwen met diabetes verlopen goed. Maar het kan een pittige tijd zijn, doordat je heel goed je best moet doen om je bloedglucosewaarden laag te houden. Laat je altijd goed begeleiden door een internist en gynaecoloog. Al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.

Het is belangrijk om ruim van te voren te beginnen met de voorbereidingen van je zwangerschap. Dan blijven jij en je kind zo gezond mogelijk!

Voor de zwangerschap

Bespreek met je arts dat je zwanger wilt worden. Samen overleg je de voorbereiding op de zwangerschap. Zijn je waarden goed genoeg en kun je je waarden goed controleren? Die voorbereiding is heel belangrijk, omdat te hoge bloedglucosewaarden schadelijk zijn voor je baby. Dat geldt zeker in de eerste weken van de zwangerschap, wanneer je nog niet weet dat je zwanger bent. Dan worden namelijk de organen van de baby aangelegd.

Extra controles

Een zwangerschap kan leiden tot nierproblemen en oogproblemen. Extra controle van je nieren en ogen is dus nodig, al voor je zwanger bent. Dan ben je nog op tijd om eventueel in te grijpen. Ook tijdens de zwangerschap en na de bevalling worden je ogen extra gecontroleerd.

Als je diabetes type 1 hebt, is extra controle van je schildklier nodig. Schildklierproblemen komen namelijk vaker voor bij diabetes type 1. Deze problemen moeten tijdens de zwangerschap goed worden behandeld, anders kan je baby er schade van ondervinden. Gebruik je medicijnen voor je schildklier, dan moet de dosering vaak omhoog. Laat ook na de bevalling de werking van je schildklier controleren.

Heeft je kindje kans op diabetes?

De kans dat je kindje geboren wordt met diabetes is 3% als de moeder diabetes type 1 heeft. Als de vader diabetes type 1 heeft is dat 6%. Bij diabetes type 1 komt dit door toeval. Bij diabetes type 2 speelt de erfelijke component een rol.

Tips bij een kinderwens

  1. Zorg voor goede bloedglucosewaarden, het liefst zo dicht mogelijk bij normale waarden (lager dan 43 mmol/mol). Dit is vaak moeilijk. Daarom is het wenselijk dat je in drie maanden voor de bevruchting een HbA1c van onder de 53 mmol/mol hebt.
     
  2. Vraag je internist om een continuglucosemeter (CGM). Hiermee kun je al voor je zwangerschap je waarden goed in de gaten houden. Bespreek of dit geschikt voor je is.
     
  3. Gebruik je een insulinepen? Overleg met je behandelaar hoe je het beste je waarden kunt reguleren. Mogelijk is het verstandig om over te stappen naar een insulinepomp.
     
  4. Probeer voor je zwangerschap af te vallen als je te zwaar bent. Dit beperkt risico’s tijdens je zwangerschap.
     
  5. Neem foliumzuur (400-500 microgram per dag). Begin ermee als je stopt met voorbehoedsmiddelen en ga door tot je 10 weken zwanger bent.
     
  6. Bereid je goed voor op een zwangerschap met de informatie, checklists en tips in de Zorgwijzer Diabetes en Zwangerschap.

Ervaringen van anderen

De voorbereiding van een zwangerschap kan heel spannend zijn. Gelukkig gaat het heel vaak goed. Lees de onderstaande ervaringen van anderen!

Help mee

Help mee

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor brede vergoeding en beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder jou.

Word lid

Samen voor betere zorg en bredere vergoedingWant diabetes heb je niet alleen.
WORD LID