Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Omgaan met diabetes op de werkvloer

Diabetes neem je mee naar je werk. Collega’s en leidinggevenden zullen dat soms merken. Over het algemeen geldt: hoe beter het met jouw diabetes gaat, hoe eenvoudiger het is om ermee te werken.

Als je meet of spuit op je werkplek, is het verstandig wel iets te vertellen. Het is prettig voor je collega’s of leidinggevende dat zij weten wat er met je aan de hand is. En wat de gevolgen kunnen zijn voor het werk. Je vraagt ze dan ook makkelijker om hulp als dat nodig is. Openheid voorkomt onbegrip en helpt jou om op je werk goed voor jezelf te zorgen. 

Ruimte voor je diabetes

Plezierig werken met diabetes hangt vooral af van je eigen inzet en zelfmanagement. Dit betekent dat je op je werk soms tijd en ruimte vraagt voor je diabetes. Voor een vingerprik, het toedienen van insuline, een bezoek aan de diabetesverpleegkundige of om bij te komen van een hypo.

Steun van je leidinggevende en collega’s is daarbij heel belangrijk. Goed ingestelde diabetes leidt tot een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een langere inzetbaarheid. Jijzelf en je werkgever hebben daar belang bij!

Als je wilt dat je werkgever rekening houdt met jou, is het ook belangrijk dat jij rekening houdt met je werk. Plan een doktersbezoek bijvoorbeeld niet midden op de dag als het ook anders kan. Tip: sommige ziekenhuizen hebben ook avondafspraken.

Het is een goed idee om ook de bedrijfshulpverlening (BHV) te informeren over je diabetes en wat te doen bij een hypo of hyper.

Aandacht voor onregelmatig werk

Onregelmatig werk vraagt extra aandacht. Misschien moet je vaker meten, op andere tijden eten en spuiten, andere insuline gebruiken. Of kun je beter overstappen op een insulinepomp om flexibeler te kunnen zijn? Bespreek de beste aanpak met je diabetesverpleegkundige of arts.

Raak je erg ontregeld door je werk? Ga dan in gesprek met je werkgever over mogelijke werkaanpassingen voor een betere instelling.

Veelgestelde vragen

Vragen over werk?

Vragen over werk?

Geen antwoord gevonden op je vragen over diabetes en werk? Bel ons via 033 463 05 66. Of stuur een e-mail.

E-mail ons

Met anderen praten over werkenwant diabetes heb je niet alleen