Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Aan het werk blijven

Om gezond, gemotiveerd en productief aan het werk te kunnen blijven, moet je goed omgaan met je diabetes tijdens werktijd. Maar wat als dat anders loopt dan je zou willen?

Alleen jij kan aangeven wanneer je tegen je grenzen aanloopt. Doe dit op tijd en kom zelf met oplossingen. Dan staan je leidinggevende en collega’s meer open voor wat er nodig is om jou gezond aan het werk te houden. Er is vast meer mogelijk dan je denkt.

Wat je zelf kunt doen

De zorg voor je diabetes op het werk is jouw eigen verantwoordelijkheid. Net als buiten je werk moet je meten, insuline toedienen, op tijd eten. Heb je last van complicaties? Dan kunnen die gevolgen hebben voor het werk. Heb je moeite met moeite met je werk vanwege (complicaties van) je diabetes? Trek op tijd aan de bel! De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige kan jou en je werkgever adviseren over werkaanpassingen.

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Je werkgever heeft verschillende mogelijkheden om jou gezond aan het werk te houden.

Aanpassingen in werktijden of taken

Denk aan aangepaste werktijden (korter, andere tijden of pauzes), taakverschuivingen, hulp van collega’s bij bepaalde taken of als je een hypo hebt.

Aanpassingen in je werkomgeving

Denk aan een aangepaste en beter toegankelijke werkplek of een aangepaste computer in verband met bijvoorbeeld oogcomplicaties.

Aanpassingen in bijzondere werkomstandigheden

Sommige werkomstandigheden vragen om bijzondere aandacht als je diabetes hebt. Denk aan het werken in extreme temperaturen, blootstelling aan chemische stoffen, lichamelijk zwaar werk of werk waar je wordt blootgesteld aan trillingen. Deze situaties vragen om goed beschermende kleding en speciale schoenen.

Vergoeding voor technische hulpmiddelen

Heb je een veeleisende of onregelmatige baan? Dan bieden technische hulpmiddelen uitkomst. Bijvoorbeeld een continue glucosesensor. Daarmee kun jij je bloedglucosewaarden beter in de gaten houden.

Voordelige regelingen

Als complicaties van diabetes je echt gaan beperken en een arbeidshandicap worden, dan kan je werkgever in aanmerking komen voor UWV subsidies.

Heb je hulp nodig?

Komen jij en je werkgever er niet uit? Een diabeteswerkcoach denkt in mogelijkheden. Hij helpt je graag je diabetes bespreekbaar te maken met je werkgever en mee te denken over jouw inzetbaarheid op het werk.

Veelgestelde vragen

Vragen over werk?

Vragen over werk?

Geen antwoord gevonden op je vragen over diabetes en werk? Bel ons via 033 463 05 66. Of stuur een e-mail.

E-mail ons

Met anderen praten over werkenwant diabetes heb je niet alleen