Word lid en maak het verschil
Word lid
Vraag en antwoord bij overstappen of het wijzigen van je zorgverzekering

Vraag en antwoord bij overstappen of het wijzigen van je zorgverzekering

Elk jaar van 12 november t/m 31 december kun je overstappen van zorgverzekering of je huidige polis wijzigen. Een korte tijd voor een relatief ingewikkelde keuze. Zeker als je diabetes hebt. Wat is de beste zorgverzekering, wat betekent...

    Elk jaar van 12 november t/m 31 december kun je overstappen van zorgverzekering of je huidige polis wijzigen. Een korte tijd voor een relatief ingewikkelde keuze. Zeker als je diabetes hebt. Wat is de beste zorgverzekering, wat betekent preferentiebeleid en kan ik mijn eigen diabetesteam kiezen? We beantwoorden hier de belangrijkste vragen rond het overstappen van zorgverzekering of het wijzigen van je polis.

    Wanneer kan ik overstappen?

    Je moet je huidige polis opzeggen voor 31 december, je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

    Meld je nu al aan voor het webinar ‘Overstappen voor 2025’

    Op dinsdag 3 december 2024 helpen we je in het webinar ‘Overstappen van zorgverzekering voor 2025’ met je keuze. Je kunt je nu al aanmelden. Dit kan uiteraard vrijblijvend, ruim voor het webinar ontvang je meer informatie en de aanvangstijd.

    Hoe zeg ik mijn zorgverzekering op?

    Je kunt je zorgverzekering opzeggen door je zorgverzekeraar een e-mail of aangetekende brief te sturen. Vaak kun je de opzegging ook regelen in de persoonlijke digitale omgeving op de website van je zorgverzekeraar. Houd goed in de gaten of dit is gelukt en bewaar de bevestiging van opzegging.

    Overstapservice

    Vaak is het zo dat bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, je nieuwe zorgverzekeraar er voor zorgt dat je huidige zorgverzekering voor je wordt opgezegd met een overstapservice. Let hier wel goed op. Biedt de nieuwe zorgverzekeraar dit niet aan, zorg dan dat je zelf tijdig je huidige zorgverzekering opzegt.

    Iets aanpassen in mijn verzekering

    Ja, als je iets wil aanpassen in je huidige polis dan moet dat ook voor 31 december. Je kan hierbij denken aan: wisselen van collectief, een aanpassing maken in je basisverzekering of een aanvullende verzekering afsluiten of opzeggen.

    Wat kan ik veranderen?

    Er zijn verschillende aanleidingen om iets te willen veranderen. Je kunt hierbij denken aan: wisselen van collectief, een aanpassing maken in je basisverzekering of een aanvullende verzekering afsluiten of opzeggen.

    Vanaf wanneer vergelijken?

    Elk jaar maken de zorgverzekeraars op 12 november hun nieuwe polissen openbaar. Vanaf dan kun je ze met elkaar vergelijken. Het is verstandig om een aantal verzekeraars en/of vergelijkingswebsites naast elkaar te leggen om te kijken wat bij je past.

    Wil ik een vrijwillig eigen risico?

    Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Als je veel zorg verbruikt is het verstandig om te kiezen voor een laag eigen risico. Je bent er dan van verzekerd dat je maximaal dat bedrag aan eigen risico betaalt. Maar maak je weinig gebruik van zorg en heb je wat geld achter de hand? Dan kun je kiezen voor een hoog eigen risico. Je gokt er dan op dat je niet een heel hoog bedrag aan eigen risico hoeft te betalen, en alleen als je meer zorg gebruikt dan ingeschat, heb je kans dat het bedrag aan eigen risico oploopt tot het maximum waar je voor hebt gekozen. Je neemt bij een hoger eigen risico, dus ook letterlijk iets meer risico. De overheid heeft een maximaal bedrag gezet aan het vrijwillig eigen risico. Dit voorkomt dat mensen enorm in de problemen komen als ze ineens hoge zorgkosten hebben door een ziekte of ongeluk.

    Budgetpolis met diabetes?

    Ja, dat kan ook als je diabetes hebt. Let er wel op dat deze polissen over het algemeen bedoeld zijn voor mensen die verwachten weinig zorg nodig te hebben. Waar je bijvoorbeeld goed op moet letten is met welke zorgverleners een contract is afgesloten, want als jouw zorgverlener daar niet bij staat moet je overstappen naar een andere zorgverlener of veel bijbetalen. Dit kan ook gelden voor meer soorten zorg zoals hulpmiddelen, medicijnen of mantelzorg. Het advies is dus voordat je een budgetpolis afsluit: verdiep je goed in de voorwaarden en vergoedingen en weet wat je risico is.

    Verschil naturapolis, combinatiepolis en restitutiepolis

    Een van de grote verschillen tussen een restitutiepolis en een naturapolis is de mate van vrije zorgkeuze.

    • Bij een naturapolis vergoedt je zorgverzekeraar alleen volledig de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een restitutiepolis vergoedt de verzekeraar de zorg ongeacht bij welke zorgverlener je die krijgt. De zorgverlener moet wel geregistreerd staan in een officieel zorgverleners register. Alternatieve geneeskundigen vallen hier bijvoorbeeld buiten.
    • Een restitutiepolis is vaak flink duurder dan een naturapolis. In 2021 scheelde het bijna 250 euro op jaarbasis.
    • Bij een naturapolis stuurt de zorgverzekeraar de rekening altijd direct naar de zorgaanbieder; je hoeft dus zelf niets voor te schieten. Als je kiest voor een restitutiepolis kan het voor komen dat je een rekening voor moet schieten en dat je vervolgens de factuur moet declareren.
    • Overweeg je te kiezen voor een naturapolis en wil je weten of de zorg bij de zorgaanbieder van jouw keuze vergoed wordt? Kijk dan op de website van de betreffende verzekeraar. Vaak hebben ze een lijst van gecontracteerde zorgaanbieders beschikbaar.
    • Hecht je veel keuze aan vrije zorgkeuze en vind je het niet erg dat je daar extra voor moet betalen? Dan is een restitutiepolis voor jou wellicht de goede keuze.
    • Wil je besparen op je premie en heeft de verzekeraar van jouw keuze een contract met de zorgaanbieder(s) van jouw keuze en/of bij een zorgaanbieder bij jou in de buurt? Dan is een naturapolis wellicht de juiste keuze voor jou.
    • Een combinatiepolis is een mix van een restitutie- en naturapolis. De voorwaarden verschillen per aanbieder, maar meestal is er sprake van een vrije zorgkeuze. Let echter wel op dat deze verzekeraars vaak wel een contract hebben met een aantal zorgverleners. Als je dan naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat krijg je vaak het ‘normaaltarief’ vergoedt of maar 75% van de factuur. Het normaaltarief is meestal genoeg om de kosten te dekken, maar het kan zijn dat als je naar een dure zorgverlener gaat -bijvoorbeeld een privékliniek- dat je nog een deel zelf bij moet leggen.

    Ook diabetes.nl

    Zoveel mogelijk betrouwbare en onafhankelijke informatie verzamelen op een centrale plek waar mensen met diabetes ook in contact komen met elkaar en kunnen praten over diabetes. Dat is diabetes.nl. Samen met partners Stichting DON, JDRF Nederland, Diabetes Fonds en Bas van de Goor Foundation startten wij in 2023 met dit platform vol diabetes informatie.

    Hand van man die op tafel ligt. Wordt vastgehouden door hand van vrouw.

    Waar moet ik extra op letten?

    • Gebruik je een insulinepomp, check dan of batterijen en fixatiemateriaal vergoed worden;
    • Gebruik je een bepaald merk insuline, check dan of je beoogde zorgverzekeraar een preferentiebeleid op insuline voert en welk merk preferent is;
    • Wordt voetzorg zoals een pedicure en/of podotherapeut vergoed en tot welk bedrag;
      Heeft/(hebben) je huidige zorgverlener(s) een contract met je beoogde verzekeraar;
      Verwacht je (veel) fysiotherapie nodig te hebben;
    • Wordt dieetadvisering vergoed;
    • Is er vergoeding voor psychische hulp;
    • Krijg je het lidmaatschap van een patiëntenvereniging terug;
    • Is er een vergoeding voor educatieve cursussen over diabetes;
    • Worden educatieve kinderkampen vergoed.

    Medicijnen op medische noodzaak

    Ja, als je een medicijn op medische noodzaak krijgt bij je huidige verzekeraar dan moet het ook vergoed worden als je overstapt. Soms is het wel nodig om een nieuw recept aan te vragen bij je behandelaar.

    Moet ik naar een nieuw diabetesteam?

    Als je kiest voor een restitutiepolis dan kun je altijd bij je huidige behandelteam blijven. Kies je voor een combinatie- of een naturapolis check dan of je beoogde zorgverzekeraar een contract heeft met je huidige behandelcentrum. Bel hiervoor met de infolijn of klantenservice van je (beoogde) zorgverzekeraar.

    Zelf kiezen voor zorgverleners?

    Nee, sommige verzekeraars -met name de goedkopere met een combinatiepolis of naturapolis- hebben een bepaling opgenomen dat je alleen maar bij bepaalde zorgverleners terecht kan. Kijk goed in de voorwaarden of je terecht kunt bij de zorgverlener van je keuze en kies anders voor een (duurdere) restitutiepolis.

    Aanvullende verzekering slim?

    Alle noodzakelijke directe diabeteszorg is verzekerd via de basisverzekering. Waarvoor je wel een aanvullende verzekering kunt afsluiten is bijvoorbeeld voetzorg (podotherapie, pedicure, steunzolen), fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en psychische hulp. Als je een aanvullende verzekering gaat afsluiten, kijk dan goed naar wat je aanvullend wilt verzekeren en de kosten en voorwaarden van die aanvullende verzekering.

    Basis- en aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars?

    Ja, dat kan. Houd er dan wel rekening mee dat de premie van de aanvullende verzekering hoger kan uitvallen.

    Acceptatie voor een verzekering

    Omdat een basisverzekering in Nederland verplicht is, moet een nieuwe zorgverzekeraar jou altijd accepteren. Aan een aanvullende verzekering kunnen voorwaarden verbonden zijn en daar kun je dan ook -onder sommige omstandigheden- geweigerd worden. Op Zorgwijzer kun je zien welke verzekeraars een medische acceptatie hebben.

    Bekijk het webinar Overstappen met diabetes

    Hoe kun je je alvast weer voorbereiden over de overstapperiode in 2024, waar let je op en wat is er veranderd in 2024? Je ziet het hier.

    Man heeft laptop voor zich en kijkt lachend in camera

    Wat betekent preferentiebeleid op medicijnen?

    Een preferentiebeleid op medicijnen houdt in dat sommige verzekeraars een bepaald merk van een medicijn aanwijzen dat alleen nog maar vergoed wordt. Dit kan betekenen dat als je van zorgverzekeraar wisselt dat je soms ook een ander merk van je medicijn moet gaan gebruiken. Verzekeraars leggen deze afspraken vaak voor langere tijd vast. Als je zoekt op ‘preferentiebeleid’ of ‘voorkeursbeleid’ bij je huidige of beoogde verzekeraar dan vind je de lijst met voorkeursmedicijnen en tot wanneer de afspraken gelden.

    Als een verzekeraar nog geen afspraken heeft over een bepaald medicijn, dan kunnen ze die wel maken tijdens de verzekeringsduur. Je kunt dus alsnog geconfronteerd worden met een overstap.

    Waar let ik op bij medicijngebruik?

    Als je wilt overstappen en je bent tevreden over je huidige medicijnen en je huidige merk, let dan op of je beoogde verzekeraar een preferentiebeleid op medicijnen voert. Dit kan betekenen dat als je van zorgverzekeraar wisselt dat je soms ook een ander merk van je medicijn moet gaan gebruiken. Verzekeraars leggen deze afspraken vaak voor langere tijd vast. Als je zoekt op ‘preferentiebeleid’ of ‘voorkeursbeleid’ bij je huidige of beoogde verzekeraar dan vind je de lijst met voorkeursmedicijnen en tot wanneer de afspraken gelden. Als een verzekeraar nog geen afspraken heeft over een bepaald medicijn, dan kunnen ze die wel maken tijdens de verzekeringsduur. Je kunt dan dus alsnog geconfronteerd worden met een overstap.

    De collectieven van drie zorgverzekeraars

    Via Diabetesvereniging Nederland krijg je bij deze drie verzekeraars korting op je aanvullende verzekering. Voor 2023 kreeg je ook korting op de basisverzekering maar dat is in afgeschaft door het kabinet. Dat is vervangen door extra voordelen die je via de collectieve verzekering krijgt, zoals bepaalde cursussen of apps waar je gratis gebruik van maakt.

    Naar de collectieve verzekering van VGZ

    Naar de collectieve verzekering van Zilveren Kruis

    Naar de collectieve verzekering van OHRA

    Bekijk Passende zorgverzekering met voordelen voor meer informatie over het collectieve aanbod van Diabetesvereniging Nederland. Dat wij een collectief aanbieden via deze verzekeraars zegt niets over welke verzekeraars voor een persoonlijke situatie de betere keuze zijn of over de kwaliteit van andere verzekeraars.

    Geen korting via collectief op de basisverzekering?

    Dat klopt. De collectiefkorting op de basisverzekering is in 2023 afgeschaft door het kabinet. Je kan wel nog steeds korting krijgen op een aanvullende verzekering en op een tandartsverzekering.

    Nut van collectieve verzekering

    Ja, het is zeker nog steeds nuttig om je te verzekeren binnen een collectief. Er zijn nog steeds kortingen op de aanvullende verzekering en op de tandartsverzekering. Daarnaast kunnen er via een collectief ook afspraken gemaakt worden met de verzekeraar over bepaalde zorg en vergoedingen. Ook kan Diabetesvereniging Nederland makkelijk contact leggen met deze verzekeraars als er iets niet helemaal loopt zoals gewenst in de diabeteszorg. Daarnaast help je de Diabetesvereniging Nederland door je te verzekeren in een van de aangeboden collectieven.

    Wat is de beste zorgverzekering?

    Wat de beste zorgverzekering is voor jou is heel persoonlijk. De keuze voor een zorgverzekering hangt af van veel factoren en die zijn verschillend per persoon, gezin, situatie, type diabetes en mate van complicaties. Ook is het afhankelijk van wat je nodig hebt of wenst op het gebied van bijvoorbeeld fysiotherapie, dieetadvies, voetzorg, cursussen en overige vergoedingen. Je kunt daarnaast ook nog kiezen op basis van prijs, keuzevrijheid, gemak of het vertrouwen dat je al hebt in een zorgverzekeraar. Het is dus onmogelijk om te zeggen welke zorgverzekering de beste is.

    Beoordelingen zorgverzekeraars

    Op ZorgkaartNederland zie je hoe verzekerden hun zorgverzekeraar beoordelen. Dit vertelt je niet wat de beste zorgverzekering is, maar wel hoe anderen de zorgverzekering vinden.

    Wat is verplicht eigen risico?

    Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Voor de zorg uit die basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Dat is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat de rest door de zorgverzekeraar wordt betaald. Het verplicht eigen risico is de laatste jaren steeds €385 geweest. Dit verplicht eigen risico geldt voor iedere verzekerde vanaf 18 jaar. Er zijn ook een aantal kosten waarvoor je nooit eerst zelf betaalt, zoals de huisarts. Naast het verplicht eigen risico kun je ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Hoe het vrijwillig eigen risico werkt, is hierboven uitgelegd.

    Wanneer geldt het eigen risico niet?

    • De huisarts (let op: voorgeschreven medicijnen, bezoek aan de huisartsenpost en bloedonderzoeken komen wel voor eigen risico);
    • Verloskundige zorg en kraamzorg (let op: de eigen bijdrage voor kraamzorg en de ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie komen wel voor eigen risico);
    • Hulpmiddelen in bruikleen;
    • Zorg voor jongeren onder de 18 jaar;
    • Zorg die vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt vergoed;
    • Zorg die de aanvullende verzekering vergoedt zoals alternatieve geneeswijzen of tandheelkundige zorg;
    • Sommige nationale bevolkingsonderzoeken en inentingen vallen niet onder het eigen risico.

    Hoe hoog is het verplicht eigen risico dit jaar?

    Het verplicht eigen risico is dit jaar weer vastgesteld op 385 euro. Maak je ieder jaar je eigen risico op? Dan kan het interessant zijn om bij je zorgverzekeraar aan te vragen of je je eigen risico gespreid kan betalen.

    Wat is zorgtoeslag en kom ik daarvoor in aanmerking?

    Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om een zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden. Het ligt aan de hoogte van je inkomen of je in aanmerking kan komen voor zorgtoeslag. Op de website Zorgtoeslag van de Belastingdienst kun je zien of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid