Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Niet de kraamtijd die ik voor ogen had

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. De ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes voelen zich extra kwetsbaar. Orietta Koster (35) bijvoorbeeld. Zij heeft diabetes type 1, astma én is net bevallen van een zoontje. Wij vroegen haar naar haar kraamtijd in deze bijzondere periode. 

Orietta Koster_736x421

“Mijn zoontje, Bram, is een maand oud. Ik kon gelukkig nog gewoon bevallen in het ziekenhuis. Het was de periode van carnaval. De maatregelen rond het coronavirus waren toen nog niet zo streng als nu.

Omdat ik diabetes type 1 heb, moest mijn bevalling na 38 weken zwangerschap al worden ingeleid. Daar ben ik heel blij mee, want anders was ik in het ziekenhuis geweest op het moment dat er wel al heftige maatregelen waren. Dat is dan toch een klein voordeel van diabetes hebben.

Raamvisite

Een paar dagen na de bevalling, ging ik naar huis, en kwam het coronavirus steeds meer in het nieuws. Op het consultatiebureau mochten we geen handen meer schudden. In het begin hadden we nog wel kraamvisite maar nu niet meer. Het is niet verstandig, het risico is gewoon te groot. Bram is nog maar klein.

En omdat ik ik zit met diabetes, astma, en net een grote buikoperatie (keizersnede) achter de rug heb, val ik in verschillende risicogroepen. Kraamvisite is raamvisite geworden. Wij blijven binnen en vrienden staan buiten voor het raam, mét beschuit met muisjes. We zwaaien naar elkaar door het raam. Dat is toch wel even anders dan hoe het normaal gaat.

Geen grip

Uit Italië komen enge beelden en verhalen. Ik vind het heel beangstigend. Je hebt er geen grip op. Over astma en corona is weinig informatie beschikbaar. Het virus slaat natuurlijk op je longen, dus daar maak ik me zorgen over. Over diabetes en corona is juist veel informatie.

Er is een grote online community en mensen praten veel met elkaar. Dat is heel fijn. Als je een vraag stelt, is er altijd wel iemand die het antwoord weet. Door deze situatie realiseer ik mij nog meer hoe belangrijk het is voor mensen met diabetes om een sensor vergoed te krijgen. Ik voel des te meer gedrevenheid om me daarvoor in te zetten via Sensorvergoeding.nl.

Niet ontspannen

Mijn man heeft lekker lang vrij kunnen nemen, dus we cocoonen thuis met zijn drietjes. Op het oog een heel relaxte situatie. En we genieten wat af met ons lieve kleine ventje. Maar ontspannen is het niet. We maken ons zorgen. Dat is toch niet de kraamtijd die ik voor ogen had.”

Samen staan we sterk

Samen staan we sterk

Wij zetten ons voluit in voor goede zorg en een energiek leven met diabetes. Dit bereiken we niet alleen. Alleen samen staan we sterk. Sluit je aan en word ook lid!

Word lid

Deel je mening in het DVN PanelWant diabetes heb je niet alleen.
AANMELDEN VOOR DVN PANEL