'De hypo slaat ongenadig hard toe'

In onze ledennieuwsbrief vroegen we naar je mooiste diabetesverhaal want soms maak je zo'n grappige, bijzondere of mooie gebeurtenis mee in je leven met diabetes. Eva schreef ons over hoe onhandig diabetes kan zijn, maar hoe onverwacht prettig je omgeving daar op kan reageren.

"Mijn dochter van 12 en ik zijn het weekend alleen, meiden onder elkaar. We besluiten om samen uit eten te gaan, voor het eerst met z'n tweetjes."

Waar is de druivensuiker?

We gaan naar ons favoriete Italiaanse restaurant en bestellen alvast de drankjes. Het kiezen van het hoofdgerecht gaat wat moeizamer. Er verschijnen wat zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd, terwijl het toch niet echt warm is. Ik vraag aan mijn dochter of zij al weet wat ze wil bestellen en ja hoor, zij is er al uit. Zij wel..... Ik kan geen keuze maken.

Inmiddels houd ik met trillende handen de menukaart vast en kan niet anders dan tot de conclusie komen dat ik lage bloedsuikerwaarden heb. Druivensuiker, voorste vakje van mijn tas... Hè, waar is de druivensuiker nou? Geen paniek, misschien kan de ober mij wat suikerklontjes brengen. Met horten en stoten probeer ik de ober duidelijk te maken dat ik suiker nodig heb, maar inmiddels kom ik niet meer uit mijn woorden. De hypo slaat ongenadig hard toe.


Geen paniek, misschien kan de ober suikerklontjes brengen


Toch begrijpt de ober wat ik nodig heb en komt met zakjes suiker aandraven. Ondertussen had ik mijn druivensuiker gevonden, die natuurlijk gewoon in het voorste vakje van mijn tas zat, dus de paniek begon wat af te zakken. Ik spoel de druivensuiker snel weg met het yoghurtdrankje van mijn dochter, dat werkt vast beter dan met witte wijn, en redelijk vlot kan ik weer normale zinnen maken. Wat bleek nou, de ober heeft veel familieleden met diabetes type 1 en herkende gelijk dat ik met een lage bloedsuikerwaarde aan het worstelen was. Hij bracht daarom suiker zonder vragen te stellen en hield zich afzijdig tot hij merkte dat ik weer aanspreekbaar was. En mijn dochter? Die zei na afloop van ons uiteindelijk heel gezellige etentje: "Dit gaan we natuurlijk gewoon nog een keer doen, maar zonder hypo!"