Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

'Ik kon wel een rondje Ouderkerk aan de Amstel rennen’

Voor de zekerheid liet Ellen Zwietering haar bloedsuiker analyseren. In de meeste gevallen levert dat niets bijzonders op. Maar bij Ellen liep dat toch anders af, ze bleek diabetes type 2 te hebben. Terwijl ze in die tijd nog voorzitter was van de Nederlandse Biervereniging in Noord-Holland, gooide ze haar leefstijl drastisch om.

‘Door een collega liet ik een poos geleden mijn bloedsuiker meten. Gewoon voor de lol, dacht ik. Maar die lol was van korte duur: mijn suiker was te hoog. Op advies van diezelfde collega besloot ik naar de huisarts te gaan. Ik had achteraf gezien wel wat symptomen die wezen op diabetes zoals vermoeidheid maar dat heeft iedereen wel eens, dacht ik. Voor die vermoeidheid bezocht ik al eens eerder de huisarts. Ik heb een druk sociaal leven, dus de arts linkte mijn klachten daaraan. Nooit eerder dacht ik aan diabetes, zeker omdat het niet direct in de familie zit.’  

Het verhaal van Ellen en ook alle andere verhalen lees je in de Diabc.

‘Wat volgde was een lang gesprek met de arts, maar het merendeel van de informatie ging het ene oor in en het andere oor uit. Het enige wat echt tot mij doordrong was dat ik flink moest afvallen.' Daar schrok ik zo van, dat ik in eerste instantie bijna helemaal stopte met eten. Ik viel snel af, maar die kilo’s waren zo weer terug.

Daarna kreeg ik diabetesmedicatie die mijn eetlust verhoogden, waardoor ik uiteindelijk bijna dertig kilo aankwam. Het hongergevoel bleef en ook al sportte ik me suf, ik bleef maar aankomen. Pas toen ik na acht jaar van medicatie wisselde, zakte mijn gewicht binnen de kortste keren terug.

Toch bleef ik stoeien met mijn gewicht tot ik op het punt kwam dat ik insuline moest gaan spuiten. Dat wilde ik absoluut niet, dus vroeg ik mijn internist om me nog één kans te geven om zelf af te vallen. Die kreeg ik en ik nam een personal trainer in de arm. Met hard werken lukte het me om twintig kilo af te vallen. Mijn voedingspatroon ging ook op de schop: vooral groenten kwamen op mijn menu. Maar na twee jaar kreeg ik ineens twee frozen shoulders en kon ik het sporten wel vergeten. Toch stond ik zodra het iets beter ging weer op de tennisbaan en ging met mijn personal trainer aan de slag. Ik blijf doorzetten, dat past bij me.

'Amper twee maanden geleden belandde ik met een hartinfarct in het ziekenhuis. Midden in de nacht werd ik wakker met een hevige pijn in mijn schouders en op de borst. Door zelf gelijk mijn bloeddruk te meten, kwam ik erachter dat deze veel te hoog was. Ik belde direct de spoedarts. Binnen een kwartier arriveerden de ambulancebroeders en zat ik onder de plakkers. Er werd tegen me gezegd: “mevrouw, u heeft nú een hartinfarct”. Ik kon het nauwelijks geloven.’

'In het ziekenhuis kreeg ik een stent, waarna ik me direct beter voelde. Ik had het idee dat ik zo een rondje om Ouderkerk aan de Amstel kon rennen. Dat hartinfarct heeft natuurlijk ook met mijn diabetes te maken. Maar ja, je ziet zelf niet wat er aan de binnenkant van je bloedvaten gebeurt. Ik ben nu nog druk bezig mijn energie weer op het oude niveau te krijgen met een programma hartrevalidatie en daarnaast tennis ik weer. Gelukkig voel ik me alweer beter. Ik blijf fanatiek met sporten, daar kan en wil ik niet mee stoppen.'Ellen sport 2

Al jaren zet Ellen flinke stappen met alle personal trainingen die ze volgt. Het is hard werken, maar ze haalt er ontzettend veel plezier uit. Voorafgaand aan de start van het traject stel je bepaalde doelen, waar je tijdens het traject keihard voor knokt. Door de persoonlijke aandacht en begeleiding heb je echt een stok achter de deur om daadwerkelijk je doelen te bereiken. Maar plezier erin hebben is net zo belangrijk, dat levert extra motivatie op om ervoor te gaan. Er zijn zoveel personal trainers en allemaal hebben ze hun eigen werkwijze, je moet dus even uitzoeken wat bij je past. 

Met diabetes type 2 heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Wil je weten wat je zelf kunt doen om dit risico te verkleinen? Neem dan contact op met je arts. Deze vragenlijst helpt je de juiste vragen te stellen aan je arts.

Loop jij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten?

Loop jij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten?

Als je diabetes type 2 hebt, kom je regelmatig voor controles bij je huisarts. Maar niet alles waar je een verhoogd risico op hebt, valt standaard onder je jaarcontrole of wordt besproken. Zoals hart- en vaatziekten – de meeste huisartsen besteden daar pas aandacht aan als je er zelf over begint. Riskant, want door scherp te zijn op de volgende symptomen en checks zijn veel risico’s te vermijden, te verminderen of te behandelen.

Check nú je risico