Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Tips voor vliegen met diabetes

Ga je op vakantie met het vliegtuig? Of ga je voor het eerst (of na lange tijd weer) op zakenreis? Om je goed te voorbereiden hebben we hier de belangrijkste tips op een rijtje gezet. 

Laatste update: 15 augustus 2022

pexels-adrienn-1458302-1

Diabetes medicatie in handbagage

Stop je diabetesmedicijnen en -hulpmiddelen (zoals naalden en injectiepennen) zoveel mogelijk in je handbagage. Mocht je koffer zoek raken dan kun je minstens een paar dagen overbruggen. Gebruik je een pomp, zorg dan dat je een injectiepen bij de hand hebt waar je op terug kunt vallen als dat nodig is. Ook is het verstandig om een telefoonnummer van de leverancier van je pomp op zak te hebben voor een eventueel advies bij bijvoorbeeld een storing.

Verdeel je medicatie over verschillende tassen of stop een reservevoorraad in een jas als je alleen reist. Reis je met meerdere mensen verdeel je medicatie dan, zodat je bij diefstal of vermissing van een deel van de bagage, je nog reserve hebt.

Als je (een deel van) je medicatie in je koffer stopt, houd er dan rekening mee dat het in de vrachtruimte van een vliegtuig koud kan zijn.  Dat kan dat de werking nadelig beïnvloeden. Het kan ook zijn dat insuline helemaal niet meer werkt. 

Van sommige luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een extra tas handbagage meenemen voor je medicatie. Dat valt onder de zogenaamde ‘medische bagage’. Transavia en Easyjet doen dit bijvoorbeeld. Vraag dit na bij je luchtvaartmaatschappij.

Wil je gebruik maken van een koeltasje voor je medicatie, kijk dan bij DVN-winkel voor de mogelijkheden.

Neem altijd zelf je medicatie mee en geef nooit je medicatie af aan het vliegtuigpersoneel om te bewaren. Hiervoor heeft het vliegtuigpersoneel geen bevoegdheid en je weet niet precies wat er met je medicijnen gebeurt.

Medische verklaring voor diabetes medicijnen

Het is verstandig om een medische verklaring mee te nemen. Hier staat op welke medicijnen en hulpmiddelen je gebruikt. Vraag je arts of apotheek om deze medische verklaring. Een verklaring waarom je insuline, een bloedsuikermeter en glucosehoudend eten of drinken bij je moet hebben in het vliegtuig kun je uitprinten en invullen. Deze verklaring is in het Engels, Russisch, Duits, Frans, Spaans en Grieks.

Twijfel je of je een medische verklaring nodig hebt voor je medicatie of welke regels er gelden voor het land van bestemming, kijk dan op 'medicijnen op reis' van het CAK.

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen is binnen het Schengengebied, een samenwerking van 26 Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren, een zogenaamde Schengenverklaring nodig. Diabetesmedicatie valt niet onder de Opiumwet, maar slik je meer middelen, raadpleeg dan bij twijfel de website van het CAK om te checken of je deze verklaring nodig hebt.

Bij de veiligheidscontrole met je insulinepomp of sensor

Geef voor de bodyscan bij de veiligheidscontrole / security check aan dat je een pomp of een sensor draagt. Wijs de plek aan. Laat de pomp niet door de röntgenscanner gaan. Dat kan schadelijk zijn voor de pomp. Houd er rekening mee dat gevraagd kan worden of de pomp onderworpen mag worden aan een drugstest. De buitenkant van je pomp wordt in dat geval getest op eventuele drugssporen.

Sla op je mobiele telefoon op hoe je in de taal van het land waar je heengaat, aangeeft dat je diabetes hebt, hiervoor medicatie bij je hebt en dat je een insulinepomp (en een sensor) draagt als je deze gebruikt.