Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Tips voor vliegen met diabetes

Je gaat lekker op vakantie met het vliegtuig. Lees hier waar je allemaal aan moet denken als je gaat vliegen met diabetes.

Neem je diabetesmedicatie in de originele verpakking mee in je handbagage. Je bagage kan kwijtraken of beschadigen, dan zit jij zonder medicijnen. Neem altijd zelf je medicatie mee en geef nooit je medicatie af aan het vliegtuigpersoneel om te bewaren. Hiervoor heeft het vliegtuigpersoneel geen bevoegdheid en je weet niet precies wat er met je medicijnen gebeurt.

Medische verklaring

Het is verstandig om een medische verklaring mee te nemen. Hier staat op welke medicijnen en hulpmiddelen je gebruikt. Vraag je arts of apotheek om deze medische verklaring. Een verklaring waarom je insuline, een bloedsuikermeter en glucosehoudend eten of drinken bij je moet hebben in het vliegtuig kun je uitprinten en invullen. Deze verklaring is in het Engels, Russisch, Duits, Frans, Spaans en Grieks.

Insulinepomp en sensoren

Meld meteen aan de douanemedewerker dat je een insulinepomp hebt. Pompen en sensoren kun je gewoon meenemen door de poortjes (metaaldetectors), maar niet altijd door röntgen scanapparaten (total body scanners). Vraag dan om een gewone fouillering. Soms moet je je pomp afdoen en controleren ze deze apart. 
Bekijk ook de handleiding van de pomp en/of sensor om te zien wat er geadviseerd wordt.