Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetes en roken: geen goede combinatie

Roken verhoogt de kans op het krijgen van diabetes. En als je diabetes hebt, loop je meer risico om complicaties te krijgen als je rookt. Acceptatie_736x421

Bijna 40% van de rokers krijgt diabetes. Hoe dat komt? Je lichaam maakt insuline aan om het suikergehalte in het bloed op peil te houden. Als je rookt, reageert je lichaam niet meer goed op de insuline. Daardoor worden je bloedsuikers te hoog.

Ook neemt de kans op complicaties bij diabetes enorm toe door roken. Heb je diabetes, dan is elke sigaret die je niet rookt winst. Helemaal stoppen met roken is natuurlijk de beste oplossing.

Waarom is stoppen met roken zo belangrijk als je diabetes hebt?

Er zijn verschillende redenen waarom het beter is om niet te roken als je diabetes hebt:

  • Vetophoping op de verkeerde plaats. Een van de meest genoemde redenen om niet te willen stoppen met roken, is de angst om zwaarder te worden. Maar door te roken, ontwikkel je meer vet rond je buik. Juist dat buikvet is een van de boosdoeners bij diabetes.

  • Het effect van roken op de bloedvaten is bij diabetes groter. Door diabetes worden je bloedvaten stugger en dikker. Daarnaast beschadigen ze sneller. Aan die beschadigingen blijven cholesteroldeeltjes hangen. Je bloedvaten worden daardoor smaller met als gevolg dat het bloed er minder goed doorheen stroomt. De nicotine in sigaretten heeft hetzelfde effect. Het beschadigt de bloedvaten en zorgt ervoor dat ze eigenlijk voortdurend licht ontstoken zijn. Als je diabetes hebt en rookt, is de kans dat je hart- en vaatziekten krijgt groter. Lees meer over het voorkomen van hart- en vaatziekten bij diabetes op voluitlevenmetdiabetes.nl.

Hoe stop ik met roken?

Stoppen met roken valt voor de meeste mensen niet mee. Als het je niet op eigen kracht lukt, kun je op verschillende manieren hulp krijgen. Vraag je behandelaar naar de mogelijkheden. Je kunt ook contact opnemen met je huisarts.

Vóór de afspraak met je behandelaar of huisarts is het handig om de Consultkaart Stoppen met roken te bekijken. Daarin staan alle mogelijke behandelingen op een rij met daarbij de meest gestelde vragen en antwoorden. Omcirkel de vragen die voor jou het belangrijkst zijn. Zo bereid je het gesprek goed voor en kan de arts je zo goed mogelijk helpen.

Consultkaart Stoppen met roken juni 2021

Doe de test: check je risico op hart- en vaatziekten!