Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Waarom diabetes en roken echt niet samengaan

Roken zorgt ervoor dat je lichaam niet goed op insuline reageert, waardoor je te hoge bloedsuikers hebt. Het is dan ook niet verbazend dat bijna 40% van de rokers diabetes krijgt. De kans op complicaties bij diabetes stijgt enorm door roken. Je hebt bijvoorbeeld een grotere kans op hart- en vaatziekten in de toekomst, zoals een hartinfarct en herseninfarct. Wil je stoppen met roken? Er zijn verschillende manieren om daarbij hulp te krijgen. De huisarts helpt je op weg.Acceptatie_736x421

Waarom is stoppen met roken zo belangrijk als je diabetes hebt?

Heb je diabetes dan is elke sigaret die je niet rookt winst. Helemaal stoppen met roken is natuurlijk de ideale situatie. Een van de meest genoemde redenen om niet te willen stoppen met roken is de angst dat je dan wellicht zwaarder wordt. Door te roken wordt je vet echter anders verwerkt en zul je meer buikvet hebben. En juist het buikvet is een van de boosdoeners bij diabetes.

Het effect van roken op de bloedvaten is bij diabetes groter

Door diabetes worden je bloedvaten stugger en dikker. Daarnaast beschadigen ze sneller. Aan die beschadigingen blijven cholesteroldeeltjes hangen. Je bloedvaten worden daardoor smaller met als gevolg dat het bloed er minder goed doorheen stroomt. De nicotine in sigaretten heeft hetzelfde effect. Het beschadigt de bloedvaten en zorgt ervoor dat ze eigenlijk voortdurend in staat van lichte ontsteking zijn. 

Hoe stop ik met roken?

Je kunt op verschillende manieren hulp krijgen. Vraag je zorgverlener om meer informatie. Je kunt ook zelf contact opnemen met de huisarts.

Als je naar een arts of zorgverlener gaat voor advies, krijg je meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. De Consultkaart Stoppen met roken zet alle behandelopties op een rij. Per behandeloptie staan de belangrijkste vragen en antwoorden in een schema. Dit zijn de meest voorkomende vragen bij andere patiënten.

Om de arts jou zo goed mogelijk te kunnen laten helpen, is het handig als je de vragen omcirkelt die voor jou het meest belangrijk zijn. Diegene die voor jou niet van belang zijn, kun je doorstrepen. Zo kan de arts direct zien wat jij belangrijk vindt en wat niet. 

Consultkaart Stoppen met roken juni 2021Download hier: Consultkaart Stoppen met roken juni 2021