Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Alcohol: waar moet je op letten?

Heb je diabetes en wil je alcohol drinken? Dan moet je extra oppassen. De alcohol én de suiker in je drankje beïnvloeden je bloedglucosewaarden.

Je lever heeft geen tijd om glucose af te geven

Als je alcohol drinkt, is je lever alleen maar bezig met het afbreken van de alcohol. Daardoor geeft je lever geen glucose meer af en daalt je bloedglucosewaarde. Hoe snel dat gaat, verschilt per persoon en type drankje. Die daling kan leiden tot een hypo. Zorg daarom dat je altijd glucose en een bloedglucosemeter bij de hand hebt.

Alcohol laat je bloeddruk stijgen

Alcohol laat ook je bloeddruk stijgen. Voor mensen met diabetes betekent dat altijd een extra risico voor het hart en bloedvaten. De bloedvaten hebben al veel te verduren onder invloed van wisselende bloedglucosewaarden en aderverkalking.

Mag je alcohol bij diabetes?

Je mag alcohol drinken als je diabetes hebt. Het is belangrijk dat je weet welke invloed alcohol kan hebben op jouw bloedglucosewaarden. Verder is het verstandig om je houden aan de aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad: drink niet meer dan 1 glas per dag.

Het advies van de Gezondheidsraad:
Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Niet alleen de alcohol heeft effect op je bloedglucosewaarden. Ook de suiker in dranken als zoete wijn, mixdranken, likeur en bier. Er zijn dus twee effecten waar je rekening mee moet houden: het effect van alcohol en het effect van koolhydraten.

Wat gebeurt er?

Drink je een zoet drankje, dan gaat je bloedglucosewaarde eerst omhoog. Die piek zal in je slaap voorbij zijn. Door alcohol daalt je bloedglucosewaarde vervolgens in de nacht. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe langer het duurt voordat alle alcohol is afgebroken. En hoe groter het risico is op een hypo later in de nacht. Het kan nodig zijn om iets te eten voordat je gaat slapen en/of minder insuline toe te dienen om te corrigeren.

Test jezelf

Het is leerzaam om te testen hoe jij reageert op alcohol. Kijk welke aanpassingen in je insuline en koolhydraten jij precies nodig hebt. Als je je eigen lichaam goed kent, kan je ernstige hypo’s voorkomen.

Zorg dat er iemand bij je is die weet dat je diabetes hebt en een oogje in het zeil houdt. Leg uit hoe een hypo er uitziet en wat je dan moet doen.

Alles over een gezonde leefstijl

Alles over een gezonde leefstijl

Meer weten over gezonde voeding en beweging bij diabetes? Je vindt het op Voluitlevenmetdiabetes.nl van Diabetesvereniging Nederland.

Lees over gezond leven Naar de recepten

Diabetes? Wij zijn er voor jou!Diabetesvereniging Nederland is er voor en door mensen met diabetes.
Word nú lid en help mee!