Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Alcohol en diabetes

Wat doet alcohol met je lichaam als je diabetes hebt? Hoeveel koolhydraten zitten er in een biertje? Op deze pagina vind je antwoorden op deze vragen. En tips voor als je diabetes hebt en alcohol wilt drinken.

Wat doet alcohol in je lichaam? Alcohol zorgt ervoor dat je lever geen glucose meer afgeeft. De koolhydraten in de meeste alcoholische drankjes verhogen je bloedglucosewaarde sterk, maar die piek is in je slaap voorbij.

Voorkom een hypo door alcohol

Als de alcohol nog niet is uitgewerkt, terwijl je suikerspiegel naar beneden dendert, kan dat levensgevaarlijk zijn. Je kunt een flinke hypo krijgen, terwijl je lever druk bezig is de alcohol af te breken! Je moet dus enorm opletten welk effect alcohol op jou heeft. Het beste is om iets te eten voordat je gaat slapen. Een vette hap bij de snackbar is misschien niet het meest gezond, maar wel erg effectief voor het voorkomen van een hypo.

Glucagon werkt niet door alcohol

Je kent dat oranje doosje wel uit de koelkast: glucagon. Met deze vloeistof kom je normaalgesproken weer bij uit een hevige hypo. Maar als je alcohol hebt gedronken, heeft glucagon geen enkel effect. Alleen een glucose-infuus in ziekenhuis of ambulance kan helpen. De combi diabetes en alcohol eist jaarlijks meerdere slachtoffers: zorg dat het jou niet overkomt!

Als ik ga stappen, zuip ik lekker mee met de anderen. Ik zorg alleen wel altijd dat de Bob weet dat ik diabetes heb en dat zij weet wat ze moet doen als ik stomdronken ben of niet meer reageer: mijn bloedsuiker meten en 112 bellen als het veel te laag is.

Sacha, 22 jaar

Help jij ons?

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Doe mee

Diabetes? Wij zijn er voor jou!Diabetesvereniging Nederland is er voor en door mensen met diabetes.