Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Studeren als je diabetes hebt

Eindexamen gedaan en nu: studeren! Superleuk, maar ook best spannend. Want je gaat beginnen aan een opleiding waar ze jou nog niet kennen. Is het verstandig om te vertellen dat je diabetes hebt? En misschien ga je wel op jezelf wonen. Dan zijn je ouders er niet meer altijd om dingen voor je te regelen. Studeren betekent een heel nieuw leven en dan is het slim om je goed voor te bereiden. Wij geven je tips.

Denk van tevoren na over je studiekeuze

Sommige beroepen zijn uitdagend als je diabetes hebt. Zeker als je vaak moe bent of veel last hebt van schommelingen in je bloedsuiker. Beroepen met wisselende werktijden of waarvoor je veel moet reizen, kunnen dan zwaar zijn. Er zijn zelfs banen die je met diabetes niet mag doen, zoals piloot en treinmachinist. Denk daarover na voordat je een opleiding kiest. Laat je niet door je diabetes beperken, maar wees wel eerlijk naar jezelf.

 

Willem (33) heeft diabetes type 1 sinds zijn 17de. Hij ziet zichzelf niet als een bikkel, maar vindt diabetes hebben wel bikkelen. Lees zijn beeldverhaal.

 

Vertel over je diabetes

Kan jij een opleiding alleen doen onder bepaalde voorwaarden? Bijvoorbeeld met een aangepast rooster of extra tijd voor examens en tentamens? Je school is in principe verplicht die mogelijkheden te bieden. Dat staat in de Wet gelijke behandeling. Wel moet je het zelf bespreekbaar maken. Het is sowieso verstandig om over je diabetes te vertellen als je aan een nieuwe opleiding begint. Je kunt altijd in een situatie terechtkomen die je diabetes ontregelt. Bijvoorbeeld een zware griep of stress. Het is dan fijn als ze bij je opleiding al op de hoogte zijn.

Hulp nodig?

Veel mbo-opleidingen hebben een eigen Steunpunt Opleiding & Handicap waar je terecht kunt. En voor de diverse hbo- en universitaire opleidingen bestaat er een lijst met contactpersonen die je kunt benaderen als je vragen hebt over studeren met diabetes of tegen dingen aanloopt.

Zijn er aanpassingen nodig om je studie te kunnen doen, maar kom je er niet uit met je opleiding? Neem contact met ons op. Misschien dat wij je verder kunnen helpen.

Prestatiebeurs en studievertraging? Vraag een extra jaar aan

Loop je door je diabetes vertraging op met je studie? Vervelend, maar dat kan gebeuren! Als je een prestatiebeurs hebt, kan je die met maximaal één jaar verlengen. Je vraagt dit aan via de decaan van je opleiding. Meer informatie hierover vind je op de site van DUO.

Een bijbaantje? Dit moet je weten!

Bij studeren hoort uitgaan en uitgaan kost geld. Grote kans dus dat jij een bijbaantje wilt.

Bang dat dat niet lukt vanwege je diabetes? Geen zorgen! Diabetes hoeft geen enkel probleem te zijn als je gaat werken. Een werkgever mag er zelfs niet eens naar vragen. Toch is het soms wel verstandig om te vertellen dat je diabetes hebt. Lees er alles over op onze pagina werken en diabetes.

Heb je veel klachten door je diabetes en is het daardoor moeilijk om een baantje te vinden? Kijk eens bij Emma-at-Work en Onbegrensd Talent. Dit zijn twee uitzendbureaus speciaal voor jongeren met chronische aandoeningen.  

Uitgaan: let op met alcohol en drugs

Naar de kroeg gaan en festivals en feesten bezoeken, hoort erbij als je studeert. Op dat soort plekken wordt alcohol gedronken en soms ook drugs gebruikt. Dit zijn middelen waar je sowieso mee uit moet kijken, maar helemaal als je diabetes hebt. Alcohol en sommige drugs kunnen je diabetes flink ontregelen. Dit kan zelfs tot levensbedreigende situaties leiden. Wees je dus bewust van wat je doet en bereid je goed voor als je een avondje gaat stappen met drank en misschien ook drugs. Op onze pagina’s ‘Mag je alcohol drinken bij diabetes’ en ‘Drugs en diabetes’ vind je meer informatie.

Op kamers: denk aan de volgende zaken

  • Verhuis je naar een andere plaats, zoek daar dan ook een huisarts. Je kan zelf een huisarts uitkiezen, maar houd er rekening mee dat een huisarts je mag weigeren. Bijvoorbeeld omdat de praktijk vol zit. Lukt het niet om een huisarts te vinden? Vraag je zorgverzekeraar om hulp. Lees hier alles over het veranderen van huisarts.

  • Misschien is het ook handig om van ziekenhuis te veranderen. Overleg dit met je arts of diabetesverpleegkundige.

  • Je zult van alles zelf moeten gaan regelen als je op kamers gaat wonen. Denk aan medicijnen en hulpmiddelen bestellen, je ziektekostenverzekering regelen en goed voor jezelf zorgen in het nieuwe ritme van het studentenleven. Zet alles op een rijtje waar je tegenaan kunt lopen en bedenk hoe je de dingen gaat regelen. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

 

Alles over een gezonde leefstijl

Alles over een gezonde leefstijl

Meer weten over gezonde voeding en beweging bij diabetes? Je vindt het op Voluitlevenmetdiabetes.nl van Diabetesvereniging Nederland.

Lees over gezond leven Naar de recepten

Met anderen praten over je diagnoseWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR HET TREFPUNT