Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Seks en diabetes

Geen zin hebben in seks, erectieproblemen, een droge vagina, pijn bij het vrijen. Misschien denk je: dat soort problemen krijg je als je oud bent. Helaas is dat niet waar. Diabetes kan je seksleven beïnvloeden. Seksuele problemen bij diabetes komen zelfs heel vaak voor. Maar je seksleven beïnvloedt ook je diabetes. Gelukkig valt er wel wat aan te doen!

Invloed van seks op de bloedglucosewaarde

In de meeste gevallen is seks inspannend. En als je je inspant, heeft dat gevolgen voor je bloedsuiker. Ook komen er hormonen vrij tijdens seks die je bloedsuiker kunnen beïnvloeden. Seks verhoogt dus de kans op schommelingen in je bloedglucosewaarde. Wees je daarvan bewust en meet je bloedsuiker regelmatig. Misschien niet zo romantisch, maar wel belangrijk.

Veelvoorkomende klachten

Een veelvoorkomende klacht is geen zin hebben in seks. Daar zijn verschillende oorzaken voor te noemen. Misschien ben je door je diabetes vaak moe of ben je bang om een hypo te krijgen tijdens het vrijen. Het kan ook zijn dat je je schaamt voor de complicaties van je diabetes. Of je vindt het lastig om ontspannen te vrijen, omdat je pomp of sensor in de weg zitten. Ook kunnen te hoge of te lage waarden letterlijk problemen veroorzaken. Mannen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van erectieproblemen en vrouwen van een droge vagina of schimmelinfecties. Ook komen hoge Hba1C-waarden het libido niet ten goede. En is het heel vreemd dat je even geen zin hebt als je net een flinke hypo hebt gehad?

Tips voor een goed seksleven bij diabetes

Diabetes en een fijn seksleven kunnen heel goed samengaan. Vaak is het een kwestie van creatief zijn, soms zijn er ook medische oplossingen mogelijk. Maar waar het uiteindelijk allemaal mee begint, is dat je je er niet voor moet schamen.

  1. Praat met je partner

Vertel je partner waar je tegenloopt. Over je onzekerheden en klachten praten, zorgt voor lucht. En je kunt samen oplossingen bedenken. Er zijn zoveel manieren om fijne seks te hebben. Stel het gesprek niet uit, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het vaak wordt om erover te praten. Met je partner naar een seksuoloog gaan, kan ook een manier zijn.

  1. Ga naar je (huis)arts

Voor sommige klachten zijn medische oplossingen. Zo zijn er bijvoorbeeld medicijnen die een erectie bevorderen en hormonen die de zin in seks verhogen. Bespreek je klachten met je (huis)arts en kijk samen wat eventueel mogelijk is. Je arts of diabetesverpleegkundige kunnen je eventueel doorverwijzen naar een medisch seksuoloog, ook wel arts-seksuoloog. Die weet veel over diabetes. Je vindt arts-seksuologen in de grotere ziekenhuizen of via de Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie.

  1. Bespreek je klachten met je diabetesverpleegkundige

Je diabetesverpleegkundige kan je praktische tips geven om je problemen te verminderen of te voorkomen. Er is meer mogelijk dan je misschien denkt!

Help mee

Help mee

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor brede vergoeding en beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder jou.

Word lid

Blogs lezen en schrijven over leven met diabetes?Deel je ervaringen met anderen.
NAAR HET TREFPUNT