Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Festivals

Waar moet je rekening mee houden als je diabetes hebt en naar een festival of concert wilt? Hoe moet het bijvoorbeeld met je diabeteshulpmiddelen? We vroegen het na bij de grotere festivals en evenementenlocaties van Nederland. Denk aan Awakenings, Pinkpop, Ziggo Dome en Ahoy. Ze zijn duidelijk over hun beleid. Dit zijn hun tips.

Neem een medisch paspoort of medische verklaring mee

Zorg ervoor dat je een medisch paspoort of medische verklaring bij je hebt. Dit voorkomt een hoop gedoe en onduidelijkheid bij de ingang. Je kunt dan gewoon je diabetessetje, reservemateriaal, zoet drinken en Dextro mee naar binnen nemen.

Ga je naar een concert of festival in het buitenland? Download gratis een medische verklaring in het Engels, Russisch, Duits, Frans, Spaans, Turks of Grieks. Vul de verklaring in die jij nodig hebt en laat deze ondertekenen door je (huis)arts.

Hulp EHBO-post nodig? Neem je vrienden mee

Er is altijd een EHBO-post op het terrein. Moet je vanwege je diabetes naar deze post toe? Zorg ervoor dat je vrienden meegaan en aan de EHBO-medewerkers vertellen dat je diabetes hebt.

Houd rekening met het weer

Wordt het een warme dag? Neem dan een frio-tasje mee om je insuline in te bewaren. Als je insuline te heet wordt, werkt het slecht. Je kunt aan het begin van het evenement ook bij de EHBO-post langsgaan en kijken of ze een koelkast hebben. Zo ja, vraag of je je insuline daarin mag leggen.


Bij koud weer moet je er juist voor zorgen dat insuline en hulpmiddelen niet bevriezen. Insuline werkt niet meer als het bevroren is geweest. Je kunt je setje of pomp het beste dicht op je lijf dragen.

“Feesten, eten, meten; I like festivals!”
Evi (19 jaar)

Heb plezier én pas op jezelf

Zorg ervoor dat je vooral veel lol hebt, maar dat je ook goed eet en voldoende vocht binnenkrijgt. Wees voorzichtig met alcohol en drugs. En vergeet niet je bloedsuiker te meten. Als je losgaat met dansen, heb je meestal minder insuline nodig. Door regelmatig te meten, verklein je de kans dat je opeens een hypo krijgt.

Vertel de mensen met wie je het festival of concert bezoekt dat je diabetes hebt. Leg uit wat er kan gebeuren en wat ze dan moeten doen.

Heb je vragen? Stel ze!

Twijfel je nog ergens over voordat je naar een festival of concert gaat? Neem gerust contact op met de organisator.

Natuurlijk kan je als JONG-lid voor vragen ook altijd bij DVN terecht. Nog geen lid? Meld je nu aan!

Samen staan we sterk

Samen staan we sterk

Wij zetten ons voluit in voor goede zorg en een energiek leven met diabetes. Dit bereiken we niet alleen. Alleen samen staan we sterk. Sluit je aan en word ook lid!

Word lid

Met anderen praten over je diagnoseWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR HET TREFPUNT