Je hebt diabetes gekregen nadat je je rijbewijs hebt gehaald. Wat nu?
Je hebt je rijbewijs en krijgt te horen dat je diabetes hebt. Daar heb je misschien vragen over. Mag ik nog rijden? Blijft mijn rijbewijs geldig? Lees meer.

Mag ik nu nog rijden?
Als je je rijbewijs al hebt en dan te horen krijgt dat je diabetes hebt hoef je dit niet aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) door te geven. Ook hoef je niet beoordeeld te worden om je rijbewijs te verlengen.
Daar zijn wel een paar uitzonderingen op. En soms is melden wel verstandig. Zorg dat je op de weg geen gevaar bent voor jezelf en anderen.
Je diabetes verplicht melden bij een keuring
Als je 75 jaar of ouder bent of beroepschauffeur bent, moet je voor het verlengen van je rijbewijs een Gezondheidsverklaring invullen. De RDW stuurt je hierover een bericht.
Op dit formulier staat ook de vraag of je diabetes hebt. Als je dat hebt, moet je verplicht ‘ja’ invullen. In het Stappenplan rijbewijs verlengen met diabetes lees je wat je vervolgens moet doen.
Je twijfelt of je nog veilig kunt rijden
Weet je niet zeker of je nog veilig kunt rijden vanwege je diabetes? Merk je bijvoorbeeld dat je slechter ziet? Heb je neuropathie? Is je motoriek slechter aan het worden? Heb je vaak last van hypo’s of voel je die niet goed aankomen?
Dan is het verstandig om dat met je arts of diabetes- verpleegkundige te bespreken. Zij kunnen goed inschatten of de diabetes invloed heeft op het rijden. En ze kunnen je adviseren en helpen.
Er zijn bijvoorbeeld trainingen om hypo’s te leren herkennen. En een glucosesensor kan je waarschuwen als je een hypo dreigt te krijgen. Twijfel niet om advies te vragen. Het gaat hier om jouw veiligheid en die van andere weggebruikers.
Wat doe je bij twijfel?
Als je twijfelt kun je het ook bij het CBR melden door de Gezondheidsverklaring in te vullen. Het stappenplan rijbewijs verlengen met diabetes treedt dan in werking. Het CBR zoekt uit of je veilig kunt rijden.
Diabetes en je verzekering
Je bent niet verplicht om aan je verzekering door te geven dat je diabetes hebt. Maar heb je niet bij het CBR gemeld dat je diabetes hebt en veroorzaak je een ongeluk als gevolg van hypo-unawareness dan kan het zijn dat je verzekering de schade niet vergoedt. Het is dus niet zo dat je bij schade door een eenmalige hypo direct problemen hebt.
Het is goed om dit goed door te spreken met je zorgverlener. Hij of zij kan je eventueel ook een advies geven over of het verstandig is om contact op te nemen met je verzekeraar. De verzekeraar kan je dan vertellen of de diabetes gevolgen heeft voor je verzekering.
Veilig de weg op met diabetes
Voor iedereen met diabetes geldt: bereid je goed voor als je de weg op gaat. En controleer je bloedsuikerspiegel voordat je gaat rijden. Alles waar je op moet letten, staat in het stappenplan veilig rijden met diabetes.
Ben je lid van DVN en heb je vragen of zoek je hulp? Neem dan contact met ons op.