Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Hypo unawareness en rijgeschiktheid volgens de wet

In de Nederlandse wet staat dat mensen met hypo unawareness niet rijgeschikt zijn. Daarmee bedoelen ze dat ze lichamelijk niet genoeg in orde zijn om veilig te kunnen rijden.Rijbewijs en diabetes (2)

De wet zegt: "Voor alle vormen van diabetes mellitus geldt: Personen met hypo-unawareness zijn ongeschikt voor alle rijbewijzen. Iemand kan weer geschikt worden verklaard als ze de waarschuwingssignalen weer herkennen en hypo’s kunnen voorkomen. Een diabetesdeskundige moet dit beoordelen." 

Het ongewenste gevolg hiervan

Deze regel zou betekenen dat 40% van de mensen met diabetes type 1 geen rijbewijs krijgt. Het gevolg hiervan is dat mensen met beginnende of lichte hypo unawareness dit soms niet vertellen aan hun zorgverlener.

Dat is niet verstandig. Laat je hypo unawareness niet behandelen, dan wordt het steeds erger. Uiteindelijk kan het leiden tot flauwvallen tijdens het rijden. Dat is gevaarlijk voor iedereen in het verkeer. 

Uit de praktijk blijkt: maximaal 1% is niet rijgeschikt

Uit onze gesprekken met het CBR blijkt echter dat maximaal 1% van de mensen met diabetes type 1 niet rijgeschikt is.

Hoe komt dit verschil? Als je goed met hypo’s omgaat, dan word je alsnog rijgeschikt verklaard. Dat geldt dus gelukkig voor de meeste mensen met type 1. Nieuwe technologieën spelen daarbij een grote rol.

Voor de veiligheid van de overgebleven 1% en hun medeweggebruikers, is het belangrijk dat de regels worden nageleefd. Uiteraard kan het stempel ‘niet-rijgeschikt’ voor die 1% grote gevolgen hebben. 

Wat kun je zelf doen om je rijgeschiktheid te behouden?

Het is heel belangrijk om altijd je bloedglucosewaarde te meten of te bekijken voor het autorijden. Zorg ervoor dat je weet welke invloed insuline en voeding heeft op jouw waardes.

Neem altijd snelle suikers mee in de auto, zoals druivensuiker. Alles waar je op moet letten om je rijgeschiktheid te behouden, vind je in het Stappenplan veilig autorijden met diabetes.

 


Steun de individuele belangenbehartiging van DVN

Een van onze leden kreeg een hypo tijdens het rijden. Hij en ook de medeweggebruikers kwamen er gelukkig goed vanaf. Maar hij wilde wel graag weten hoe het nu verder moest.
Als lid kreeg hij van ons hulp en een persoonlijk advies.
Help ons om iedereen die het nodig heeft een persoonlijk advies te geven!
Ben je nog geen lid en/of wil je onze individuele belangenbehartiging steunen? Word dan nú lid.


 

Bespreek je hypo-signalen met je zorgverlener

Kun je hypo-signalen niet meer goed voelen? Bespreek dit altijd met je zorgverlener. Samen kunnen jullie beslissen wat er nodig is om hier goed mee om te gaan.

Real Time Continue Glucose Monitoring (rtCGM) kan je bijvoorbeeld voor een hypo waarschuwen. En Hybrid Closed Loop systemen kunnen de toediening van insuline bijsturen, zodat je minder hypo’s hebt. 

Loop je tegen een probleem aan rondom diabetes en je rijbewijs/rijgeschiktheid en ben je lid van DVN, neem dan contact met ons op.