">

Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Wat wil je weten?

Bewegen, hypo’s, complicaties, voeding: er zijn veel onderwerpen die te maken hebben met diabetes. Waar wil jij meer over weten? Kom naar een bijeenkomst van de Diabetesschool over een diabetesonderwerp dat je aanspreekt.

Bij een interactieve bijeenkomst van de DiabetesSchool wordt kennis gedeeld maar is de inbreng van de deelnemers ook erg belangrijk. Je krijgt informatie over de laatste ontwikkelingen, kun je ervaringen delen en vragen stellen. Een bijeenkomst duurt 2 uur en wordt gegeven door getrainde ervaringsdeskundige cursusleiders.

Afhankelijk van het onderwerp is er een gastspreker aanwezig.

Erg leuke bijeenkomst, met heel veel herkenning van problemen die andere mensen ook blijken te hebben. En niet te vergeten ook een hoop tips.

Thomas

Thema's Diabetesschool

We organiseren de volgende Diabetesschool-bijeenkomsten:

 •   Voeding

Voeding heeft veel invloed op het verloop van je diabetes. In combinatie met beweging en medicatie vormt het een belangrijk onderdeel van de behandeling. Wat is de relatie tussen voeding en diabetes?

 • Bewegen

Werd jou na de diagnose ook verteld dat je meer zou moeten bewegen of sporten? Ook terwijl er van overgewicht geen sprake is? Waarom is dat? Wat heeft dat te maken met diabetes type 2? Wat gebeurt er met je bloedglucosewaarden als je lichamelijk actief wordt? En wat als je niet kan sporten vanwege complicaties

 • Medicatie

Waarom krijg je medicatie voorgeschreven? Wat doen de verschillende medicijnen zoals tabletten of insuline en kun je ook weer van medicatie afkomen? Tijdens deze bijeenkomst wordt uitleg gegeven over alles wat met diabetes en medicatie te maken heeft.

 • De zorgverlener

Huisarts, diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner, diëtiste, oogarts, podotherapeut, ... Als je diabetes hebt, zie je nogal wat behandelaars. Hoe ga je met al hun (verschillende) adviezen om? Hoe zorg je ervoor dat je gelijkwaardige gesprekspartner bent en niet een dossiernummer? We bespreken de Diabetes Zorgstandaard en de Diabetes Zorgwijzer waarmee je meer grip kunt krijgen op jouw behandeling. Ook maak je kennis met het Individueel Zorgplan

 • Hypoglykemie

Bij welke bloedglucosewaarde is er nu precies sprake van een hypo? Hoe ontstaat dit? Hoe herken je het (of niet: hypo-unawareness)? Wat zijn de risico's en mogelijke gevolgen voor het dagelijks leven? En wat is de invloed van voeding, beweging en medicatie hierop?

 • Complicaties

De ene persoon met diabetes heeft er meer mee te maken dan de ander: complicaties. Natuurlijk wil je deze het liefst voorkomen. De uitdaging is een zo goed mogelijke regulatie van jouw bloedglucosewaarden. Dat voorkomt complicaties. Maar welke complicaties zijn er nu eigenlijk? Hoe ontstaan ze en wat is eraan te doen?

 • Leefstijl

Je arts of diabetesverpleegkundige vertelt dat je moet 'werken aan' een gezonde leefstijl en dat diabetes een 'zelfmanagementziekte' is. Dat klinkt ingewikkeld. En dat is het (soms) ook. Wat is leefstijl? En wat moet je daar wel en niet aan veranderen?

 • Zelfcontrole

De verantwoordelijkheid voor voeding, medicatie, beweging en leefstijl is als je diabetes hebt best een opgave. Vraag je jezelf wat dit betreft (vaak) af of je op de juiste manier bezig bent? Dan is zelfcontrole een manier om dat in goede banen te leiden. Maar wat is zelfcontrole nu eigenlijk?

Voor elk van deze bijeenkomsten van de Diabetesschool geldt: luister, leer van ervaringen van anderen en stel vragen zodat je goed geïnformeerd naar huis gaat.

Voor wie?

Iedereen met diabetes maar ook ouders van en partners van, zijn van harte welkom bij de bijeenkomsten. Het aantal deelnemers van een bijeenkomst is maximaal 20 personen.

Kosten

Leden van DVN betalen voor deze bijeenkomst een bijdrage van €25,-. Niet-leden kunnen deelnemen voor €32,50. Deze bedragen zijn inclusief koffie/thee en informatiemateriaal. Mogelijk vergoedt je zorgverzekeraar deze kosten. Bekijk onze leveringsvoorwaarden.

Tip: Mogelijk vergoedt je zorgverzekeraar de kosten van deze bijeenkomst. Bekijk het overzicht van vergoedingen per verzekeraar of check je eigen verzekeringsvoorwaarden.

Contact

Vragen over deze bijeenkomsten? Bel de DiabetesSchool: 033 – 463 05 66. Of mail ons.

Aanmelden

Bekijk het aanbod van de Diabetesschool en meld je aan voor de bijeenkomst van jouw keuze. Is er op dit moment geen aanbod van het door jou gewenste thema? Stuur ons een mailtje.

Word lid

Word lid

Goede zorg is belangrijk bij diabetes, zeker in deze tijden! Wij blijven ons inzetten voor vergoedingen en de beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder je hulp. Help jij ook mee?

Steun ons

Met anderen praten over diagnosewant diabetes heb je niet alleen