Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Je medewerker met diabetes steunen op de werkvloer

Voor iedereen met diabetes is een goed ingestelde bloedsuiker belangrijk. Thuis én op het werk. Hoe kun jij je medewerker met diabetes ondersteunen? 

Kijk of je kunt praten over diabetes

Meet of checkt je medewerker glucosewaarden op de werkplek? Of spuit hij of zij insuline? Heb je het gevoel dat je medewerker open is over zijn of haar diabetes? Dan kun je eens vragen of hij of zij er in een overleg of op de afdeling over wil vertellen.

Dwing je medewerker nooit tot een gesprek. Hij of zij moet dit zelf willen. Houd er rekening mee dat wat je medewerker jou vertelt vertrouwelijk is. Als werkgever mag je er niet over spreken met andere mensen binnen het bedrijf.

Openheid naar collega's, ja of nee?

Wel kun je je medewerker adviseren om collega’s te vertellen over de diabetes. Dit kan leiden tot meer begrip en het kan eventuele misverstanden voorkomen. En door over diabetes te praten, wordt het ook duidelijk of er (extra) afspraken nodig zijn en wat jij daarin kunt betekenen als werkgever. 

Ook hier geldt weer dat het belangrijk is om de medewerker hierin vrij te laten. 

Contact met de bedrijfshulpverlener

Het is ook handig om de bedrijfshulpverlening te vertellen dat er iemand met diabetes bij het bedrijf werkzaam is. Ze kunnen zich dan voorbereiden en hun kennis over diabetes updaten. Vertel alleen wie deze persoon is als je daarvoor toestemming hebt van de medewerker.

Weet je niet goed hoe je het gesprek moet voeren? Lees de tips in de gesprekswijzer chronische aandoeningen en werk van TNO (uit 2016).

Bied tijd en ruimte voor zelfzorg

Je collega met diabetes kan wat extra tijd en ruimte nodig hebben. Bijvoorbeeld voor vingerprikken, het toedienen van insuline of om bij te komen van een hypo of hyper. Je kunt  hierbij ondersteunen door:

  • Meer of langere ‘pauzes’ te geven
  • Eten en drinken tijdens vergaderingen toe te staan
  • De mobiele telefoon te laten gebruiken voor het bewaken van de bloedsuikerspiegel
  • Flexibelere werktijden aan te bieden
  • Vaker thuis werken toe te staan
  • Eventueel taken te verschuiven
  • Collega’s hulp te laten bieden bij bepaalde taken
  • Werk over te dragen, bijvoorbeeld tijdens een ernstige hypo

Luister goed naar je medewerker

Mensen met diabetes kunnen heel goed uitleggen wat ze nodig hebben en welke oplossingen daarbij passen. Sluit daar zoveel mogelijk bij aan. Want iedere situatie is uniek, ook die van je medewerker. 

Vraag advies aan de bedrijfsarts

Wil je graag advies over de situatie van je medewerker met diabetes? Ook als werkgever kun je terecht bij de bedrijfsarts. Je medewerker met diabetes kan ook naar de bedrijfsarts gaan voor advies. Dat kan ook zonder ziekmelding. Als werkgever hoef je er ook geen toestemming voor te geven. En de werknemer hoeft dus niet te zeggen dat hij of zij naar de bedrijfsarts gaat. 

Vragen over werk?

Vragen over werk?

Geen antwoord gevonden op je vragen over diabetes en werk? Bel ons via 033 463 05 66. Of stuur je vraag via ons contactformulier.

Contact

Ervaringen van anderenWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR ERVARINGEN