Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Diabetes op de werkvloer

Een medewerker met diabetes neemt zijn chronische ziekte mee naar het werk. Soms merk je dat als collega, maar vaak ook niet. Werken met diabetes vraagt iets van die medewerker, maar ook van jou als werkgever. Lees de tips.

Draag bij aan openheid

Sommige mensen zijn heel open over hun diabetes. Anderen kiezen er juist voor zo min mogelijk over hun ziekte te delen. Als je collega meet of spuit op de werkplek, is het fijn dat diegene iets vertelt over de ziekte en de impact ervan op het dagelijks leven. Dat draagt bij aan begrip onder collega’s en voorkomt irritatie en misverstanden. Spreek in een persoonlijk gesprek met de collega met diabetes af wat hij of zij hierin wil.

Bied tijd en ruimte voor diabetes

Plezierig kunnen werken hangt vooral af van de eigen inzet van de collega met diabetes. Dat betekent dat de diabetes soms tijd en ruimte vraagt. Voor een vingerprik, het toedienen van insuline, een bezoek aan de diabetesverpleegkundige, of om bij te komen van een hypo. Steun van jou als leidinggevende en collega’s is dan belangrijk.

Goed ingestelde diabetes leidt tot een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een langere inzetbaarheid. Jij als werkgever en je collega met diabetes hebben daar belang bij!

Aandacht voor mogelijke belemmeringen

Sommige mensen met diabetes kunnen last hebben van complicaties die hen in meer of mindere mate belemmeren in het werk. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, pijn, een verminderd gevoel in handen en voeten, een beperkte beweeglijkheid van gewrichten of het niet voelen aankomen van hypo’s (hypo-unawareness).

Daarnaast vraagt onregelmatig werk in combinatie met diabetes om extra aandacht. Hoe zorg jij ervoor dat je collega gezond aan het werk blijft? Lees meer over de mogelijkheden.

Vragen over werk?

Vragen over werk?

Geen antwoord gevonden op je vragen over diabetes en werk? Bel ons via 033 463 05 66. Of stuur een e-mail.

E-mail ons

Met anderen praten over werkenwant diabetes heb je niet alleen