Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Vergroot je kennis over diabetes en werk

Hoe is het voor je collega of medewerker om met diabetes te werken? Lees hier meer over de aandoening diabetes en hoe je dit combineert met werken. pexels-kampus-production-5940831

Wat is diabetes en welke soorten komen het meeste voor?

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet op peil houden. Daardoor zit er te veel suiker in het bloed. Diabetes type 1 en 2 zijn de bekendste vormen van diabetes. 

Lees meer over type 1
Lees meer over type 2
Lees meer over de andere typen diabetes

Wat zijn hypo’s en hypers?

Mensen met diabetes kunnen last hebben van hypo’s en hypers. Sommige mensen hebben dit vaak. Sommige bijna nooit. Een hypo of hyper kan invloed hebben op hun werk.

Hypo

Bij een hypo is de bloedglucosespiegel erg laag. Dit kan ontstaan door te veel insuline, te weinig of te laat eten, meer bewegen dan normaal en alcoholgebruik.

Heeft je medewerker een hypo, dan heeft hij of zij last van:

  • Zweten
  • Beven
  • Een bleek gezicht
  • Verwardheid
  • Sufheid
  • Prikkelbaarheid
  • Vreemd gedrag (grof of lacherig)
  • Wisselende stemmingen

Dit doe je bij een hypo:

  • Je laat je medewerker snelle koolhydraten innemen, zoals druivensuiker, of frisdrank of limonadesiroop (geen light!)
  • Bied hulp aan bij het eten en meten. Je medewerker kan door de hypo suf en slap zijn. Je kunt hem/haar helpen door bijvoorbeeld iets te eten of drinken te regelen of meetapparatuur uit de tas te pakken. 
  • Schakel een bedrijfshulpverlener in als je medewerker suf is, heel erg zweet en beeft of als je moeilijk contact krijgt.
  • Bel 112 als je medewerker niet goed of niet meer reageert, geen antwoord meer geeft op vragen of bewusteloos raakt.

Hyper

Bij een hyper (hyperglycemie) is de bloedglucosewaarde te hoog. Het kan ontstaan door te weinig insuline, te veel eten of drinken, minder bewegen dan normaal, ziekte (koorts) en stress.

Hieraan herken je een hyper bij je medewerker:

  • Gaat veel naar het toilet
  • Heeft dorst
  • Is vermoeid

Dit doe je bij een hyper:

  • Bied je medewerker drinken aan (zonder suiker)
  • Ga een stukje met hem of haar lopen
  • Vraag je medewerker of hij/zij (extra) insuline heeft en extra moet spuiten
  • Schakel eventueel een bedrijfshulpverlener in 
  • Bel 112 als je medewerker flauwvalt, overgeeft een diepe ademhaling heeft of adem die ruikt naar aceton.

Hoe is het om diabetes en werk te combineren?

Dat hangt van een paar dingen af. Bijvoorbeeld het type diabetes, persoonlijke omstandigheden en het soort werk dat iemand doet.

Gebruikt je medewerker insuline met een prikpen of een insulinepomp? Dan meet of checkt hij of zij regelmatig bloedglucosewaarden. En instrueert dan de pomp of gebruikt de prikpen. Ook tijdens het werk. In de meeste gevallen is dit geen probleem. Maar soms zijn hierover afspraken nodig. Bijvoorbeeld als jouw medewerker met diabetes veel achter het stuur zit. Of als hij of zij sterk wisselende werktijden heeft.

Vraag aan je medewerker hoe het werken gaat en of er extra praktische afspraken nodig zijn. Dit is ook in het belang van jou als werkgever. Een medewerker met goed ingestelde diabetes kan zijn/haar werk beter doen, is minder vaak ziek en valt minder snel voor langere tijd uit door ziekte.  

Wat betekent het wanneer diabetes ‘goed is ingesteld’?

Goed ingestelde bloedglucosewaarden liggen tussen de 4 en 8 mmol/l. Dan blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk. Lange tijd te hoge bloedsuikers kunnen schade geven aan hart, ogen, nieren en voeten. En een te lage bloedsuiker kan voor een hypo zorgen en dus gevaarlijk zijn.

Lees ook Beroepschauffeur met
diabetes, kan dat?

Kan het werk invloed hebben op de bloedsuikerspiegel?

Er zijn twee belangrijke werkgerelateerde factoren die bloedglucosewaarden kunnen beïnvloeden:

De invloed van stress op de bloedsuikerspiegel

Waarschijnlijk zorgt stress ervoor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daarnaast lijkt het erop dat mensen die veel last hebben van stress sneller diabetes type 2 ontwikkelen. Ze moeten dan wel aanleg hebben voor diabetes type 2. 

De combinatie van stress en diabetes is geen voorspeller van ziekteverzuim of uitval. Meestal spelen werk- en persoonlijke omstandigheden daar een belangrijkere rol in. 
Mensen met diabetes zijn zich vaak bewust van stress. Ze weten wat de invloed ervan is en wat ze eraan kunnen doen. 

De invloed van avond- en nachtdiensten op de bloedsuikerspiegel

Met name voor diabetes type 1 zijn regelmaat en genoeg slaap belangrijk. Diabetes is een stofwisselingsziekte. Door ’s nachts wakker te zijn, raakt het lichaam uit balans. Verder maakt het eten op andere tijden dan normaal het vaak lastiger om de bloedsuiker stabiel te houden. Onregelmatige diensten kunnen de kans op het krijgen van diabetes type 2 vergroten. 

Wanneer is steun voor het combineren van diabetes en werk extra belangrijk?

De meeste mensen met diabetes kunnen zonder problemen hun werk doen. Maar soms is extra ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld als iemand wisselende glucosewaarden heeft. Of als iemand lichamelijke problemen krijgt door de diabetes. Ook dan zijn er vaak oplossingen mogelijk. 

Wat kan DVN voor jou betekenen?

Bij Diabetesvereniging Nederland (DVN) gaan we voor voluit kunnen leven en werken met diabetes. Dat doen we door kennis te delen, het gesprek over diabetes te stimuleren en waar nodig praktische oplossingen aan te dragen. 

Heb je als werkgever vragen over diabetes en werk en vind je de antwoorden niet terug op deze website? Zoek dan zeker contact met ons. Wij hebben veel kennis en ervaring en helpen je graag verder. Zet in de mail welke vraag je hebt en vermeld je telefoonnummer. We bellen je dan zo snel mogelijk.

Vragen over werk?

Vragen over werk?

Geen antwoord gevonden op je vragen over diabetes en werk? Bel ons via 033 463 05 66. Of stuur je vraag via ons contactformulier.

Contact

Ervaringen van anderenWant diabetes heb je niet alleen.
NAAR ERVARINGEN