Huidproblemen door het gebruik van glucosesensoren en insulinepompen komen vaak voor. De problemen zijn per persoon verschillend. Bij de een blijft de sensor niet goed plakken, een ander heeft vooral jeuk bij de infuusplek en een derde krijgt een heftige reactie door het materiaal van de pleister. Het aantal huidproblemen bij mensen met diabetes neemt toe, doordat er steeds meer hulpmiddelen voor op de huid worden gebruikt.
In november 2024 is de leidraad ‘Huidproblemen door glucosesensoren en insulinepompsystemen in gebruik genomen. Deze leidraad is ontwikkeld door Diabetesvereniging Nederland, de V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) en de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie).
De leidraad helpt de zorgverlener bij de zorg voor mensen met diabetes die huidproblemen krijgen door hulpmiddelen. In de leidraad vinden zorgverleners verschillende vragenlijsten en concrete tips voor de dagelijkse praktijk. Daarnaast staat in de leidraad enorm veel informatie en achtergrondkennis voor zorgverleners.
De vijf oorzaken van huidproblemen zijn:
Voor een goede behandeling is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van het probleem is. Wel verschillen de oplossingen, net als de problemen, per persoon. Het is daarom belangrijk zelf op zoek te gaan naar wat werkt in de eigen situatie. Deel je klachten vooral ook met jouw behandelteam, zodat zij dit kunnen monitoren en eventuele aanvullende tips kunnen geven.
Huidproblemen kunnen ook na verloop van tijd ontstaan, nadat er eerder geen klachten waren. Goede huidverzorging is belangrijk om problemen te voorkomen.
Bij verschillende huidproblemen zijn er oplossingen. Lees hier onder bij de meest voorkomende huidproblemen wat je kunt doen om schade of irritatie te voorkomen.
De sensor of pomp laat sneller los dan de bedoeling is. Dit huidprobleem komt regelmatig voor. Bijvoorbeeld door een vette huid, waarop de pleister onvoldoende kan hechten, of overmatig zweten, douchen, zwemmen en dergelijke zorgen ervoor dat de plakkracht achteruit gaat.
Tips:
Dit is het meest voorkomende huidprobleem. De huid direct onder de pleister is rood, jeukt en/of is gevoelig. Meestal komt dit doordat de huid barrière (een waterdichte afsluiting op de huid die de buitenste lagen van de huid bij elkaar houdt) is aangetast en de huid vervolgens beschadigd raakt. Dit komt vooral voor bij mensen met een wat meer gevoelige of droge huid. Of mensen die last hebben, of ooit last hebben gehad, van eczeem. Goede huidverzorging is bij dit probleem erg belangrijk.
Tips:
Bij een allergie is vaak de huid onder én rondom de plek waar de sensor/pomp geplaatst is (fel)rood, beschadigd en pijnlijk. Ook kunnen er bultjes, blaren en zwellingen ontstaan. Bij een allergie is iemand allergisch voor een van de stoffen in de pleister, óf de sensornaald of infuus-canule. Soms ontstaat deze allergie pas na langere tijd.
Tips
Bij een bacteriële infectie komen er bacteriën onder de huid terecht, bijvoorbeeld bij het inschieten van de sensor of infuusnaald. Het immuunsysteem van het lichaam reageert daarop, waardoor op de betreffende plek een infectie optreedt. Als de huidproblemen vooral op deze plek voorkomen, en niet op andere plaatsen onder de pleister, gaat het meestal om een infectie.
Tips:
Schimmelplekken laten vaak een fijne schilfering zien. Schimmels gedijen goed op vochtige plekken en bij hoge glucosewaarden. Sommige mensen krijgen daarom last van schimmels onder de pleisters van pomp of sensor. Schimmels gaan vaak niet vanzelf weg.
Tips:
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.