Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Waarom een diabeteskamp?

Deelname aan een diabeteskamp verbetert het psychisch welzijn van kinderen en vergroot de kennis over diabetes. Ook heeft het een positieve uitwerking op de diabeteszelfzorg: kinderen leren omgaan met hun diabetes en deze zelf beter te managen. Dat zijn de conclusies van een studie van de American Diabetes Association (ADA) onder deelnemers van diabeteskampen en hun ouders.

Waarom een diabeteskamp?

Uit de studie van de American Diabetes Association (februari 2019) blijkt dat een vakantiekamp positief bijdraagt aan het vergroten van de zelfredzaamheid van kinderen met diabetes.

Ontmoeten en leren

Kinderkampen hebben als belangrijkste doel kinderen met diabetes in staat te stellen elkaar te ontmoeten en hun ervaringen met elkaar te delen, terwijl ze leren om hun diabetes zelf te managen.

Uit de Amerikaanse studie blijkt dat deelname aan een diabeteskamp ervoor zorgt dat kinderen lekkerder in hun vel zitten en meer leren over diabetes. Ook heeft het een positieve uitwerking op de diabeteszelfzorg: kinderen leren omgaan met hun diabetes en deze zelf beter te managen.

SugarKidskampen

Diabetesvereniging Nederland organiseert elk jaar in de zomer (en soms ook de herfst) SugarKidskampen voor kinderen met diabetes. Voor de allerkleinsten tot de pubers van 14 à 15 jaar.  

Bij deze activiteiten hebben ze heel veel plezier en ongemerkt leren ze een heleboel over hun diabetes. Bijvoorbeeld tijdens een koolhydraatmemory-spel met de groep of wanneer een kind een Prikdiploma met een cadeautje krijgt als hij/zij voor het eerst zelf een infuussetje heeft gezet.

Vergoeding

Tot voor kort werd deelname aan onze kinderkampen standaard vergoed door de zorgverzekeraar. Helaas hebben veel zorgverzekeraars deze vergoeding (deels) geschrapt. Hierdoor bestaat de kans dat sommige kinderen om financiële redenen niet kunnen deelnemen aan een diabeteskamp.

Als patiëntenorganisatie gunnen we ieder kind met diabetes een kamp. Leuk en leerzaam omdat kinderen op jonge leeftijd op een positieve manier leren omgaan met hun diabetes. Daar hebben ze op latere leeftijd juist veel profijt van. En natuurlijk ook om plezier te hebben en even niet het gevoel te hebben dat ze ‘anders’ zijn.

In onze gesprekken met zorgverzekeraars is de vergoeding van deze kampen wat ons betreft dan ook zeker een van de agendapunten.

Spaarpunten

Shop je bij DVN winkel? Wist je dat je jouw spaarpunten van Puntenplein kunt inwisselen om (deels) gratis mee te kunnen op kamp. Als je nog geen diabeteshulpmiddelen bestelt bij DVN winkel, bekijk dan hoe dit werkt en je hiervan kunt profiteren.

Lees meer

Terug naar het overzicht

Praat met anderen over diabeteswant diabetes heb je niet alleen

Wat is er te doen?