Word lid en maak het verschil
Word lid
Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar een darmbehandeling bij diabetes type 2 (REMIND studie)

Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar een darmbehandeling bij diabetes type 2 (REMIND studie)

In het Amsterdam UMC doen wij al 10 jaar onderzoek naar verschillende behandelingen van de twaalfvingerige darm bij mensen met diabetes type 2 om de bloedsuikerregulatie te verbeteren. Wij zoeken op dit moment deelnemers voor ons nieuwste onderzoek: de REMIND-studie. In deze studie onderzoeken we de (her)behandeling van de twaalfvingerige darm bij mensen met diabetes type 2. Dit gebeurt met een bepaalde techniek: ‘Duodenal Mucosal Resurfacing (DMR)’.

Wie zoeken wij?

  • Mensen met diabetes type 2
  • Leeftijd 18-75 jaar
  • 2 of meer diabetesmedicijnen, geen insuline (ook niet in het verleden)
  • BMI 24-40 kg/m2
  • HbA1c 58-86 mmol/mol. (Dit is een gemiddelde glucosewaarde die je huisarts/praktijkondersteuner elke 3 maanden bij bloedonderzoek bepaalt).

Doel van het onderzoek

In de REMIND-studie onderzoeken we de effecten van de DMR-behandeling én herbehandeling op de bloedsuikerregulatie van mensen met diabetes type 2 die nog geen insuline gebruiken. Het doel is om de bloedsuikerregulatie te verbeteren zonder de medicijnen of de dosering hiervan te veranderen. Daarnaast onderzoeken we ook wat de effecten van de DMR-behandeling zijn op bloeddruk, gewicht, bepaalde bloedwaarden en het percentage vet rondom de lever (met een MRI-scan).

De DMR-behandeling wordt uitgevoerd via een kijkonderzoek (endoscopie). Hierbij brengen we een flexibele slang met een camera via de mond, slokdarm en maag naar de twaalfvingerige darm. U wordt tijdens de behandeling in slaap gebracht, dit noemen we ‘diepe sedatie’, waardoor u niets van de behandeling merkt. Tijdens de DMR-behandeling verwijderen we het oppervlakkige laagje slijmvlies van de twaalfvingerige darm. Dit stukje darm werkt waarschijnlijk minder goed bij mensen met diabetes type 2. De DMR-behandeling haalt dit slijmvlies weg door er een ballonnetje gevuld met heet water langs te halen. Na de behandeling herstelt het slijmvlies zich vanzelf en groeit gezond slijmvlies terug.

Eerdere studies met een vergelijkbare darmbehandeling toonden een verbetering van de bloedsuikerwaarden bij patiënten met slecht gereguleerde diabetes aan.

Wat houdt het onderzoek in?

  • Door middel van loting wordt bepaald of u een darmbehandeling (DMR) of een placebo-behandeling (‘nep-’ behandeling) krijgt
  • Als u in eerste instantie een placebo-behandeling heeft gekregen, kan u na 6 maanden alsnog de darmbehandeling krijgen
  • 6 maanden na de eerste DMR-behandeling krijgt u een herbehandeling (tweede behandeling).
  • Na elke behandeling wordt er na 3 maanden een controle kijkonderzoek gedaan
  • Totale duur van het onderzoek: 12-18 maanden
  • U heeft 13-18 keer een afspraak  in het Amsterdam UMC
  • Voor alle afspraken komt u nuchter
  • Wij nemen de diabeteszorg over van uw huisarts of praktijkondersteuner tijdens het onderzoek, m.u.v. de voet- en oogcontroles
  • U krijgt een vergoeding voor reiskosten en tijdsinvestering bij lange bezoeken.

Het onderzoeksteam

U wordt gedurende het onderzoek begeleid door arts-onderzoekers Julia Rubingh, Kim van den Hoek en Loes Lambert en onderzoeks- en diabetesverpleegkundige Leontien Bruinaars-Dijks.

Interesse of meer weten?

Lees meer op onze website www.onderzoekdiabetes.nl en vul het aanmeldformulier in. Wij zijn ook telefonisch en per e-mail te bereiken via06-21357593 (binnen kantoortijden) of diabetes-onderzoek@amsterdamumc.nl

Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid