Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes Vereniging Nederland

Macramekunstenaar Julia van Grunsven: “Macrame geeft me rust”

Julia van Grunsven is 26, heeft diabetes type 1 en maakt macramekunst. “Door mijn diabetes ben ik wel eens gefrustreerd. Macrame geeft me dan de rust die ik nodig heb.”

Julia van Grunsven is 26, heeft diabetes type 1 en maakt macramekunst. “Door mijn diabetes ben ik wel eens gefrustreerd. Macrame geeft me dan de rust die ik nodig heb.”

Arabische knoopkunst

“Tijdens corona ben ik begonnen met macramé. Macramé is een van origine Arabische knoopkunst. Met speciaal macramé-garen kun je van alles en nog wat maken. Plantenhangers, muurhangers, tasjes… Ik was in die coronatijd heel erg op zoek naar een hobby en ik dacht: Ik probeer eens een heel simpel boodschappentasje te macrameeën. En toen merkte ik dat ik daar echt m’n tijd in kon verliezen en van het uiteindelijke resultaat kreeg ik superveel voldoening.

Effect op diabetes

Macrameeën heeft dan ook absoluut een therapeutisch effect op de regulering van m’n diabetes. Mijn website is niet voor niets www.mindfulmacramebyjulia.nl. Ik vind echt heel veel rust in macramé. Als je op een gegeven moment weet hoe een patroon werkt en je weet precies wat je nodig hebt, dan is het een kwestie van gedachteloos die knopen maken, je focus alleen maar daar op. Ja, echt heerlijk, haha!

Omgaan met boosheid en frustratie

Naast dat ik diabetes type 1 heb, ben ik een tijd terug gediagnosticeerd met het syndroom van Cushing. Dat is een aandoening waarbij, in mijn geval, één bijnier teveel van het stresshormoon cortisol aanmaakt. Daardoor had ik een te hoge bloeddruk en veel te hoge bloedsuikerwaarden waar ik maar geen grip op kon krijgen. Soms bleef ik maar stijgen en dan had ik niet eens iets gegeten! Daar raakte ik erg gefrustreerd van en ik voelde een boosheid waar ik maar heel moeilijk mee om kon gaan. Macramé gaf me dan de rust die ik nodig had. Even helemaal focussen op die knopen en niet heel de tijd in de weer met dat meten van die bloedsuiker. Nadat je gebolust hebt, duurt het natuurlijk gewoon even voor je gaat dalen.

Ik wil – nu ik behandeld ben voor Cushing en er langzaamaan weer wat meer ruimte voor begin te krijgen – weer workshops gaan geven. Liefst in de natuur, omdat die me ook zo’n rust geeft. En dan gezellig met een groepje. Ik neem ook projecten aan. Zo had laatst iemand om een grote levensboom gevraagd. Dat is een wandhanger met in een cirkel een boom met de takken en de wortels. De levensboom staat voor de veranderingen van de seizoenen. Letterlijk, maar ook als metafoor voor de veranderingen die je in een mensenleven doormaakt. Van mindere periodes, naar periodes van bloei. En als ik heel groot mag dromen, dan hoop ik ooit eens een winkeltje te hebben met al m’n macramékunst.”

Julia van Grunsven staat met haar kunst in Diabc 3, 2024, ‘Kunst en diabetes’.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid