Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes Vereniging Nederland

Kunstschilder Aucke Paulusma maakte 14 portretten van mensen met diabetes

Aucke Paulusma is 27, kunstschilder en heeft sinds z’n vierde diabetes type 1. Hij maakte veertien portretten van mensen met diabetes, waarbij het pompje of een sensor subtiel te zien is. “Het had best een therapeutische werking.”

Aucke Paulusma is 27, kunstschilder en heeft sinds z’n vierde diabetes type 1. Hij maakte veertien portretten van mensen met diabetes, waarbij het pompje of een sensor subtiel te zien is. “Het had best een therapeutische werking.”

Kunst over diabetes

“Ik maak voornamelijk olieverfschilderijen,” vertelt hij. “Maar ook wel tekeningen met pen en inkt. Meestal zitten mijn schilderijen tussen abstract en figuratief in, met veel kleur en dikke lagen verf. Ik laat me door van alles inspireren, zoals films en poëzie. Zo heb ik een schilderij gemaakt van een man op een bank die een gedicht van de Chileense dichter Pablo Neruda leest, met op de achtergrond in mijn kleurrijke stijl de Andes. Maar ik schilder bijvoorbeeld ook bosbranden en heb een serie portretten van mensen met diabetes type 1 gemaakt.

Zichtbaarheid van diabetes

Veertien schilderijen zijn het geworden. Sterke portretten, waarbij je het pompje of een sensor subtiel ziet. Dit met het idee dat mensen die daar minder bekend mee zijn denken: Hé, wat is dat? en zich daar vervolgens misschien wel in gaan verdiepen. Daarnaast denk ik dat zichtbaarheid voor mensen met diabetes erg belangrijk is. Zelf had ik dat toen een aantal jaar geleden de sensor in het straatbeeld verscheen. Opeens zie je hoeveel mensen zo’n ding dragen en dus net als jij diabetes hebben.

In november, rond Wereld Diabetes Dag, komt er een expositie van die serie portretten in Amsterdam. Diabetes Mellitus zal de tentoonstelling heten. Er zal ook een boek bij verschijnen, met daarin de portretten en schetsen, een stuk over mijn werk van Edwin Becker, de hoofdcurator van het Van Gogh Museum, en een essay van Bram Groenteman over de symboliek van de sensor.

Therapeutische werking

Eerder speelde diabetes in mijn werk nagenoeg geen rol. Maar deze portretserie over diabetes heb ik echt gedaan omdat ik mezelf beter wilde leren kennen, de mentale obstakels die ik bij mijn diabetes ondervind wilde onderzoeken. En hier heel open over te zijn. Ook heb ik veel opgestoken van de mensen die ik heb geportretteerd, van hun ervaringen en hoe zij met hun diabetes omgaan. Dat had allemaal best een therapeutische werking ergens.

Resident in Londen

Naast de expositie in november en de publicatie van het boek ben ik eind dit jaar resident van het prestigieuze instituut Turps in Londen. Dat wordt een heel intensief traject met docenten, andere studenten, bezoeken aan galeries en kunstenaars die in Londen hun atelier hebben. Ik denk dat ik daar echt heel geïnspireerd aan het schilderen ga zijn!”

Aucke Paulusma staat met zijn werk in ledenmagazine Diabc 3, 2024 ‘Kunst en diabetes’. Meer informatie over zijn werk en expositie: www.auckepaulusma.com.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid