Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetes Vereniging Nederland

Fotograaf Naomi Gerritsen: “Een sensor doet niets af aan hoe mooi je lichaam is”

Naomi Gerritsen is 24 en heeft sinds haar zesde diabetes type 1. Ze is boudoirfotograaf. “Een mooi, intiem portret kan een vrouw een enorme boost van zelfvertrouwen geven.”

Naomi Gerritsen is 24 en heeft sinds haar zesde diabetes type 1. Ze is boudoirfotograaf. “Een mooi, intiem portret kan een vrouw een enorme boost van zelfvertrouwen geven.”

Boudoirfotografie

“Wat boudoirfotografie is? Plat gezegd is het het fotograferen van vrouwen in lingerie. Maar waar het écht om draait, is dat ik een intiem portret maak van een vrouw, die ik zo mooi mogelijk op de foto zet. Zodat ik haar een enorme zelfvertrouwen-boost mee kan geven.

Ik volgde een online cursus boudoirfotografie en vroeg een vriendin om voor me te poseren. Die was meteen heel enthousiast. Dus lingerie aan en shooten maar. Haar eerste reactie toen ze de foto’s zag, was: “Ben ik dat?!” En die reactie heb ik ondertussen van zoveel verschillende vrouwen teruggehoord. Dat vind ik echt het allergaafste aan boudoirfotografie.

Bevrijdend

Het gaat dan ook niet alleen om de foto’s zelf, maar om de hele beleving. Vooraf maak ik eerst kennis met de vrouwen, ze krijgen dan een tijdschrift met foto’s van mij en tips en tricks. Dan de shoot zelf en daarna de reveal party waarbij de vrouw de foto’s voor het eerst allemaal te zien krijgt. Dan kan er ook gekozen worden waarop de foto’s zullen worden afgedrukt. Op iets voor aan de muur? In een album? En welke kleur moet dat album dan zijn en van welk materiaal? Zo maken we samen iets dat helemaal bij die vrouw past.

Ik wilde zelf ook weleens ervaren hoe het is om bij een boudoir-shoot aan de andere kant van de camera te staan. Toen hebben een collegafotograaf die ook boudoirfotografie doet en ik elkaar gefotografeerd. De shoot voelde eerst best een beetje ongemakkelijk. Je bent je er eerst toch wel heel bewust van dat je alleen lingerie aan hebt. Maar het mooie is, dat je na nog geen half uur opeens denkt: Wat maakt het nou eigenlijk helemaal uit of ik hier in lingerie rondloop of in m’n gewone kleren? Dat werkt heel bevrijdend. En de foto’s waren supergaaf!

Geen pomp weg-photoshoppen

Omdat ik zelf diabetes heb en daardoor een ‘ander soort’ lichaam heb, denk ik dat ik meer opensta voor alle soorten vrouwen. Voor mij hoef je echt geen maatje 38 of zelfs nog kleiner te zijn. Zoals jij bent, zo wil ik jou op de foto hebben. Ik zou bijvoorbeeld zelf op een foto nooit een sensor of een pompaansluiting weg-photoshoppen. Die horen nou eenmaal bij dat lichaam en doen niets af aan hoe mooi het is.

Ik ben nu een bijna anderhalf jaar bezig met boudoirfotografie en ik hoop nog heel veel vrouwen blij te maken. Want mooie foto’s maken is natuurlijk belangrijk, maar het effect van die foto’s – dat ik die vrouwen kan raken en kracht kan geven met m’n creativiteit – dat vind ik toch wel het allergaafst.”

Naomi Gerritsen staat met haar werk in Diabc 3, 2024, ‘Kunst en diabetes’. Meer over haar lees je op www.nlcstudios.nl

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid