Word lid en maak het verschil
Word lid
Ramadan en diabetes

Ramadan en diabetes

De ramadan is een bijzondere tijd van het jaar waarin veel moslims vasten, en dus niet eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Vasten heeft invloed op je diabetes. Lees hier meer informatie en praktische tips voor de...

    De ramadan is een bijzondere tijd van het jaar waarin veel moslims vasten, en dus niet eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Vasten heeft invloed op je diabetes. Lees hier meer informatie en praktische tips voor de ramadan in combinatie met diabetes. 

    Bekijk de video ‘Diabetes en ramadan’ en leer meer over waar je rekening mee kunt houden als je diabetes hebt en meedoet aan de ramadan.

    Invloed van vasten op diabetes 

    Tijdens het vasten veranderen je dagritme en voedingspatroon. Hierdoor kunnen je bloedglucosewaarden hoger en/of lager worden dan je gewend bent. Je kunt tijdens het vasten hoge bloedglucosewaarden (hypers) krijgen als:

    • Je je gebruikelijke medicatie overslaat.
    • Je grotere porties koolhydraatrijk of suikerhoudend voedsel eet.
    • Je minder beweegt dan anders.

    Hoge bloedglucosewaarden (hypers) kunnen het risico op uitdroging verhogen, waardoor je je duizelig en moe kunt voelen. Zonder behandeling kan dit leiden tot verzuring van het bloed. Dit heet diabetische ketoacidose. Verzuring van het bloed kan leiden tot opname in het ziekenhuis. Bespreek met je zorgteam wat een hoge bloedsuikerwaarde voor jou is. En wat je moet doen als je boven deze bloedglucosewaarde komt.  

    Als je bepaalde tabletten of insuline gebruikt, heb je kans op lage bloedglucosewaarden (hypo’s). Je zorgverlener kan je vertellen of dat voor jou geldt. 

    Jouw keuze bij ramadan met diabetes

    Voordat je besluit om wel of niet te vasten, is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverlener. Samen kan je bespreken hoe vasten een risico voor je gezondheid kan zijn, hoe je dit risico kunt verminderen of dat het risico voor je gezondheid te hoog is. Je risico’s hangen af van je type diabetes, je Hb1Ac/TIR, je type medicatie en of je last hebt van complicaties. Er is een kans dat vasten deze complicaties verergert. Het kan ook zijn dat je door je diabetes vrijstelling krijgt van het vasten. Het is een persoonlijke keuze of je wel of niet vast. Je zorgverlener is er om je te ondersteunen bij jouw keuze. 

    Wil je gaan vasten bij de ramadan?

    Bekijk de video Diabetes en vasten als je erover denkt om te gaan vasten tijdens de ramadan. 

    Bespreek dit voorafgaand aan de ramadan met je zorgverlener. Doe dit al een paar weken of maanden voordat de ramadan begint. Je kunt iemand meenemen naar dit gesprek. Maak samen een plan om zo veilig mogelijk te vasten. Je kunt met je zorgverlener praten over: 

    • Meten en wat je moet doen als je bloedglucosewaarden laag of hoog zijn;  
    • Medicijnen;
    • Voeding;
    • Beweging. 

    Bloedglucosewaarden meten tijdens het vasten 

    Als je zelf je bloedglucosewaarden meet, is het verstandig om vaker te meten tijdens het vasten. Bespreek met je zorgverlener hoe en hoe vaak je je bloedglucosewaarden meet tijdens het vasten. Het controleren van je bloedglucosewaarden verbreekt het vasten niet. 

    Bij het gebruik van medicijnen die lage bloedglucosewaarden kunnen veroorzaken is het belangrijk is om jouw symptomen van een lage bloedglucosewaarde te kennen. Tip: heb tijdens de vastenperiode hypobehandelingen bij je. 

    Aanpassingen in je medicijnen  

    Het kan zijn dat je een ander type of een andere dosis medicijnen nodig hebt. En dat je weet wat het beste moment is om ze in te nemen. Als je insuline gebruikt kan het zijn dat de hoeveelheid insuline moet worden aangepast. Ook kan het nodig zijn om het type insuline te veranderen. 

    Gezonde maaltijden tijdens de ramadan 

    Het helpt om voedingsmiddelen te kiezen die je bloedglucosewaarden zo stabiel mogelijk houden:  

    • Drink genoeg water en thee (zonder suiker): 1,5 liter of meer. Drink geen zoete dranken, zoals vruchtensap of frisdrank.  
    • Eet producten met veel vezels zoals volkoren brood, bulgur, volkoren couscous, zilvervliesrijst, bonen, kikkererwten, groente en 2 stuks fruit.  
    • Neem kleine porties. Kies daarbij vooral groenten. Eet ’s avonds niet te veel producten met koolhydraten, zoals brood en aardappelen.  

    De ramadan en vasten in jouw situatie

    Door goed voorbereid te zijn en bewuste keuzes te maken, kun je deze bijzondere tijd op een fijne en gezonde manier beleven. Als je niet kunt vasten of ervoor kiest om dat niet te doen, kun je nog steeds een betekenisvolle ramadan hebben, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen of door eten te delen. Neem contact op met je imam voor meer informatie hierover.  

    Als je zelf niet mee gaat doen aan de ramadan, maar je familie wel, ga je misschien op andere tijden eten. En andere dingen eten. Maak ook dan een afspraak met je zorgverlener. Mogelijk moeten er dan aanpassingen gedaan worden in je medicijnen. Als je vragen hebt over diabetes en de ramadan, neem dan contact op met je zorgverlener. 

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid