Iedereen kan diabetes krijgen, of je nu ouder bent of nog een kind. Diabetes heeft op elke leeftijd andere uitdagingen. Kinderen, jongvolwassenen, volwassenen of oudere mensen. Iedereen ervaart andere problemen of uitdagingen bij diabetes. En niet iedereen loopt tegen hetzelfde aan.
Bij jonge kinderen hebben ouders vaak de zorg over de diabetes van het kind. Dat zorgt voor een extra verantwoordelijkheid. Kinderen kunnen zelf moeite hebben met zich aan te passen aan diabetes. Bijvoorbeeld omdat ze elke dag medicijnen nodig hebben, bloedglucosewaarden in de gaten moeten houden of op hun eten moeten letten. Of ze vinden het vervelend dat ze ‘anders’ zijn, dan andere kinderen. Bekijk meer op kinderen en diabetes.
Als jongere moet je leren omgaan met diabetes, terwijl je juist onafhankelijk wilt zijn. Je moet zelf een balans vinden in een gezonde levensstijl, sociale druk en het regelen van je diabetes. Ook hormonale veranderingen hebben invloed op je bloedglucosewaarden. Heb je nog geen stabiel inkomen, dan kunnen kosten soms ook een last zijn. Wil je een huis kopen? Door diabetes kan het afsluiten van een hypotheek soms moeilijker zijn.
Als volwassene is het continu een goede balans zoeken. Je werk, gezin, vrienden, hobby’s en het in de gaten houden van je diabetes en je gezondheid. Ook zwangerschap of de overgang (hormonale veranderingen) hebben effect op je bloedglucosewaarden. Daarnaast heb je een groter risico op het krijgen van complicaties als je langer diabetes hebt. Hierdoor moet je je gezondheid en lichaam extra goed in de gaten houden. Bekijk ook vrouwen en diabetes.
Als je ouder wordt, word je kwetsbaarder. Hierdoor verandert ook de manier waarop je voor je diabetes moet zorgen. Je hebt misschien meer medicijnen nodig, wat weer gevolgen kan hebben voor je diabetes. Of het is moeilijker om je medicijnen of insuline goed toe te dienen. Of je krijgt een operatie, waardoor je een tijdje afhankelijk bent van anderen. Of je kunt minder goed bewegen, waardoor je bloedglucosewaarden anders zijn. Het kan handig zijn, dit vroeg met anderen te bespreken. Wat vind jij belangrijk? Hoe wil je dat de zorg voor je diabetes geregeld wordt? Zo wordt er ook goed voor je gezorgd, als het nodig is.
Elke fase van je leven vraagt dus om een andere aanpak van je diabetes. Maar:
helpen om je diabetes zo goed mogelijk onder controle te houden en voluit te kunnen leven met diabetes.
Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.