Word lid en maak het verschil
Word lid
Wat is HbA1c?

Wat is HbA1c?

Je HbA1c wordt regelmatig gemeten als je diabetes hebt. Dit is het gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden. Verschil HbA1c en bloedglucosewaarden HbA1c en bloedglucosewaarden zijn andere metingen. Je HbA1c wordt in het...

  Je HbA1c wordt regelmatig gemeten als je diabetes hebt. Dit is het gemiddelde van de bloedglucosewaarden over de afgelopen 2 tot 3 maanden.

  Verschil HbA1c en bloedglucosewaarden

  HbA1c en bloedglucosewaarden zijn andere metingen. Je HbA1c wordt in het laboratorium bepaald. Je laat daarvoor een buisje bloed afnemen. Deze waarde is een gemiddelde. Bloedglucosewaarden meet je zelf met je bloedglucosemeter.

  Waarom is HbA1c belangrijk?

  Heb je vaak hoge bloedglucosewaarden? Dan loop je meer risico op complicaties. Het is goed als je HbA1c onder de 53 mmol/mol is. Toch zegt dit niet alles. Als je afwisselend veel hypo’s en hypers hebt, komt hier gemiddeld een mooie HbA1c-waarde uit. Maar de vele hypo’s en hypers zijn niet goed voor je lichaam. Bespreek je HbA1c en je bloedglucosewaarden dus altijd met je behandelaar.

  Vragen over HbA1c?

  Stel ze aan ervaringsdeskundigen op het Trefpunt van diabetes.nl.

  Vrouw werkt achter laptop in haar nieuwe baan

  HbA1c omrekenen

  Tot 2011 werd het HbA1c aangegeven met een getal en procenten, nu in mmol/mol. Toch hoor je soms nog de oude waarde. Met de HbA1c omrekentabel kunt je de oude naar de nieuwe waarde omrekenen.

  Wat is het verschil met Time in Range?

  Time in Range (ook wel TIR genoemd) is het percentage van de tijd waarop je glucosewaarden binnen de streefwaarden vallen. Dit kan per dag bekeken worden. Maar ook over een langere tijdsperiode. De Time in Range hangt sterk samen met de HbA1c. Over het algemeen geldt: hoe hoger de Time in Range, hoe lager de HbA1c.

  Wat moet je doen om je HbA1c te verlagen?

  Wat het beste helpt om de HbA1c te verlagen is heel persoonlijk. Is je HbA1c te hoog? Overleg met je zorgverlener. Samen bekijk je wat je kunt doen om je HbA1c te verlagen.

  Deel artikel
  Meisje op slaapkamer
  Word nú lid

  Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

  Word nú lid