Word lid en maak het verschil
Word lid
Wat zijn PROMs en hoe kunnen ze jou helpen?

Wat zijn PROMs en hoe kunnen ze jou helpen?

Als je naar het ziekenhuis gaat, krijg je soms een vragenlijst om in te vullen. Dit heet een PROM. Dit is een vragenlijst waarin je zelf aangeeft hoe het met je gaat en hoe jouw ziekte of behandeling je dagelijks leven beïnvloedt.

    Als je naar het ziekenhuis gaat, krijg je soms een vragenlijst om in te vullen. Dit heet een PROM (Patient-Reported Outcome Measure). Dit is een vragenlijst waarin je zelf aangeeft hoe het met je gaat en hoe jouw ziekte of behandeling je dagelijks leven beïnvloedt.

    Waarom is zijn deze vragenlijsten belangrijk? Niemand weet beter hoe jij je voelt dan jijzelf. Jouw arts kan aan de hand van medische onderzoeken veel zien, maar sommige klachten of beperkingen ervaar jij op een manier die alleen jij goed kunt uitleggen. PROMs helpen zorgverleners om jouw ervaring op een rij te zetten en de zorg beter af te stemmen op jouw situatie.

    Waarom moet je PROMs invullen?

    Het invullen van een vragenlijst zorgt ervoor dat je zorgverlener weet:

    • Hoe je je voelt, zowel lichamelijk als geestelijk
    • Hoeveel last je hebt van klachten zoals pijn, vermoeidheid of stress
    • Hoe je ziekte of behandeling je dagelijks leven beïnvloedt
    • Of je vooruitgang boekt of juist achteruitgaat

    Zorgverleners gebruiken deze informatie om betere beslissingen te nemen over je behandeling. Soms merken ze misschien dingen over je gezondheid op die ze anders misschien niet gezien zouden hebben.

    Een PROM kan bijvoorbeeld laten zien dat je veel last hebt van vermoeidheid, terwijl je hier in een kort consult misschien niet direct over zou beginnen. Door deze informatie vooraf te hebben, kan je arts je hier vragen over stellen en meedenken voor een oplossing.

    Daarnaast helpt een PROM je ook om zelf bewuster met je gezondheid om te gaan. Het kan inzicht geven in veranderingen die je zelf niet misschien direct merkt.

    Help je mee?

    Als je diabetes hebt, wil je eigenlijk maar één ding: zo ‘normaal’ mogelijk leven. Goede zorg, je rijbewijs verlengen en je verzekeren zonder gediscrimineerd te worden vanwege je diabetes.  Diabetesvereniging Nederland zorgt er al sinds 1945 voor dat mensen met diabetes krijgen waar ze recht op hebben. Help ons!

    Welke soorten PROMs zijn er?

    Er zijn verschillende soorten vragenlijsten die allemaal wat anders meten:

    • Algemene PROMs meten je algemene gezondheid en kwaliteit van leven. Ze worden vaak gebruikt om een breed beeld te krijgen van hoe het met je gaat.
    • Ziekte-specifieke PROMs gaan over één specifieke ziekte en de klachten die daarbij horen.
    • Symptoom-specifieke PROMs richten zich op bepaalde klachten, zoals pijn, vermoeidheid of stress.
    • PROMs over dagelijkse activiteiten meten hoe goed je dagelijkse dingen kunt doen, zoals lopen, werken of sporten.
    • PROMs over mentale gezondheid kijken naar stress, depressie of levenskwaliteit.

    Bij diabetes worden verschillende PROMs gebruikt. Sommige meten hoe je je voelt en andere kijken naar de impact van diabetes op je leven.

    Waarom moet je op verschillende afdelingen een aparte vragenlijst invullen?

    Het kan soms vervelend voelen om op verschillende afdelingen steeds een nieuwe vragenlijst in te vullen, maar dit heeft een belangrijke reden. Elke specialist in het ziekenhuis heeft een ander aandachtsgebied en heeft dus andere informatie nodig om jou goed te helpen.

    Een cardioloog kijkt bijvoorbeeld naar je hart en conditie. Hij wil weten of je kortademig bent, last hebt van vochtophoping of snel moe bent. Maar een neuroloog kijkt meer naar klachten zoals spierkrachtverlies of gevoelsstoornissen. En een internist wil weer weten hoe diabetes je dagelijks leven beïnvloedt, of je last hebt van hypo’s of hypers en hoe je energieniveau is.

    Door per afdeling een PROM in te vullen, krijgt elke specialist precies de informatie die nodig is voor jouw behandeling. Dit helpt om de zorg zo persoonlijk mogelijk te maken.

    Mijn internist begreep door mijn antwoorden beter waar ik tegenaan loop. Daardoor voelde ik me echt gehoord en konden we samen een beter behandelplan maken. Sietske, 47 jaar

    Hoe helpen PROMs jou?

    • Je krijgt zorg op maat. Artsen gebruiken jouw antwoorden om te bepalen of een behandeling werkt en of aanpassingen nodig zijn. Zo krijg je sneller de zorg die je nodig hebt.
    • Je houdt beter zicht op je eigen gezondheid. Door PROMs regelmatig in te vullen, kun je veranderingen in je gezondheid beter volgen. Dit kan helpen om eerder in te grijpen als klachten verergeren.
    • Zorgverleners kunnen sneller ingrijpen. Soms geeft een PROM aan dat je klachten erger worden, nog voordat jij zelf de stap zet om hulp te vragen. Jouw arts kan dit dan bespreken en kijken wat eraan gedaan kan worden.
    • Je helpt de zorg verbeteren. PROMs worden niet alleen gebruikt voor jouw persoonlijke behandeling, maar ook om de zorg in het algemeen te verbeteren. Door de ervaringen van veel patiënten te verzamelen, kunnen artsen onderzoeken welke behandelingen het beste werken en waar de zorg beter kan.

    Tips om PROMs goed in te vullen

    • Neem de tijd. Hoe beter je de vragen beantwoordt, hoe nuttiger de informatie is.
    • Wees eerlijk. Vul in hoe je je écht voelt, niet hoe je zou willen dat het is.
    • Laat niets open als dat niet nodig is. Hoe completer je antwoorden, hoe beter de zorgverlener jou kan helpen.
    • Denk aan je dagelijks leven – Als een vraag gaat over pijn of vermoeidheid, denk dan na over hoe dit je beperkt in dingen zoals werken, sporten of sociale activiteiten.

    PROMs invullen kost maar een paar minuten, maar kan een groot verschil maken in jouw zorg. Hoe beter jij aangeeft hoe je je voelt, hoe beter de zorgverlener jou kan helpen. De PROMs hulpkaart helpt je bij het invullen van de PROMs. Vraag de gratis PROMs hulpkaart aan.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid