Word lid en maak het verschil
Word lid
Bijnieren en diabetes

Bijnieren en diabetes

Bijnieren spelen een belangrijke rol in het lichaam, vooral bij stress. Ze maken hormonen aan die invloed hebben op de bloedglucose (bloedsuiker).

    Bijnieren spelen een belangrijke rol in het lichaam, vooral bij stress. Ze maken hormonen aan die invloed hebben op de bloedglucose (bloedsuiker). Als je diabetes hebt, is het goed om te begrijpen hoe de bijnieren werken. En wat de invloed ervan is op je bloedglucose.

    Wat is de functie van je bijnieren?

    De functie van je bijnieren is het aanmaken van hormonen. Bijnieren zijn kleine organen die bovenop de nieren liggen. Ze bestaan uit de bijnierschors en het bijniermerg. In de bijnieren worden verschillende hormonen aangemaakt, zoals cortisol in de bijnierschors en adrenaline en noradrenaline in het bijniermerg. Deze hormonen helpen het lichaam om te reageren op stress en houden de bloeddruk en bloedglucose in balans. 

    Heeft cortisol invloed op je bloedsuikerspiegel? 

    Cortisol, maar ook adrenaline heeft invloed op je bloedsuikerspiegel. Het helpt om de bloedglucose op peil te houden. Vooral als je stress hebt of langere tijd niet eet. Cortisol zorgt ervoor dat het lichaam extra glucose aanmaakt en afgeeft aan het bloed. En het remt de opname van glucose door de cellen. Hierdoor blijft er ook meer glucose in het bloed. Dit is handig in stressvolle situaties. Je bloedglucose zal dus stijgen als je veel cortisol aanmaakt. 

    Bij acute stress, zoals hevige kou of angst, geven de bijnieren adrenaline af. Dit zorgt ook voor glucosestijging.

    Ontvang het magazine Diabc

    Word je graag wijzer over jouw diabetes? Lees je graag ervaringen van lotgenoten? Word lid en ontvang het blad 6x per jaar in de bus!

    Wat is het effect van stress op de bloedglucose? 

    Als je stress hebt, maken de bijnieren meer cortisol en adrenaline aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat de bloedglucose stijgt. Je lichaam heeft dan genoeg energie om met de stress om te gaan. Bij mensen met diabetes kan dit leiden tot hogere bloedglucosewaarden. Lange tijd stress kan het daarom moeilijker maken om de bloedglucose binnen je streefwaarden te houden.  

    Wat als je bijnieren niet goed werken? 

    Als je bijnieren niet goed werken heeft dit invloed op de bloedglucose. Maar ook op andere functies van je lichaam. Ziektes waarbij je bijnieren niet goed werken zijn:

    Ziekte van Addison 

    De ziekte van Addison is een autoimmuunziekte. Ons eigen immuunsysteem valt de bijnierschors aan en maakt deze kapot. Het gevolg is dat je lichaam te weinig cortisol aanmaakt. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, lage bloeddruk en een lagere bloedglucose. Ziekte van Addison kan verschillende oorzaken hebben. Mensen met diabetes type 1 hebben een licht verhoogd risico op deze ziekte.  

    Syndroom van Cushing 

    Bij het syndroom van Cushing maken de bijnieren juist te veel cortisol aan. Dit kan onder andere zorgen voor hoge bloedglucosewaarden, hoge bloeddruk, gewichtstoename of psychische klachten. Een tumor in de bijnieren kan een reden zijn voor dit syndroom. Ook een tumor in de de hypofyse (klier bij de hersenen die hormonen aanmaakt) kan dit syndroom veroorzaken.

    Meer kennis en kunde over de werking van hormonen is belangrijk. Karen, 40 jaar

    Welke klachten horen bij bijnierproblemen?

    De klachten die bij bijnierproblemen voorkomen zijn verschillend. Klachten die veel voorkomen bij de syndroom van Cushing zijn: 

    • Vermoeidheid 
    • Hogere bloedglucose 
    • Vollemaansgezicht (rood en opgezwollen) 
    • Gewichtstoename (vetafzetting in de buik en nek) 
    • Hogere bloeddruk 
    • Spierzwakte 

    Klachten die bij de ziekte van Addison vaak voorkomen zijn: 

    • Vermoeidheid  
    • Lagere bloedglucose 
    • Lagere bloeddruk 
    • Veel zin in zout eten 
    • Donkere verkleuring van de huid 

    Wanneer moet je naar de dokter?

    Per jaar krijgen ongeveer 50 mensen in Nederland te horen dat ze het syndroom van Cushing hebben. En ook de ziekte van Addison is zeldzaam. De kans dat je een van deze ziekten van je bijnieren hebt, is dus klein. Heb je klachten en twijfel je? Neem dan contact op met je arts. 

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid