Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Tabletten: welke zijn er en wat doen ze?

Heb je diabetes type 2, dan krijg je eerst leefstijladvies: gezond eten, meer bewegen en afvallen bijvoorbeeld. Heeft dat onvoldoende resultaat, dan komt daar een tablet bij om de bloedglucosewaarde te verlagen.

Is je bloedglucosewaarde bij de diagnose veel te hoog, dan begin je meteen met tabletten. En bij heel hoge waarden, soms zelfs meteen met insuline.

Welke tabletten zijn er?

Metformine

Metformine is meestal de eerste keus. Het middel zorgt ervoor dat je lever minder glucose aanmaakt en het verhoogt de insulinegevoeligheid. Hierdoor dalen je bloedglucosewaarden. Als het nodig is, kun je de dosering metformine verhogen.

SU’s

Is de maximale dosis metformine niet meer voldoende is om je bloedglucosewaarden onder controle te houden? Dan schrijft je behandelaar je meestal sulfonyl-ureumderivaten (SU’s) voor. Deze medicijnen stimuleren de insulineproductie. Vaak gebruik je daarbij ook nog metformine.

DPP4-remmer

Als blijkt dat je metformine of SU’s niet goed kunt verdragen, of als ze onvoldoende werken, kan je behandelaar je een DPP4-remmer (Gliptine-tablet) voorschrijven. Dit middel stimuleert de insulineproductie en remt je lever in het afgeven van glucose aan het bloed.

SGLT2-remmer

Ook een SGLT2-remmer is een optie, als je de overige tabletten niet goed verdraagt. Bespreek dat met je behandelaar. Deze tabletten zorgen ervoor dat je meer glucose uitplast. Hierdoor dalen je bloedglucosewaarden.

Metformine is meestal de eerste keus

Als tabletten niet helpen?

Het komt voor dat je jouw leefstijl aanpast en tabletten gaat gebruiken, maar toch hoge bloedglucosewaarden houdt. In dat geval schrijft je behandelaar het gebruik van insuline voor. Eventueel in combinatie met metformine.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden van medicijnen bij diabetes type 2? Bekijk de Keuzehulp (pdf op Thuisarts.nl).

Alternatief voor tabletten

Injecties bij overgewicht

Als je ernstig overgewicht hebt, kan een internist je ook injecties met GLP1 analoog voorschrijven. Voor mensen die tabletten gebruiken, wordt dit vergoed vanaf een BMI hoger dan 35, bij mensen die (alleen) langwerkende insuline spuiten, vanaf een BMI hoger dan 30. GLP1 zorgt ervoor dat je alvleesklier eerder en meer insuline afgeeft en dat je lichaamsgewicht mogelijk daalt. Als dat niet meer voldoende werkt, krijg je insuline voorgeschreven.

Check op Medicijnkosten.nl welke verzekeraars jouw medicatie vergoeden en welke voorwaarden er zijn.

Ga voor een gezonde leefstijl

Ga voor een gezonde leefstijl

Heb je (een verhoogd risico op) diabetes type 2? Voluitlevenmetdiabetes.nl is hét platform van DVN dat je helpt bij een gezonde leefstijl.

Ontdek het nu

Met anderen praten over diabeteswant diabetes heb je niet alleen