Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat vindt DVN van de PGO?

Diabetesvereniging Nederland (DVN) is een groot voorstander van zelfmanagement en zelfbeschikking. We vinden dat jij je eigen gezondheidsgegevens moet kunnen inzien wanneer jij dat wilt. Op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier zonder op verschillende portaals in te moeten loggen. En dat je daarnaast zelf bepaalt wat je deelt met je zorgverleners. De PGO gaat hierin voorzien.  Laptop1_736x421

Wat is een PGO?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of een website waarin jij zelf gezondheidsgegevens kunt verzamelen. Bijvoorbeeld informatie over wat je eet, hoeveel je sport of hoe je slaapt. Straks kun je ook medische gegevens in je PGO zetten. Denk aan je bloedgroep, de vaccinaties die je hebt gehad en de medicijnen die je gebruikt. 

Waarom is DVN voorstander van de PGO?

Wij vinden dat je zelf je gezondheidsgegevens moeten kunnen inzien en kunnen beheren. En dan niet via allerlei portalen, maar op één plek die je zelf in beheer hebt. Je bepaalt zelf of, en met wie je die gegevens deelt. Zo heb jij grip op je eigen gezondheidsgegevens. Bij een noodgeval kunnen zorgverleners (mits je die toegang hebt gegeven) je gezondheidsgegevens inzien. Bij bijvoorbeeld allergieën en medicijngebruik kunnen ze daarop de juiste acties nemen. 

DVN is onderdeel van PGO-alliantie

De alliantie bestaat uit patiënten-, branche-, consumenten- en welzijnsorganisaties. De PGO-alliantie is gevormd vanuit het programma PGO on Air. De Patiëntenfederatie is de trekker van de alliantie. Samen werken we aan de bekendheid van de PGO en het vertellen over de voordelen ervan. 

Een betrouwbaar en veilig PGO

Uiteraard moet een PGO gebruikersvriendelijk zijn. Zodat jij er eenvoudig uit kunt halen wat je nodig bent. En dat zorgverleners er snel mee kunnen werken. Daarnaast is het van het grootste belang dat de gegevens veilig zijn opgeslagen. Daarom werken een groot aantal partijen -waaronder DVN- samen in de PGO-alliantie aan bijvoorbeeld Medmij, het kwaliteitslabel voor PGO. 

Het verschil tussen een zorgportaal en de PGO

De twee grootste verschillen zijn dat jij zelf je PGO beheert en dat in een PGO de gezondheidsgegevens van alle zorgaanbieders samenkomen. Jij bepaalt hoe het eruitziet, welke gegevens je erin zet en welke zorgverleners je toegang geeft. Jij zit dus aan het stuur. Verschil PGO en zorgportaal