Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Wat gebeurt er bij een maagverkleining?

Bij overgewicht heeft je lichaam moeite om de bloedglucosewaarden in balans te houden. Gewichtsverlies kan deze balans herstellen of verbeteren. Bereik je met afvallen niet het gewenste effect? Dan biedt een operatie waarbij de maag wordt verkleind uitkomst. Wat is het effect van een maagverkleiningsoperatie? Wat gebeurt er precies en waar moet je rekening mee houden?Afvallen6-weegschaal-man_736x421Heb je overgewicht, dan is je lichaam minder gevoelig voor de insuline die in je lichaam wordt aangemaakt. Het lichaam maakt meer vetzuren aan die onder andere in de spiercellen en de lever gaan zitten. Dat zijn precies die plekken waar glucose wordt verwerkt. Deze vetzuren zorgen ervoor dat spiercellen de glucose slechter kunnen opnemen en de lever het vet minder goed kan verwerken. Suikers blijven hierdoor te lang in het bloed zitten.

Wat is het effect van de operatie?

Wanneer je overgewicht hebt en het je niet lukt om gewicht te verliezen, dan kan een maagverkleinende operatie een goede behandeling voor diabetes zijn. Vooral voor mensen met diabetes type 2. De meeste mensen met diabetes type 2 kunnen hun aandoening door een operatie beter managen en gebruiken één jaar erna geen diabetesmedicatie meer. Ook mensen met diabetes type 1 kunnen behandeld worden met een operatie als zij overgewicht hebben. Echter bij deze mensen is het effect op de bloedsuikerwaarden veel minder groot dan bij mensen met type 2.

De maagverkleinende operatie zorgt niet alleen voor betere controle van bloedglucosewaarden (ook zonder medicatie), maar ook voor gewichtsverlies. Mensen verliezen vaak ongeveer 25-35% van hun gewicht. Als je na een operatie toch weer aankomt, dan kunnen ook je bloedglucosewaarden weer uit balans raken waardoor het effect van de operatie op de diabetes wegvalt.

Soorten maagverkleiningsoperaties

Per jaar worden ongeveer 12.000 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd in Nederland. Er zijn verschillende soorten operaties zoals de gastric bypass, de gastric sleeve, de mini gastric bypass of de SADI. Bij al deze operaties wordt de maag kleiner gemaakt. En soms wordt er een omleiding van de dunne darm gemaakt. De gastric bypass operatie is de meest voorkomende operatie in Nederland.

Wat gebeurt er bij een maagverkleining?

Bij een maagverkleining wordt de maag verkleind en de dunne darm direct op de maag aangesloten. Hierdoor komt het eten en drinken niet meer langs het andere deel van de maag en de dunne darm. Bij de gastric sleeve wordt alleen de maag verkleind. Bij andere operaties (zoals de mini en de SADI) wordt de maag verkleind en wordt er een omleiding van de dunne darm gemaakt.

Hoe kom ik in aanmerking voor een operatie?

Voor een maagverkleining heb je een verwijzing nodig van je huisarts of behandelend specialist. Je komt alleen in aanmerking voor een operatie als je obesitas én diabetes hebt. Of en voor welk soort operatie je in aanmerking komt, bepaalt een team van psychologen, internisten en diëtisten. Zij beoordelen dit aan de hand van bepaalde criteria (IFSO criteria).

Als je diabetes hebt moet je Body Mass Index (BMI) 35 of hoger zijn om in aanmerking te komen voor een maagverkleining. Daarnaast speelt je persoonlijke en medische situatie een rol; hoe lang heb je obesitas? Wil je veranderen? Wat heb je er zoal zelf aan gedaan? Loop je bij een diëtist? Als het team je goedkeurt wordt de maagverkleiningsoperatie vergoed door je zorgverzekeraar.  

Risico’s

Een maagverkleining is niet zonder risico. Het risico wordt kleiner als de diabetes (redelijk) goed geregeld is en je voor de operatie zo gezond mogelijk leeft. Denk aan regelmatig bewegen en niet roken. De kans op complicaties bij de operatie is klein. Soms kan de verbinding van de maag met dunne darm lekken (naadlekkage) of kun je last krijgen van een nabloeding.

De ingreep

In Nederland mogen 18 ziekenhuizen een maagverkleiningsoperatie uitvoeren. Het is een kijkoperatie van ongeveer een uur. Je gaat onder narcose en moet een nacht in het ziekenhuis blijven.

Door de behandeling ben ik bijna alle kwalen kwijtgeraakt. Suikerziekte, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, cholesterol. Ik kan nu deelnemen aan het leven van mijn kleinkinderen en met ze voetballen en rennen. Dat is prachtig

Peer van den Berg

Na de operatie

Je krijgt na de operatie veel informatie over waar je op moet letten. Je moet na de operatie anders eten en drinken dan je gewend was. Het is belangrijk dat je de adviezen van het behandelteam goed opvolgt.

Na een maagverkleining eet je zes keer per dag kleine beetjes en je kunt minder in een keer drinken. Het kan ook zijn dat je bepaald eten niet meer verdraagt, zoals rood vlees of brood. Vaak verandert je stoelgang (wordt zachter) en moet je je leven lang extra vitamines gebruiken. Dit is nodig omdat de opname van vitamines uit ‘gewoon’ eten minder is door de aanpassing aan je maagdarmkanaal.

De operatie heeft alleen goed effect op je gewicht en je diabetes als je leefstijl in balans is. Dus: eet gezond en zorg voor voldoende beweging. Doe je dat niet dan val je weinig af, kun je weer aankomen of ernstige vitaminetekorten krijgen.

Overtollige huid

Na de operatie ontstaat er vaak overtollige huid. Deze huid kan medische klachten geven, zoals ontstekingen en smetplekken. Ook kun je hier psychisch last van hebben. Denk aan schaamte. Een plastisch chirurg kan de overtollige huid weghalen. Om voor een vergoeding van deze operatie in aanmerking te komen moet je gewicht één jaar na de operatie stabiel zijn met een BMI van minder dan 35. Daarbij moet de operatie minimaal 1,5 jaar geleden zijn uitgevoerd. En natuurlijk wordt er gekeken hoe ernstig je huidoverschot is en hoeveel klachten je hiervan hebt.

Tips

Heb je een operatie gehad of word je geopereerd? We geven je een aantal tips:

Voor de operatie

  • Zorg dat voor de operatie je bloedglucosewaarden zo goed mogelijk zijn (bij veel ziekenhuizen HbA1c<70), dan heb je minder kans op complicaties
  • Pas voor de operatie alvast je voeding en beweegactiviteiten aan. Een goed begin is het halve werk
  • Lees informatie over de veranderingen die bij de operatie horen qua eetpatroon, andere stoelgang, en dergelijke. Zorg dat je weet wat je te wachten staat.

Na de operatie

  • Houd je na de operatie aan de voedings- en beweegadviezen. De operatie helpt niet als jij niet meehelpt.
  • Vraag hulp als je er niet uit komt.

Fotografie: eigendom Nederlandse Obesitas Kliniek.  

Word lid

Word lid

Goede zorg is belangrijk bij diabetes, zeker in deze tijden! Wij blijven ons inzetten voor vergoedingen en de beschikbaarheid van goede zorg en hulpmiddelen. Dat kunnen we niet zonder je hulp. Help jij ook mee?

Steun ons

Met anderen praten over diabeteszorgwant diabetes heb je niet alleen