Tip 2: Weet waar koolhydraten inzitten
Zoek op hoeveel koolhydraten in je voeding zit. Bijvoorbeeld in de eetmeter van het Voedingscentrum. Als je weet waar veel koolhydraten inzitten, weet je beter wat je wel en niet moet eten. Twijfel je? Een diëtist kan je hierbij helpen.
Tip 3: Overleg met je behandelaar
Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je behandelaar wat je het beste kunt doen als je minder koolhydraten gaat eten. Hij/zij kan met je meekijken wat het precies doet je bloedglucosewaarden. En als het nodig is ook je medicijnen aanpassen.
Tip 4: Vraag hulp aan een diëtist
Vind je het lastig om je eetpatroon aan te passen? Of weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Een diëtist kan je hierbij helpen. Op de website van de Nederlandse vereniging van diëtisten kun je zoeken naar een diëtist bij jou in de buurt die gespecialiseerd is in diabetes type 2.
Ik liet iedereen weten dat ik anders ging eten. De hulp van de omgeving is zo belangrijk.
Robert, 52 jaar
Tip 5: Doe ideeën op bij anderen
Benieuwd hoe andere mensen het aanpakken? Kijk eens op DiabetesTrefpunt [LINK] of bezoek een van onze informatiebijeenkomsten [LINK]. Hier kun je verhalen van lotgenoten lezen of horen.
Tip 6: Zoek naar lekkere recepten
Ben je op zoek naar lekkere recepten? Misschien zijn deze boeken iets voor jou:
• Diabetes type 2? ‘Maak jezelf beter.’
• Diabetes type 2? ‘Maak jezelf beter.’ Het Kookboek
Deze boeken zijn geschreven door internist en hoogleraar Diabetologie Hanno Pijl en journaliste Karine Hoenderdos, in samenwerking met Diabetesvereniging Nederland (DVN).