Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Welke insuline gebruik je? En hoe?

Met je arts of diabetesverpleegkundige bepaal je welke soort insuline het beste is voor jou en hoe vaak en hoeveel eenheden je moet spuiten. Welk merk insuline je gaat gebruiken is ook afhankelijk van je verzekeraar en het preferentiebeleid voor medicijnen. 

Sensor en insulinepen in de behandeling

Welke insuline ga ik gebruiken?

Aan de hand van de bloedglucosewaarden wordt bepaald welke soort insuline je gaat gebruiken. Ook bespreekt de behandelaar met je hoe vaak je insuline toedient en hoeveel eenheden. In de dagen en weken na de start worden je waarden gevolgd en kan er bijgesteld worden.

Na verloop van tijd kun je vaak op basis van je ervaring en je metingen zelf de dosering aanpassen. Afstemmen met je behandelaar kan bij twijfel natuurlijk altijd. 

Kan ik zelf het merk insuline kiezen?

Jouw zorgverzekeraar geeft aan welk merk insuline wordt vergoed. Sinds 1 januari 2021 hanteren zorgverzekeraars een preferentiebeleid op kortwerkende insulines. Voor mensen met diabetes die insuline Aspart of Lispro gebruiken kan dit een overstap naar een andere insuline betekenen.

Kijk voor meer uitleg op Jij en het preferentiebeleid of download het stappenplan preferentiebeleid insuline hier. De antwoorden op de meest gestelde vragen over het preferentiebeleid geven je ook veel inzicht en antwoorden.

Hoe kies je een Hybrid Closed Loop?

Met een HCL halen loopers glucosewaarden waar ze vroeger alleen van konden dromen. De keuzehulp geeft je alle handvaten voor het maken van een goede HCL-keuze.

Ga naar de keuzehulp

Hoe gaat dat, insuline spuiten?

Met een insulinepen spuit je met een naaldje insuline onder de huid en dan komt het in het bloed, zodat je lichaam het kan gebruiken.

Tips:

  • Was je altijd eerst je handen. 
  • Is de insuline troebel, beweeg hem ongeveer twintig keer rustig heen en weer, totdat er een 'egale' insuline ontstaat. Niet schudden! 
  • Spuit met één à twee eenheden de lucht in de naald weg. 
  • Stel de hoeveelheid insuline in en controleer dit nogmaals. 
  • Plaats de pen loodrecht op de huid. Zo kun je nauwkeurig bepalen waar de insuline terechtkomt. Een huidplooi vastpakken is niet nodig. 
  • Houd de pen met de hand vast en druk met de duim op de knop. Houd de naald zo stil mogelijk, om alle insuline in het lichaam terecht te laten komen. 
  • Laat het naaldje na het spuiten altijd nog minimaal tien seconden in de huid zitten. 
  • Lekt er nog wat insuline nadat de pen is teruggetrokken, houd dan je glucosewaarden in de gaten. 
  • Vervang het naaldje na iedere prikbeurt. Dit voorkomt huidschade en het is minder pijnlijk.

Misschien een insulinepomp?

Gebruik je een insulinepen maar overweeg je een insulinepomp? De consultkaart (pdf van Patiëntenfederatie Nederland) zet de verschillen op een rij en helpt je de keuze met je behandelaar te bespreken.

Help jij mee?

Word lid of doneer voor een beter leven met diabetes.

Word lid Doneer

Voorkom spuitplekken

Diabetesverpleegkundigen Marluce Roost en Diny Brands geven tips en uitleg in de Diabc.

Lees mee

Type 2 en insuline?

Heb je diabetes type 2 en wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden van medicijnen? Bekijk de Keuzehulp (pdf op Thuisarts.nl).

Op welke plek moet ik spuiten?

Welke plaats voor jou het best is, is onder andere afhankelijk van welke insuline je gebruikt. Overleg het met je diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner. Vaak spuiten mensen in billen, armen, bovenbenen of buik. Prik niet in de spieren, want dan wordt de insuline te snel opgenomen en werkt hij korter. Ook is het pijnlijker en je krijgt er blauwe plekken van. Tip: wissel je spuitplaatsen af, zo voorkom je littekenweefsel en spuitplekken.

Hoe bewaar ik insuline?

  • Bewaar insuline koel, maar vorstvrij, bijvoorbeeld in de koelkast. Liever niet bovenin en niet tegen de achterwand. 
  • Als de insuline is aangebroken, bewaar je hem op kamertemperatuur. Gebruik een aangebroken insulinepatroon binnen vier weken. 
  • Bewaar insuline altijd buiten direct zonlicht.

Check op Medicijnkosten.nl welke verzekeraars jouw medicatie vergoeden en welke voorwaarden er zijn.

Hoe wordt insuline geproduceerd?

Word lid

Word lid

Voor elke situatie persoonlijk advies. Zorg dat je voluit kunt leven met diabetes.

Meld je aan

Blogs lezen en schrijven over leven met diabetes?Deel je ervaringen met anderen.
NAAR HET TREFPUNT