Kunstmatige alvleesklier

De kunstmatige alvleesklier of artificiële pancreas is een medisch hulpmiddel dat nog in ontwikkeling is. Het apparaat wordt nu getest door proefpersonen.

De kunstmatige alvleesklier is een ‘zelfregelende pomp’ met 2 hormonen en 2 sensoren. Het apparaat regelt zelfstandig je bloedglucosewaarden. Koolhydraten tellen en rekening houden met de hoeveelheid insuline als je (intensief) gaat bewegen, behoort daarmee tot de verleden tijd.

Doe een gift

Met jouw donatie strijden wij voor goede zorg en voluit leven voor iedereen met diabetes.

Insulineafhankelijk

De kunstmatige alvleesklier wordt een hulpmiddel voor mensen die insulineafhankelijk zijn.

Sensoren

Je draagt bij dit apparaat twee sensoren op je buik. Deze twee sensoren meten continu je glucosewaarden en geven deze waarden door aan het systeem. De tweede sensor controleert de eerste.

Als de waarden van de twee sensoren erg van elkaar verschillen geeft het apparaat een melding om met een vingerprik je glucosewaarde te meten. De sensoren lopen maximaal zeven minuten achter op de actuele waarde, terwijl dit bij andere continue glucosemetingen langer is.

Bi-hormonaal

De artificiële pancreas heeft naast de 2 sensoren een pomp met glucagon en insuline. Door deze twee hormonen heet het een bi-hormonaal systeem.

Het apparaatje dient automatisch insuline toe bij te hoge bloedglucosewaarden en glucagon bij te lage waarden. Het bootst dus de juiste werking van een alvleesklier na. Koolhydraten tellen en op tijd bedenken of je intensief gaat bewegen is hierdoor niet meer nodig.

Vanaf volgend jaar beperkt beschikbaar

Als Inreda Diabetic in 2020 het CE keurmerk heeft verkregen is het apparaat nog  niet beschikbaar op grote schaal. Dit is voornamelijk afhankelijk van het vergoedingstraject. Maar vanaf volgend jaar is de kunstmatige alvleesklier wel beperkt beschikbaar en wordt dan in eerste instantie ingezet voor meerdere, langer durende, studies.


“Mijn vinding haalt de zorg bij de mens weg”, Robin Koops


Inreda Diabetic

De kunstmatige alvleesklier is sinds 2004 in ontwikkeling door Robin Koops. Hij richtte samen met twee anderen het bedrijf Inreda Diabetic op. Robin heeft zelf diabetes type 1 en bedacht dat het meten, koolhydraten tellen en insulinedosering bepalen automatisch moest kunnen.

Nominatie Nationaal Icoon

De kunstmatige alvleesklier wordt erkend als een van de beste innovatieve technologieën in Nederland. Inreda Diabetic is genomineerd als een van de 10 finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen!
Bekijk de finalisten.
 
Het kabinet maakt in september 2019 de Nationale Iconen bekend. Als Nationaal Icoon zou Inreda een enorme boost krijgen. Hun missie is de kunstmatige alvleesklier zo snel mogelijk bij zo veel mogelijk mensen brengen. Wij hopen dat natuurlijk van harte!

DiabetesFonds

Het DiabetesFonds is een van de financiers van dit project. 

Lees op deze pagina de actuele stand van zaken over de kunstalvleesklier.

Help jij ons?

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Lees ook

Sensoren

Sensoren

Lees alles over continuglucosemonitoring en flash glucose monitoring.

Insulinepompen

Insulinepompen

Wat zijn insulinepompen? Waarom zou je die willen en wat zijn de nadelen?

Glucagon

Glucagon

Het hormoon dat naast insuline in de kunstmatige alvleesklier gebruikt wordt, is Glucagon. Dit kenden we eerder uitsluitend als 'noodspuit'.

Met anderen praten over hoop en verwachting?
Want diabetes heb je niet alleen.