Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Het belang van een sensor bij diabetes

Voor het meten van de glucosewaarden wordt steeds vaker de glucosesensor gebruikt. Het is een goed alternatief voor de vingerprikmethode voor alle typen diabetes. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding. Lees hier meer over de verschillende soorten glucosemonitoring, de voordelen en de vergoedingen.

Waarom een glucosesensor?

Bij diabetes type 1, LADA, MODY, 3c, zwangerschapsdiabetes en sommige andere typen diabetes is het meerdere keren per dag meten van je glucosewaarden noodzakelijk. Je moet elk moment van de dag je bloedglucosewaardes managen en op (potentieel) gevaarlijk hoge en lage waardes reageren. Met de vingerprikmethode kan dit veel minder makkelijk.

Bij diabetes type 2 is een periodieke meting meestal voldoende. De vingerprikmethode is hiervoor goed te gebruiken. De glucosesensor heeft echter bij diabetes type 2 enorm veel voordelen opgeleverd. Je krijgt veel meer inzicht in de invloed van je leefstijl op je bloedglucosewaarden. De glucosensor wordt bij type 2 helaas zelden vergoed. Lees meer op Geen insuline, wel een sensor en Diabetes type 2 en glucosesensoren.

Er zijn twee soorten glucosemonitoring: Continue Glucose Monitoring (CGM of rtCGM) en Flash Glucose Monitoring (FGM).

Hoe werkt CGM?

Meestal bestaat Continue Glucose Monitoring (meestal rtCGM of afgekort CGM genoemd) uit een sensor, een zender en een ontvanger. De sensor meet je glucose in het onderhuidse weefselvocht. De zender stuurt deze metingen door naar de ontvanger. Die ontvanger is bijvoorbeeld een insulinepomp, een reader of een telefoon. Daarop zie je je actuele waarde, trendpijlen en een grafiek. Ook kun je alarmen instellen. Sommige rtCGM-systemen kunnen communiceren met insulinepompen via een aansturend algoritme. Dat noemen we een (Hybrid) Closed Loop Systeem. Doordat de sensor en de pomp met elkaar communiceren en er een slim algoritme in de pomp zit kan dit systeem zelfstandig een deel van het bloedglucosemanagement overnemen. 

Hoe werkt FGM?

Bij Flash Glucose Monitoring (FGM) zoals met bijvoorbeeld de FreeStyle Libre 2 (FSL2) gebruik je ook een sensor. Je glucosewaarde zie je door te 'Flashen'. Flashen doe je met een reader of met een app op je mobiele telefoon en het betekent dat je deze langs de sensor beweegt. De FreeStyle Libre 2 slaat de waarden van 8 uur op die je terugziet in een grafiek. Bij Flash Glucose Monitoring kun je ook alarmen instellen. 

Wat is het voordeel van het meten via een sensor?

Hoe vaak je ook meet met je ‘gewone’ bloedglucosemeter, je mist altijd bepaalde informatie. Want als je een mooie waarde meet, ben je dan niet net op weg naar een hypo? Of ben je juist aan het stijgen? Met een rtCGM of geregeld flashen met de FGM krijg je die informatie wel en kan je het over langere tijd terug analyseren.
Daarnaast betekent het dat je minder of geen vingerprikmeting hoeft te doen. En ouders van kinderen met diabetes kunnen op afstand de glucosewaarden van hun kind volgen.  

Welke systemen zijn er op de markt?

Je hebt in Nederland verschillende opties om uit te kiezen. Alle sensoren hebben hun eigen voor- en nadelen. Lees meer over de sensoren die op de markt zijn.

Meten ter controle blijft verstandig
als je een waarde niet vertrouwt

4 tips bij Continue Glucose Monitoring

 1. Houd er rekening mee dat de waarde die je sensor meet, vaak afwijkt van de waarde die je bloedglucosemeter meet. De sensor loopt gemiddeld 5 à 10 minuten achter. Dit komt doordat een sensor niet in het bloed meet, maar in het onderhuidse weefselvocht.
  Ook hebben zowel de sensor als de meter vaak een bepaalde standaardafwijking, als deze beide in een andere richting afwijken kan het verschil groot lijken.
 2. Sommige systemen moet je kalibreren. Dat betekent dat je een vingerprik doet en de gemeten waarde invoert in het systeem. Dat is een check of de waarde niet te veel afwijkt. De continue glucosemeter berekent de waarden vervolgens nauwkeuriger. Meten ter controle blijft verstandig als je een waarde niet vertrouwt.
 3. Werkgevers zijn soms bereid (een deel van) de kosten op zich te nemen met het oog op duurzame inzetbaarheid. Vraag het je werkgever als je daar interesse in hebt.
 4. Last van een gevoelige huid en bijvoorbeeld pleisterallergie? Kijk dan voor tips eens op DiabetesTrefpunt

Worden glucosesensoren vergoed?

Bloedglucosemeters zitten in de basisverzekering voor iedereen die insuline gebruikt. Sensoren worden vanuit de basisverzekering vergoed aan specifieke groepen of onder specifieke voorwaarden: 

Vergoeding CGM

In Nederland wordt een rtCGM-systeem vergoed als je in een van de onderstaande groepen valt: 

 • Kinderen met diabetes type 1 (vanaf hun 18e jaar behouden ze deze indicatie cq. vergoeding);
 • Volwassenen met slecht ingestelde diabetes type 1 (ondanks standaardcontrole blijvend hoog HbA1c >8% of >64 mmol/mol);
 • Patiënten met diabetes type 1, die kampen met herhaalde ernstige hypoglykemieën en/of die ongevoelig zijn om hypoglykemie waar te nemen (‘hypoglycemia unawareness’);
 • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes (type 1 en 2);
 • Vrouwen met een zwangerschapswens bij een preconceptionele diabetes (type 1 en type 2). 

Vergoeding FGM

Een Flash glucose monitor (FGM) kan vergoed worden als de verzekerde binnen een van de onderstaande groepen valt:

 • Mensen met diabetes type 1;
 • Mensen met diabetes type 2 met een intensief insulineschema;
 • Zwangere vrouwen met bestaande diabetes type 2 die insuline gebruiken maar geen intensief insulineschema hebben;
 • Vrouwen met een zwangerschapswens bij een preconceptionele diabetes type 2 die insuline gebruiken maar geen intensief insulineschema hebben.

Word lid

Goede zorg is belangrijk bij diabetes. Wij zetten ons in voor ruimere vergoedingen en goede hulpmiddelen. Help jij ook mee?

Steun ons

Praat met anderen over diabeteswant diabetes heb je niet alleen
Naar Diabetes Trefpunt