Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
 • Contact
 • Informatie voor
 • Over DVN
 • Inloggen
help mee

Meer over bloedglucosemeters

Met een klein druppeltje bloed uit je vinger kun je meten hoeveel glucose erin je bloed zit. Daarvoor gebruik je een prikpen, teststrips en een bloedglucosemeter. Tot 2019 was meten met de bloedglucosemeter de standaard. 

Medicijnen en glucosemeter bij diabetes

Hoe meet je met een bloedglucosemeter?

Je schuift een teststrip in de bloedglucosemeter. Met een prikpen prik je een klein gaatje in je vingertop. Je duwt er een klein druppeltje bloed uit. Dat druppeltje bloed laat je op de teststrip vallen. Na enkele seconden zie je in het scherm van de bloedglucosemeter hoeveel glucose er op dat moment in je bloed zit. 

Bekijk ook Hoe prik je zelf je bloedglucosewaarde op diabetes.nl

Wat is het nadeel van de bloedglucosemeter?

Het nadeel van meten met een bloedglucosemeter is dat je elke keer een losse meting moet doen. En dit 4 of 5 keer per dag. Voor veel mensen met diabetes en ook zeker voor kinderen is dit geen fijn moment. Ook kunnen je vingertoppen er ongevoelig of juist pijnlijk van worden.Het meetmoment geeft daarnaast ook alleen maar informatie over het prikmoment. Niet over of je glucose aan het stijgen is of dalen. Of hoe het een paar uur geleden zat. 

Bestel bij DVN winkel

Bestel je diabeteshulpmiddelen en pomptoebehoren in DVN winkel. Kies uit een breed assortiment, waarbij je bent verzekerd van goede kwaliteit, service en spaarpunten voor het Puntenplein.

Bestel hier

Is de bloedglucosemeter de enige manier?

Rond 2009 is er in Nederland een nieuwe manier voor meten van de glucosewaarde bijgekomen. Meten met een glucosesensor die je draagt op je arm of buik.

Wat is een glucosesensor?

Een glucosesensor haalt de waarden van de glucose automatisch elke paar minuten uit je vetweefsel. Je kunt dus de waardes zien zonder dat je er elke keer voor in je vinger hoeft te prikken. En je ziet de glucosewaarde van een hele dag of een langere periode. Je weet wanneer je waardes stijgen of dalen. Je kunt daar dan gelijk iets aan doen, zoals insuline toedienen, extra bewegen of bijvoorbeeld wat eten. 

Waarom dan toch een bloedglucosemeter?

 • Er zijn mensen die zo gewend zijn aan de bloedglucosemeter dat ze die blijven gebruiken.
 • Ook zijn er mantelzorgers die er voor kiezen om met een bloedglucosemeter te werken.
 • Daarnaast zijn er zorginstellingen waar ze de bloedglucosemeters verkiezen boven de glucosesensor.
 • Ook mensen die een glucosesensor gebruiken, hebben bijna altijd een bloedglucosemeter in huis. Als de glucosesensor niet werkt of je vertrouwt de waardes niet, dan moet je alsnog met de vingerprik en de bloedglucosemeter de controle doen. 

Ik ben nogal een gewoontemens,
dus ik blijf nog even bij mijn bloedglucosemeter

Ans, 63 jaar

Hoe krijg ik een bloedglucosemeter?

Als je 4x per dag insuline gebruikt, kom je in aanmerking voor vergoeding van een bloedglucosemeter, een prikpen en teststrips.

Kom je niet in aanmerking voor vergoeding dan kun je ervoor kiezen zelf een bloedglucosemeter aan te schaffen. De bloedglucosemeter is niet heel duur. De teststrips die je er voor moet gebruiken zijn wel wat prijziger omdat je die steeds opnieuw moet aanschaffen. 

diabetes.nl

Lees ook over glucose meten met een bloedglucosemeter op diabetes.nl

Naar diabetes.nl

Hoe kies je een bloedglucosemeter?

Jij bepaalt samen met je behandelaar welke bloedglucosemeter het beste bij jou past. En dus niet de leverancier, zorgverzekeraar of apotheek. 

Er zijn veel soorten meters op de markt. De verschillen zitten in bijvoorbeeld de grootte van het afleesscherm, het geheugen en de soort teststrips die erbij horen. Kortom: het kiezen van een bloedglucosemeter is maatwerk.

Vergoeding van de bloedglucosemeter en prikpen

Heb je diabetes type 1, of diabetes type 2 én gebruik je insuline dan krijg je de bloedglucosemeter en de prikpen vergoed vanuit de basisverzekering. Onderdelen zoals de oplader voor de bloedglucosemeter en de lancetten (naaldjes voor in de prikpen) krijg je erbij. Voor de teststrips is er een maximale vergoeding vastgesteld, zie hieronder.

Gebruik je geen insuline dan krijg je een bloedglucosemeter en prikpen niet vergoed. Wil je toch graag regelmatig je eigen glucosewaarde meten, dan kun je zelf een bloedglucosemeter kopen

Vergoeding teststrips bij diabetes type 2

Heb je diabetes type 2, dan krijg je de teststrips alleen vergoed als je ook insuline gebruikt. Gebruik je geen insuline, dan krijg je bij diabetes type 2 geen teststrips vergoed.

Er is een verschil in vergoeding, afhankelijk van het aantal keer per dag dat je insuline spuit:

 • Gebruik je minder dan 3x per dag insuline, dan krijg je 100 teststrips per 3 maanden vergoed.
 • Gebruik je 3x of vaker per dag insuline, dan krijg je 400 teststrips per 3 maanden vergoed.
 • Spuit je 4x of vaker op een dag insuline, dan krijg je meer teststrips vergoed én kom je ook in aanmerking voor vergoeding van de glucosesensor

Vergoeding teststrips bij diabetes type 1

 • Gebruik je de bloedglucosemeter naast de glucosesensor, dan krijg je meestal 50 teststrips per 3 maanden vergoed.
 • Gebruik je geen glucosesensor, dan krijg je vanuit de basisverzekering 400 teststrips per 3 maanden vergoed.

Te weinig teststrips?

We horen vaak dat het aantal teststrips dat maximaal vergoed wordt niet voldoende is. Bespreek dat met je behandelaar. Die kan bij de leverancier of apotheek aangeven dat je meer teststrips nodig hebt en waarom. Je zorgverzekeraar is verplicht je passende zorg te (laten) bieden, waarbij de verzekeraar zelf mag bepalen wat ‘passend’ is.

Heb je vragen over de bloedglucosemeter of kom je er niet uit met je behandelaar? Neem dan contact met ons op voor advies of hulp. 

Bestel je diabeteshulpmiddelen

Bestel je diabeteshulpmiddelen

Op zoek naar nieuwe glucosestrips, ampullen of een koeltasje? Je vindt ze bij DVN winkel. Leden van DVN krijgen 10% korting en sparen punten bij Puntenplein!

Bestel nu

Samen voor betere zorg en bredere vergoedingWant diabetes heb je niet alleen.
WORD LID