Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Geen insuline, maar wel een sensor?

Ook als je geen insuline gebruikt, kan een sensor voordelen bieden. Door bijvoorbeeld twee keer per jaar 14 dagen lang een sensor te dragen krijg je ook met diabetes type 2 enorme inzichten die tot een betere leefstijl en een gezonder voedingspatroon kunnen leiden. Lees er hier alles over. Glucosesensor diabetes

Wat is een sensor? En welke sensor kan ik gebruiken?

Een glucosesensor is een klein apparaatje dat je op je arm of buik aanbrengt. Een sensordraad in het apparaatje wordt (nauwelijks voelbaar) onderhuids ingebracht en meet daar voortdurend hoeveel glucose er in jouw lichaam zit. 

Er zijn verschillende soorten sensoren en verschillende sensoren op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Voor mensen met Diabetes Type 2 die geen insuline gebruiken is voornamelijk de Freestyle Libre 2 geschikt vanwege de prijs.

De Freestyle Libre 2 is een wit rond plastic plaatje ongeveer ter grootte van een 2 euro munt. Deze wordt met behulp van een applicator op de bovenarm geprikt en blijft daar door een pleister plakken. Een hulpnaaldje in de applicator prikt een klein draadje in je arm dat vanaf een uur na het aanbrengen al in staat is om je glucosewaarden te meten. De applicator trekt het naaldje weer in en de applicator heb je daarna niet meer nodig. 

De sensor lees je vervolgens uit door deze met je smartphone (met NFC Chip en de juiste app) of met een speciale reader te scannen.

Wat kan een sensor mij als type 2-er zonder insuline vertellen?

Een sensor draag je twee weken. In die twee weken kun je naar wens meerdere keren per dag je glucosewaarde meten. Met elke scan haalt de app of reader de data van de afgelopen 8 uur op.
Je ziet dan gedurende de dag hoe jouw glucosewaarden reageren op eten, drinken, beweging en eventuele andere factoren. 

Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met bepaalde voeding. Wat gebeurt er als je een pizza eet? En wat als je een groot glas cola drinkt? Of wat gebeurt er als je voor of na die pizza een wandeling maakt? 

Lees het verhaal van Angela met diabetes type 2 die twee weken een sensor droeg omdat ze nieuwsgierig was wat ze al goed deed en nog beter kon doen.

Time in Range bij diabetes type 2

Time in Range is ook voor mensen met diabetes type 2 een hele goede indicatie voor de risico's op complicaties door te hoge of te lage bloedsuikers gedurende de dag. Er gaan dan ook internationaal steeds meer stemmen op om Time in Range bij diabetes type 2 een belangrijkere rol te geven.

Time in Range (ook wel TIR genoemd) is het percentage van de tijd waarop je glucosewaarden binnen de streefwaarden vallen. Dit kan per dag bekeken worden. Maar ook over een langere tijdsperiode.

Time in range = tijdsduur met goede glucosewaarden
Time above range = tijdsduur met te hoge glucosewaarden
Time below range = tijdsduur met te lage glucosewaarden

TIR grafiek 5 laags

Binnen time above range en time below range vallen nog twee subcategorieën. Samen met time in range brengt dit het totaal op 5 categorieën. Van hoog naar laag ziet dat er zo uit:

Zeer hoog % in het gebied van 13.9 mmol/L en hoger
Hoog % in het gebied tussen de 10 en 13,9 mmol/L
Goed % in het gebied tussen de 3,9 en 10 mmol/L
Laag % in het gebied tussen 3 en 3,9 mmol/L
Zeer laag % in het gebied van 3 mmol/L en lager

Meer over Time in Range

Als ik dit wil, hoe pak ik dit dan aan?

Je kunt de optie altijd een keer met je behandelaar bespreken. Ben je zelf een beetje handig met je mobiele telefoon? Dan kun je ook zelf de stoute schoenen aantrekken. Je installeert dan een app die correspondeert met de sensor. Je bestelt de sensor en met behulp van de uitleg breng je de sensor zelf aan. (Abbott, de fabrikant van de FSL2 heeft een tijdelijke actie waarbij je de sensor eenmalig gratis kunt uitproberen).

Het belangrijkste is vervolgens om de gegevens die de sensor laat zien te 'lezen' en te begrijpen. Normale glucosewaarden zitten tussen de 4 en de 7.8 mmol/l. Geeft de sensor aan dat je lager zit, dan heb je een hypo. Dit zal niet snel het geval zijn als je geen glucoseverlagende middelen (zoals insuline) gebruikt. Zit je boven de 7.8 mmol/l, dan is je glucose verhoogd. Het liefste zit je dus tussen de 4 en 7.8. 

Wat kost een sensor?

Een sensor wordt voor mensen die geen insuline gebruiken niet vergoed (DVN probeert hier uiteraard wel verandering in te brengen). De kosten van de -op dit moment qua prijs best haalbare- sensor vanaf 65 euro komen voor eigen rekening. Deze sensor werkt twee weken en is daarna niet meer bruikbaar. Je kunt de sensor bestellen rechtstreeks bij de fabrikant Abbott.

Heb je vragen over de sensor? Neem dan contact op met onze ledenservice of stuur ons een mail of bericht via social media