Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Kunstmatige alvleesklier

De kunstmatige alvleesklier of artificiële pancreas is een medisch hulpmiddel dat nog in ontwikkeling is. Het apparaat wordt nu getest door proefpersonen.

De kunstmatige alvleesklier is een ‘zelfregelende pomp’ met 2 hormonen en 2 sensoren. Het apparaat regelt zelfstandig je bloedglucosewaarden. Koolhydraten tellen en rekening houden met de hoeveelheid insuline als je (intensief) gaat bewegen, behoort daarmee tot de verleden tijd.

Insulineafhankelijk

De kunstmatige alvleesklier wordt een hulpmiddel voor mensen die insulineafhankelijk zijn.

Sensoren

Je draagt bij dit apparaat twee sensoren op je buik. Deze twee sensoren meten continu je glucosewaarden en geven deze waarden door aan het systeem. De tweede sensor controleert de eerste.

Als de waarden van de twee sensoren erg van elkaar verschillen geeft het apparaat een melding om met een vingerprik je glucosewaarde te meten. De sensoren lopen maximaal zeven minuten achter op de actuele waarde.

Bi-hormonaal

De artificiële pancreas heeft naast de 2 sensoren een pomp met glucagon en insuline. Door deze twee hormonen heet het een bi-hormonaal systeem.

Het apparaatje dient automatisch insuline toe bij te hoge bloedglucosewaarden en glucagon bij te lage waarden. Een algoritme berekent nauwkeurig de gevolgen van de behandeling en past die er voor de toekomst op aan. Het bootst dus de juiste werking van een alvleesklier na. Koolhydraten tellen en op tijd bedenken of je intensief gaat bewegen is hierdoor niet meer nodig.

Vanaf volgend jaar beperkt beschikbaar

Het bedrijf dat deze kunstmatige alvleesklier ontwikkelt heet Inreda Diabetic. Als zij in 2020 het CE keurmerk heeft verkregen is het apparaat nog niet beschikbaar op grote schaal. Dit is voornamelijk afhankelijk van het vergoedingstraject. Maar vanaf volgend jaar is de kunstmatige alvleesklier wel beperkt beschikbaar en wordt dan in eerste instantie ingezet voor meerdere, langer durende, studies.

Mijn vinding haalt de zorg bij de mens weg 

Robin Koops

Robin Koops

De kunstmatige alvleesklier is sinds 2004 in ontwikkeling door Robin Koops. Robin heeft zelf diabetes type 1 en bedacht dat het meten, koolhydraten tellen en insulinedosering bepalen automatisch moest kunnen. Samen met twee anderen richtte hij het bedrijf op.

Nationaal Icoon

De kunstmatige alvleesklier wordt erkend als een van de beste innovatieve technologieën in Nederland. In september 2019 is dit apparaat een van de drie verkozen Nationale Iconen. Bekijk de informatie over de winnaars van de Rijksoverheid.

DiabetesFonds

Het DiabetesFonds is een van de financiers van dit project. Lees de actuele stand van zaken over de kunstalvleesklier.

Help jij ons?

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Doe mee

Met anderen praten over diabeteswant diabetes heb je niet alleen