Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland

Algoritmes voor een Hybrid Closed Loop systeem

De lastigste keuze (maar misschien ook wel het belangrijkste) is de keuze voor het algoritme in je HCL systeem. Een algoritme kun je niet zien of voelen. Maar het bepaalt wel hoe het systeem werkt, hoe je ermee omgaat...

    De lastigste keuze (maar misschien ook wel het belangrijkste) is de keuze voor het algoritme in je HCL systeem. Een algoritme kun je niet zien of voelen. Maar het bepaalt wel hoe het systeem werkt, hoe je ermee omgaat en wat voor resultaten je behaalt.

    We vergelijken hieronder de algoritmes van de drie beschikbare commerciële (Hybrid) Closed Loop systemen. En we vergelijken hieronder ook de DIY Closed Loop Algoritmes met elkaar.

    Wat is een algoritme?

    “Een algoritme is: een aantal stappen dat je zet om een bepaald doel te bereiken. Een algoritme heeft dus niet per se te maken met grote bergen data en technologie. Een rekensom is een algoritme, maar het bereiden van een maaltijd is dat ook. Je volgt de stappen in een recept om het doel – eten op tafel – te bereiken. ” 

    Het algoritme in Hybrid Closed Loop systemen is dus een groot stappenplan dat ervoor moet zorgen dat jouw glucosewaarden zo goed mogelijk zijn. Dit stappenplan is voor een heel groot deel automatisch, en 24 uur per dag actief. Bij elke sensorwaarde, of maaltijdinvoer die het algoritme ontvangt, past hij het grote stappenplan toe om jou op de streefwaarde te brengen. 

    Soms betekent dat extra insuline toedienen, soms minder. Het algoritme neemt minimaal 288 behandelbeslissingen per dag. Probeer dat eens zelf te doen… 

    Hoe werkt een algoritme?

    De werking van het algoritme in een HCL systeem wordt vooral bepaald door de informatie die het algoritme opslaat en meeneemt en de keuzes die het algoritme vervolgens maakt om jouw glucosewaarden optimaal te krijgen. De werking van een algoritme is echter ook erg afhankelijk van hoe je er als gebruiker mee omgaat. Daarom is het ene algoritme beter voor de een, en de ander voor een ander.

    Voorbeelden van beslissingen van algoritmes

     Je glucosewaarden gaan richting 9 mmol/L, zonder koolhydraten of extra insuline ‘on board’. 

    • Het systeem van Tandem zal op dit moment de basaal verhogen, maar nog geen correctiebolus geven.
    • Het systeem van Medtronic zal op dit moment de basaal verhogen en/of een correctiebolus toedienen naar het streefgetal 6.7
    • Het systeem van Diabeloop zal op dit moment de basaal verhogen en/of een correctiebolus toedienen naar een zelf ingesteld streefgetal, met een zelf ingestelde ‘agressiviteit’
    • Het Mylife Loop CamAPS FX systeem zal extra insulinetoedienen door de basaalstand (flink) te verhogen zodat je weer op je zelf ingestelde streefwaarde komt.
    • DIY Loop systemen zullen op basis van de door jou ingestelde parameters de basaal verhogen en/of een correctiebolus toedienen naar een zelf ingesteld streefgetal

    Conclusie van de voorbeelden

    Het ene systeem is dus een stuk voorzichtiger en zal vooral ook hypo’s willen voorkomen waardoor men misschien iets langer hoog zit. Het andere systeem is wat agressiever, waardoor men sneller daalt, maar er door de gebruiker meer rekening met eventuele hypo’s gehouden moet worden. 

    Dergelijke beslissingen neemt het algoritme doorgaans elke 5 minuten als er een nieuwe sensorlezing binnen is gekomen.

    Behoedzaam versus agressief

    Het Tandem systeem dient in de normale modus pas een correctiebolus toe als het algoritme voorspelt dat de glucosewaarde op 10mmol/L gaat eindigen. De correctiebolus zal 60% zijn van wat het algoritme uitrekent dat nodig is. En er wordt slechts 1 correctiebolus per uur toegediend. Ook wordt de basaalstand verhoogd. Het Tandem systeem is daarmee vrij behoedzaam.

    Het Medtronic systeem is iets minder behoedzaam, maar zal met de correctiebolus nooit sturen op een streefgetal lager dan 6.7, ook al heb je zelf een lager streefgetal ingesteld.

    Bij het Diabeloop systeem kun je helemaal zelf instellen of je het algoritme behoedzaam of juist agressief wil laten werken.

    Bij het Mylife Loop CamAPS FX systeem kun je aangeven dat je het algoritme tijdelijk wat agressiever of behoedzamer wil laten werken. 

    Bij de DIY systemen kun je zelf instellen hoe agressief deze werken.

    Personaliseerbaar & het aantal instellingen

    De verschillende algoritmes gaan anders om met de hoeveelheid instellingen. Sommige gaan voor zo weinig mogelijk instellingen, om het systeem zo ‘fool-proof’ mogelijk te maken. Andere algoritmes gaan voor veel meer instellingen zodat de gebruiker het systeem veel verder kan personaliseren en optimaliseren. 
    Het is niet perse zo dat meer instellingen voor betere glucosewaarden zorgen. 

    Het ene algoritme zal veel meer varen op de data die hij terugkrijgt (zelflerend) terwijl het andere algoritme meer stuurt op basis van voorgeprogrammeerde zaken. 

    Het systeem van Diabeloop biedt veel mogelijkheden om het te personaliseren. Je kunt veel instellingen aanpassen naar je eigen wens en het systeem is zelflerend.

    Het Medtronic systeem is ook zelflerend en biedt een aantal mogelijkheden om het systeem verder te personaliseren.

    Het Tandem systeem heeft minder instellingen en vaart meer op het voorgeprogrammeerde algoritme. 

    Het mylife YpsoPump CamAPS  is ook zelflerend en biedt een aantal mogelijkheden om het systeem verder te personaliseren. 

    Zelflerend vermogen

    De algoritmes in de Medtronic 780G, mylife YpsoPump CamAPS en het DBLG-1 system zijn deels zelflerend. Het Tandem t:slim X2 met Control IQ systeem is dat niet. 

    Zelflerend wil zeggen dat het algoritme bepaalde patronen herkent en hier op zal anticiperen. 

    Voorbeeld:
    Indien je elke nacht om 05.00 uur van 5.5 naar 9 mmol/l stijgt, herkent het algoritme dit en zal ervoor zorgen dat je bij voorbaat extra insuline krijgt en de stijging minder groot wordt. 

    Een zelflerend algoritme heeft dus grote voordelen, maar het kan ook een nadeel zijn. Bijvoorbeeld als er foute of afwijkende informatie in het algoritme wordt meegenomen (slechte sensordata, verkeerde koolhydraten, ziekte) kan dit invloed hebben op de werking van het algoritme. 
    Vrouwen geven aan dat het zelflerende algoritme vaak problemen geeft rond de menstruatiecyclus, waar de insuline behoeftes sterk verschillen per week. 

    Mogelijkheden voor updates

    Niets is frustrerender dan net een nieuw systeem hebben, terwijl het volgende systeem alweer gelanceerd is. 

    Gelukkig zijn de algoritmes over het algemeen software en is die software vaak te updaten naar de nieuwste versie. 

    Alle door ons genoemde systemen kunnen worden geüpdatet en de fabrikanten hebben aangegeven dit ook te zullen doen. Maar hoe snel de updates komen is onbekend.

    Hierbij is de DIY Loop een uitzondering, hierin worden nieuwe ontwikkelingen snel geïmplementeerd en zijn dan goed updatebaar.

    Is het algoritme (+ pomp) geschikt voor verschillende insulines (bijv ultra snelwerkende)?

    Doorgaans zijn de pompen en algoritmes getest met ‘ouderwetse’ snelwerkende insuline en zijn daarmee geoptimaliseerd. Toch horen we langzaamaan steeds meer mensen die een ultra snelwerkende insuline gebruiken, waarbij het goed gaat. 

    Bij de DIY Loop systemen is het mogelijk om het werkingsprofiel van andere insulines in te stellen die zo het algoritme optimaliseren.

    Algoritme op pomp, handheld of smartphone?

    Algoritmes verschillen in de plek waarop zij draaien en in hoeverre deze aan te sturen zijn. 

    Sommige algoritmes draaien op de hardware van de pomp. Hier komen dan ook de sensorwaarden binnen. 
    Bepaalde algoritmes draaien via een app op de smartphone. 
    Andere algoritmes hebben een handheld; een soort van afstandsbediening, waarschijnlijk een aangepaste smartphone. Met deze handheld kan je niets anders dan het HCL systeem op draaien. 
    Ten slotte zijn er ook algoritmes die een combinatie van bedieningsmogelijkheden hebben. 

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid