Wat is diabetes type 1?

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je alvleesklier geen insuline meer aan. Hierdoor blijven je bloedglucosewaarden niet op peil. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en het is niet te genezen.

Bij diabetes type 1 vernietigt je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker), uit de koolhydraten van je voeding, naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties. Het is dus belangrijk dat je diabetes snel herkent en behandelt.

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Symptomen van diabetes type 1

  • Veel dorst hebben.
  • Vaak moeten plassen.
  • Een droge mond hebben.
  • Afvallen zonder reden.
  • Je heel zwak en moe voelen.
  • Last hebben van je ogen, wazig of slecht zien.
     

Denk je dat je diabetes hebt?

Ga naar je huisarts. De huisarts prikt een druppeltje bloed en meet je bloedglucosewaarde. Is deze hoger dan 11 mmol/l (millimol per liter bloed), dan is een tweede ‘nuchtere’ meting nodig. Hiervoor mag je acht uur van tevoren niet eten of drinken. Is de waarde dan hoger dan 6 mmol/l, dan heb je diabetes.

Behandeling van diabetes type 1

Diabetes type 1 behandel je met insuline. Dit doe je met een insulinepen of een insulinepomp. Het doel is dat je bloedglucosewaarden tussen de 4 en 10 mmol/l blijven. Om je bloedglucosewaarden in de gaten te houden, moet je ze zelf regelmatig meten met een bloedglucosemeter.

Voeding bij diabetes type 1

Je mag alles eten, maar weet wat je eet. Hoe beter je weet hoeveel koolhydraten (suikers in voeding) je binnen krijgt, hoe beter je de behandeling daarop aan kunt passen.

Oorzaak van type 1

De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Genetische aanleg en erfelijkheid spelen soms een rol. Andere mogelijke oorzaken zijn virussen, voeding en milieufactoren. Zeker is dat het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe dit komt.

Honeymoonfase

De wittebroodsweken van diabetes type 1 – in het Engels ‘honeymoon’ is de periode kort na de diagnose diabetes type 1.  Diabetes type1 ontstaat doordat het immuunsysteem de eigen insuline producerende cellen in de alvleesklier
kapotmaakt. In het begin maken de bètacellen nog wel wat insuline aan. Het voordeel is dat type 1 daardoor in het begin nog makkelijk te regelen is. Het nadeel van de honeymoonfase is dat het in het begin makkelijk lijkt om je bloedglucosewaarden te regelen als je diabetes hebt.

Wetenschappers proberen om het kapotmaken van de T-lymfocyten (de cellen die de bètacellen kapotmaken) af te remmen. Dan zou er een soort eeuwige honeymoonfase ontstaan.

Onderzoeker Bart Roep gaat hieronder in op de meest actuele situatie rondom de honeymoonfase.

Antwoorden van onderzoeker Bart Roep over de Honeymoonfase en genezing van type 1

"Het is eigenlijk heel gemakkelijk om het immuunsysteem te beïnvloeden, maar helaas hebben bijna alle gangbare medicijnen en therapieën bijwerkingen die zeer ernstig kunnen zijn. Ons afweersysteem beschermt ons namelijk dagelijks tegen kanker en infecties. Wij willen dus juist het afweersysteem leren het goed te doen, in plaats van het te onderdrukken, wat nu de standaard is in de kliniek bij auto-immuunziekten."

"Het lijkt waarachtig mogelijk om de ontspoorde T-cellen weer in het gareel te krijgen met een soort vaccin dat we hebben ontdekt. We hebben het eerst op veiligheid getest bij een paar dappere patiënten en toen ook meteen gekeken of deze nieuwe therapie ook het gewenste effect had op de afweer. En dat heeft het! De volgende stap is nu om te toetsen of dit ook het ziekteproces remt en bètacellen beschermt."

"Dat kunnen we inderdaad, hoe weinig het er ook zijn. Het is dus nu zaak om die paar T-cellen een lesje te leren."

" Het geheugen van je afweer is fantastisch, maar dat is een nadeel als je afweer iets doet dat je liever niet wilt. Zonder therapie, blijven de T-cellen aanwezig. Maar met therapie kun je óf die paar ontspoorde T-cellen afremmen, óf nog liever andere T-cellen leren alles weer rustig en in balans te krijgen. We weten niet precies hoe de honeymoon werkt, en of daar een rol is van het afweersysteem, maar het lijkt er op dat het afweer tijdens de honeymoon zichzelf weer even een beetje in balans krijgt. Die truck willen we graag beter begrijpen om naar therapie te vertalen. Wat ik het belangrijkste vind voor nu, is dat de honeymoonfase bewijst dat er nog voldoende bètacellen over zijn! Die kunnen het tekort aan insuline weer oplossen en we moeten ze dus zien te redden en weer actief maken."

"We bereiden nu al een klinische trial voor om te toetsen of we die ziekte kunnen stoppen, maar daar hebben we nu nog geen subsidie voor in Nederland."

" We hebben pas net goed door hoe verschillend de ziekte is bij verschillende personen, jong en oud. Dat herinnert ons er ook aan dat er niet één therapie zal zijn die bij iedereen werkt. We moeten dus beter leren hoe de ziekte verschilt, bij wie, en waarom, om dan de meest geschikte therapie te kunnen aanbieden. Dat noemen we ‘personalized medicine’ of precisie-geneeskunde, wat bij kanker al heel gangbaar is."

"Waarschijnlijk is het onderliggende proces heel geleidelijk, maar merk je het abrupt, als de bloedsuikers ineens weer stijgen."

" Dat is een heel goede vraag, waar we het antwoord nog niet op hebben. We weten al wel dat alfacellen bètacellen nodig hebben, en andersom. Ze worden er dus niet beter van als er bètacellen aangevallen worden. Vandaar dat type 1 diabetes dus ook een beetje een glucagon probleem is."

"T-cellen zijn super specifiek. Het is dus onwaarschijnlijk dat één en dezelfde T-cellen gericht tegen bètacellen ander weefsel aanpakt. Wel kan het voorkomen dat bij bepaalde patiënten er meer verschillende T-cellen uit balans raken, die dan bijvoorbeeld je darm herkennen en coeliakie veroorzaken."

"Ik wil mensen met type 1 diabetes graag het hart onder de riem steken. Ze hebben de beste genen en het beste afweersysteem die kankerpatiënten zouden willen hebben om kanker te voorkomen. Daar wil ik dus juist van profiteren door het immuunsysteem te leren het beter te doen, in plaats van te onderdrukken met medicijnen. Hou vol, we werken keihard aan verschillende, zeer spannende en veelbelovende nieuwe strategieën om type 1 diabetes te stoppen. Geef je overgebleven bètacellen een break door goed je bloedsuikers te beheersen, dan geef je ons de tijd die we nodig hebben om type 1 diabetes te leren genezen. En ik beloof niet te rusten tot dat lukt."

Met anderen praten over diabetes want diabetes heb je niet alleen

Lees ook

Insuline spuiten

Insuline spuiten

Als je diabetes type 1 hebt, moet je insuline toedienen. Lees alles over insuline.

Insulinepomp

Insulinepomp

Een insulinepomp kan een uitkomst zijn. Wat is een insulinepomp en wat zijn de voordelen en nadelen?

Koolhydraten

Koolhydraten

Door het eten van koolhydraten stijgt je bloedglucosewaarde. Weet jij hoeveel koolhydraten er in je voeding zitten?