Wat is diabetes type 1?

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je alvleesklier geen insuline meer aan. Hierdoor blijven je bloedglucosewaarden niet op peil. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en het is niet te genezen.

Bij diabetes type 1 vernietigt je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker), uit de koolhydraten van je voeding, naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties. Het is dus belangrijk dat je diabetes snel herkent en behandelt.

Help jij ons?

Word lid, doneer of zet je in voor een beter leven met diabetes.

Symptomen van diabetes type 1

  • Veel dorst hebben.
  • Vaak moeten plassen.
  • Een droge mond hebben.
  • Afvallen zonder reden.
  • Je heel zwak en moe voelen.
  • Last hebben van je ogen, wazig of slecht zien.
     

Denk je dat je diabetes hebt?

Ga naar je huisarts. De huisarts prikt een druppeltje bloed en meet je bloedglucosewaarde. Is deze hoger dan 11 mmol/l (millimol per liter bloed), dan is een tweede ‘nuchtere’ meting nodig. Hiervoor mag je acht uur van tevoren niet eten of drinken. Is de waarde dan hoger dan 6 mmol/l, dan heb je diabetes.

Behandeling van diabetes type 1

Diabetes type 1 behandel je met insuline. Dit doe je met een insulinepen of een insulinepomp. Het doel is dat je bloedglucosewaarden tussen de 4 en 10 mmol/l blijven. Om je bloedglucosewaarden in de gaten te houden, moet je ze zelf regelmatig meten met een bloedglucosemeter.

Voeding bij diabetes type 1

Je mag alles eten, maar weet wat je eet. Hoe beter je weet hoeveel koolhydraten (suikers in voeding) je binnen krijgt, hoe beter je de behandeling daarop aan kunt passen.

Oorzaak van type 1

De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Genetische aanleg en erfelijkheid spelen soms een rol. Andere mogelijke oorzaken zijn virussen, voeding en milieufactoren. Zeker is dat het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe dit komt.

DVN winkel

DVN winkel

Bij DVN winkel vind je alle hulpmiddelen voor je diabetes. Leden van DVN krijgen 10% korting en sparen voor gratis producten bij Puntenplein!

Met anderen praten over diabetes want diabetes heb je niet alleen

Lees ook

Insuline spuiten

Insuline spuiten

Als je diabetes type 1 hebt, moet je insuline toedienen. Lees alles over insuline.

Insulinepomp

Insulinepomp

Een insulinepomp kan een uitkomst zijn. Wat is een insulinepomp en wat zijn de voordelen en nadelen?

Koolhydraten

Koolhydraten

Door het eten van koolhydraten stijgt je bloedglucosewaarde. Weet jij hoeveel koolhydraten er in je voeding zitten?