Diabetesonderzoek en cijfers

Door onderzoek weten we steeds meer over diabetes. Op deze pagina vind je de belangrijkste cijfers over diabetes in Nederland. En het laatste nieuws over diabetesonderzoek. Wil je deelnemen aan een onderzoek of zoek je juist deelnemers of onze steun voor je onderzoek? Alle info vind je hier.

De cijfers

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes mellitus. Elke week komen er 1.200 mensen met diabetes bij. 9 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 2. In 2025 hebben in ons land ongeveer 1,3 miljoen mensen diabetes.

Help mee

Help jij ons?

Mannen, vrouwen, kinderen

Iets meer mannen dan vrouwen hebben diabetes. Ongeveer 12.000 kinderen en jongvolwassenen hebben diabetes. Bij slechts 2% gaat het om type 2.

Diabetes naar afkomst

Diabetes komt vaker voor bij mensen van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst dan bij autochtone Nederlanders. Binnen deze groep komt diabetes meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het vaakst komt diabetes voor bij mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst: van de 60-plussers heeft zelfs 37% diabetes.

Deze cijfers zijn afkomstig van Volksgezondheidenzorg.info, een website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Onderzoek: oproepen en steunverzoeken subsidieaanvraag

Oproep plaatsen voor een onderzoek?

Wij plaatsen alleen oproepen voor deelname aan onderzoeken als een medisch-ethische commissie (METC) of het Diabetes Fonds ze hebben goedgekeurd. Een oproep plaatsen of meer weten? Neem dan contact op met Astrid de Kooter: 033 - 434 19 68.

Wij jij meedoen aan een onderzoek?

Onderzoekers zijn regelmatig op zoek naar mensen die willen meedoen aan onderzoek naar diabetes. Soms vragen ze je een enquête in te vullen, soms gaat het om een lichamelijk onderzoek. Wil je hieraan deelnemen? Lees de oproepen.

Steunverzoek subsidieaanvraag

Onderzoekers die een subsidieaanvraag doen voor hun onderzoek, moeten steeds vaker een steunbetuiging vragen van de patiëntenorganisatie. Steunverzoeken voor subsidieaanvragen of verzoeken tot medewerking aan een onderzoek nemen wij in behandeling als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.

 

Nieuws

Help mee

Help mee

Jong en oud met diabetes steunen? Word vriend en help met een periodieke gift. Met jouw hulp komen we op voor alle mensen met diabetes.
Met anderen praten over diabetes want diabetes heb je niet alleen