Diabetesvereniging Nederland

Sla het menu over
  • Contact
  • Informatie voor
  • Over DVN
  • Inloggen
help mee

Slaapproblemen bij diabetes

Mensen met diabetes, overgewicht en/of een hoge bloeddruk hebben een grotere kans (ongeveer 54%) om een slaapstoornis te ontwikkelen. Bij een slaapstoornis slaap je ten minste 3 maanden, vaker dan 3 keer per week slecht.

Bespreek met je arts of behandelaar hoe je de slaapstoornis kunt aanpakken. Dat is belangrijk om de kans op ernstige complicaties te verkleinen.

Goede nachtrust

Als je diabetes hebt, is een goede nachtrust belangrijk. Een slechte nacht (minder dan 6 uur slaap) zorgt voor verstoorde bloedsuikerwaarden. Slaap je regelmatig slecht, dan kunnen de verstoorde waarden schade veroorzaken aan bloedvaten en organen. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat een wisselend slaapritme of een slechte nachtrust een negatief effect heeft op je bloedsuiker. Je gevoeligheid voor insuline neemt af. Het is daardoor lastig om je bloedsuiker op peil te houden.

Heb je een vraag voor ons?

Stuur ons je vraag via het contactformulier. We proberen je vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Stuur ons je vraag

Slaapstoornissen bij diabetes

Regelmatig slecht slapen verhoogt het risico op obesitas en diabetes type 2. Heb je al diabetes type 2, dan heb je meer kans om een slaapstoornis te  krijgen. Er zijn verschillende slaapstoornissen die bij diabetes geregeld voorkomen.

  • Slapeloosheid (insomnia)
    Je wil wel slapen, maar het lukt niet. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
    • Sociale veranderingen
    • Hormonale veranderingen
    • Bijwerkingen van medicijnen
    • Verstoord dag- en nachtritme, bijvoorbeeld door onregelmatige diensten op het werk.
    • Rusteloze benen (RLS). Dit is een vervelend gevoel in je benen in de avond/nacht.
    • Periodieke bewegingen van ledematen (PLMS). Hierbij maken je benen (en soms ook armen) plotselinge heftige bewegingen tijdens de slaap. Je schrikt daar wakker van, waardoor je niet goed uitrust.
    • Pijnlijke neuropathie die met name klachten geeft in de nacht en bij stilzitten.

Ook je slaapomgeving en je voorbereiding op het naar bed gaan, kunnen een rol spelen.

Onder begeleiding werken aan je slaapproblemen

Ben je aanvullend verzekerd bij VGZ via het DVN-collectief? Dan kun je onder begeleiding van een slaapexpert werken aan je slaapproblemen. Vanuit je preventiebudget vergoedt VGZ de online slaaptherapie Somnio tot maximaal 4 consulten. Lees meer over deze slaaptherapie op de website van VGZ.

Hier, na een dag buiten werken, is mijn hoofd leeg. Ik slaap als een baby.

Erik

  • Slaapapneu
    Bij slaapapneu stopt de ademhaling tijdens de slaap meer dan 5 keer per uur (bron: Thuisarts). En de stop duurt langer dan 10 seconden. Door de ademstops krijg je steeds even geen zuurstof. Als je te lang met slaapapneu doorloopt, kan het zuurstoftekort schade veroorzaken aan ogen, zenuwen, nieren, hart en bloedvaten.

    Zelf merk je tijdens het slapen vaak niet dat je slaapapneu hebt. Het kan je partner wel opvallen dat je snurkt of een onregelmatige ademhaling hebt. Overdag kun je wel duidelijke klachten door slaapapneu hebben, zoals hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook kun je je erg vermoeid, futloos en prikkelbaar voelen. Sommige mensen voelen zich zelfs depressief.
     
    Mensen met diabetes type 2 hebben twee tot drie keer zo vaak slaapapneu, met name bij overgewicht.

diabetes.nl

Lees ook over slaapproblemen en diabetes op diabetes.nl.

Naar diabetes.nl

Slaapapneu? Doe de test

Maak de test op de website van de apneuvereniging om te kijken of je slaapapneu hebt. Komt daaruit dat je vermoedelijk slaapapneu hebt? Ga naar je huisarts of behandelaar. Je krijgt dan een verwijzing voor een slaaponderzoek in een slaapcentrum. Daar kunnen ze de diagnose stellen en oplossingen aandragen.

Andere oorzaken van slecht slapen bij diabetes type 1 en 2

  • Nachtelijke hypo’s
    Ook tijdens je slaap kun je een hypo krijgen. Op het moment dat dat gebeurt, hoef je het niet door te hebben. Maar ’s ochtends kun je het merken aan hoofdpijn, een lamlendig gevoel of een hoge bloedglucosewaarde. Die hoge bloedglucosewaarde komt doordat het lichaam een tegenreactie opzet door glucose van de organen weg te halen. Het is belangrijk om na een slechte nacht bij je ontbijt meer insuline toe te dienen. Zo verlaag je je verhoogde waarde. 
    Nachtelijke hypo’s komen vooral voor bij diabetes type 1. Als je diabetes type 2 hebt, heb je weinig kans op een hypo tijdens je slaap. Lees meer over nachtelijke hypo’s.

  • Vaak moeten plassen
    Een probleem dat bij type 2 veel voorkomt, is ’s nachts vaak moeten plassen. Dit kan komen door een verhoogde bloedsuiker. Met een bloedglucosemeter weet je snel of dit de oorzaak is. Je kunt dan je behandeling aanpassen.
    Vaak ’s nachts moeten plassen kan ook komen door hartfalen. Denk je dat dit bij jou het geval is? Ga dan naar je huisarts.
Word lid

Word lid

Voor elke situatie persoonlijk advies. Zorg dat je voluit kunt leven met diabetes.

Meld je aan

Samen voor voluit leven met diabetes.Want diabetes heb je niet alleen.
WORD LID