Gebitsproblemen

Problemen in de mond komen vaker voor als je diabetes hebt. Vooral parodontitis. Je merkt hier meestal niets van, maar het kan je diabetes ontregelen. Een goede mondverzorging en geregelde controles zijn daarom belangrijk.

Door hoge bloedglucosewaarden werkt je afweersysteem minder goed. Gevolg is dat je met diabetes sneller ontstekingen krijgt. Ook in de mond. Ontstoken tandvlees heet gingivitis. Is ook het kaakbot ontstoken, dan heet dat parodontitis. Deze aandoening komt bij 20 tot 30% van de mensen met diabetes voor. Het wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond.

Word lid

Blijf op de hoogte van het laatste diabetesnieuws. En ontvang praktische tips en hulp over jouw leven met diabetes.

Welke gebitsproblemen zijn er?

Ontstoken tandvlees (gingivitis) en ontstoken tandvlees plus ontstoken kaakbot (parodontitis) komen vaak voor. Mensen met diabetes hebben ook vaker:

 • Een ontsteking van de wortelpunten waarvoor wortelkanaalbehandelingen nodig zijn.
 • Een droge mond. Dit kan komen door slecht gereguleerde diabetes of medicijngebruik (antidepressiva en medicatie voor neuropathie).
 • Tong- en mondbranden. Je hebt het gevoel dat je een verbrande tong hebt. De oorzaak is onduidelijk. Meestal gaat het vanzelf over.
 • Schimmels in de mond.

 

Hoe merk je dat er iets mis is?

 

Parodontitis is bijna altijd pijnloos. In het begin heb je vaak geen klachten. Het eerste wat je meestal merkt is bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen of terugtrekkend tandvlees. Bij terugtrekkend tandvlees komen de tandhalzen bloot te liggen. Dit kan zorgen voor pijn bij warme, koude, zure en zoete voeding en dranken.

Minder gevoelig voor insuline

Als je een ontsteking hebt in je lichaam, ben je minder gevoelig voor insuline. Dit geldt ook voor een ontsteking in je mond. Je diabetesinstelling kan verslechteren, waardoor de parodontitis ook weer minder goed kan genezen. Het is daarom belangrijk parodontitis snel en goed te behandelen. Net zoals je voeten en ogen zorgvuldig gecontroleerd moeten worden, zo moet er ook aandacht zijn voor de conditie van de mond.

Behandeling: grote schoonmaak

De behandeling begint met een grote schoonmaak door een mondhygiënist of parodontoloog. Zij proberen de bacteriën die de ontsteking veroorzaken te verwijderen. Meestal doen ze dit een keer of vier. Hierna moet je je mond extra goed schoonhouden. Heb je na de behandeling nog ontstoken tandvlees, dan kan er gekozen worden voor een operatie. Het tandvlees wordt losgehaald van de tand, zodat alles goed schoongemaakt kan worden.

Vergoeding mondzorg

Behandelingen door de tandarts, mondhygiënist en parodontoloog worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Het verschilt per verzekering hoeveel er wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Gebitsproblemen voorkomen

 • Probeer stabiele bloedglucosewaarden te krijgen.
 • Poets je tanden minstens twee keer per dag en maak schoon tussen tanden en kiezen.
 • Zorg voor een gezonde leefstijl: eet gezond, beweeg voldoende en rook niet.
 • Zorg voor maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag.
 • Eet en drink niet te veel zure voedingsmiddelen, zoals frisdrank en vruchtensap.
 • Poets niet meteen je tanden na zure voedingsmiddelen. Wacht een uur of spoel je mond met water in plaats van te poetsen.
 • Laat je gebit twee keer per jaar controleren door de tandarts en vertel dat je diabetes hebt.
Word lid

Word lid

Blijf op de hoogte van het laatste diabetesnieuws. En ontvang praktische tips en hulp over jouw leven met diabetes.

Met anderen praten over de gevolgen van diabetes

Lees ook

Infecties

Infecties

Door diabetes ben je gevoeliger voor infecties. Hier vind je tips om infecties te voorkomen.

Eetpatroon veranderen

Eetpatroon veranderen

Als je diabetes type 1 of 2 krijgt, moet je je opeens veel met voeding bezighouden. Hoe pas je je eetpatroon aan?

Hyper

Hyper

Een hoge bloedglucosewaarde. Hoe komt het? En wat doe je bij een hyper?