27 september 2017 | Type 1 | Kinderen | Sensoren

Stappenplan voor aanvraag continuglucosemeter

Altijd kunnen zien wat je bloedglucosewaarde is, zonder daarvoor te hoeven prikken. En een alarm krijgen als je waarde te hoog of te laag wordt. Dat zijn de grote voordelen van Real Time-Continue Glucose Monitoring (RT-CGM).

 

We krijgen veel vragen over wat je kunt doen als jij een continuglucosemeter zou willen gaan gebruiken. Want niet iedereen komt in aanmerking voor vergoeding ervan. Met dit stappenplan helpen we je verder.

Stap 1 - Doelgroep

Voldoe je aan 1 van de volgende kenmerken?

  • Je bent jonger dan 18 jaar.
  • Je hebt een kinderwens, maar je HbA1c is te hoog.
  • Je bent zwanger met diabetes type 1 of type 2, en gebruikt meerdaagse insuline-injecties of een insulinepomp.
  • Je HbA1c is langere tijd boven 64 mmol/mol (8%).
  • Je hebt last van hypo-ongevoeligheid.

 

Dan kun je in aanmerking komen voor RT-CGM. Denk je baat te hebben bij een continuglucosemeter, dan ga je in gesprek met je behandelaar.

Stap 2 - Voorbereiding

RT-CGM is niet het eerste middel dat wordt ingezet voor een betere instelling. Voordat je met je behandelaar in gesprek gaat, is het belangrijk om te bedenken welke mogelijke oplossingen jij en je diabetesteam al hebben geprobeerd.

Denk bijvoorbeeld aan: je bent overgestapt van pen naar pomp of je hebt meer over je diabetes geleerd. Hebben de aanpassingen die je hebt gedaan niet tot verbetering geleid? Dan kun je vragen om een continuglucosemeter bij je internist of kinderarts.

Stap 3 - In gesprek

Ga in gesprek met je internist of kinderarts. Het is jouw hoofdbehandelaar die uiteindelijk de beslissing neemt of je RT-CGM van het ziekenhuis kunt krijgen. De zorgverzekeraar of diabetesverpleegkundige bellen heeft dus geen zin.

Tip: bereid dit gesprek goed voor. Zorg dat je kunt uitleggen waarom jij verwacht dat je baat hebt bij het gebruik van een continuglucosemeter. En bespreek ook wat je gedaan hebt om beter ingesteld te raken of je hypo’s toch aan te voelen.

Je arts moet ervan overtuigd zijn dat je kunt omgaan met een continuglucosemeter, en dat de kans groot is dat het je glucosewaarden verbetert. Vaak bespreekt je internist je aanvraag met collega’s in het multidisciplinair overleg (MDO). Het kan dus zijn dat je even moet wachten op de uitslag.

Niet ieder ziekenhuis werkt met RT-CGM. Het kan dus zo zijn dat je arts vindt dat je er baat bij hebt, maar dat het ziekenhuis het niet aanbiedt. Overleg dan met je arts over de mogelijkheden.

Stap 4 Van start (of nog niet)

Route 1 – Het lukt via het ziekenhuis

Als je arts ervan overtuigd is dat jij baat hebt bij RT-CGM, dan regelt de arts dit verder. De continuglucosemeter wordt betaald uit het budget van het ziekenhuis. De sensoren worden de eerste keer verstrekt vanuit het ziekenhuis. Herhaalbestellingen kun je vaak zelf doen.

Route 2 – Het lukt niet via het ziekenhuis

Ziekenhuizen kopen jaarlijks RT-CGM in voor hun patiënten. Het aantal is dus begrensd. Het kan zo zijn dat je volgens je arts in aanmerking komt, maar dat het ziekenhuis zegt dat er geen budget meer is. Wat doe je dan?

1. Neem contact op met je zorgverzekeraar. Die kan je ondersteunen bij het krijgen van de zorg die voor jou medisch gezien noodzakelijk is. Dien je verzoek schriftelijk in en vermeld dat jouw arts het medisch noodzakelijk vindt dat je een continuglucosemeter gaat gebruiken.

2. Kom je hier niet uit met je zorgverzekeraar? En ben je lid van de Diabetesvereniging? Neem dan contact op. Wij ondersteunen je waar mogelijk.

Lees ook